Langatonta mukavuutta

Älykodeista puhuttaessa ensimmäisenä tulee mieleen talotekniikkaan kuuluvat turvalaitteet ja langattomat yhteydet kodin sähköisten laitteiden käyttämiseen, tutumpina saunan lämmittäminen kännykällä ja tv:n ohjaus kaukosäätimen avulla. Älylaitteiden lisääntyminen kodeissa aiheuttaa joskus kuitenkin johtojen sekamelskaa. Äänentoiston integroiminen huonekalujen sisään mullistaa kodin estetiikkaa ja toimivuutta, tuoden samalla korkeatasoiset elokuva- ja musiikkielämykset suoraan huonekaluihin.

Murean-älykalusteita kehittävä Artome Oy sai kutsun tammikuussa Kölnin kansainvälisten huonekalumessujen Venue-hallin ”Let´s Be Smart” -osastolle. Muren-älykalusteilla sisustettu Smart Home concept -konseptitalon olohuone sai ansaittua huomiota ja mielenkiintoa messuyleisöltä. 
Murean valmistaa älykalusteita, joissa on sisäänrakennettu korkealaatuinen äänentoisto. Älykalusteeseen on piilotettu korkealuokkainen äänentoistotekniikka, jolloin tv-taso muuntuu kotiteatteriksi, sohva kotiteatterin langattomaksi surround-kaiuttimeksi ja lipasto langattomaksi kaiuttimeksi.

Oleskelutila on levollinen ja rauhallinen kun äänentoistolaitteet on integroitu huonekalujen sisään ja häiritseviä johtoja ei ole. Vino soveltuu skaalautuvana tilaan kuin tilaan. Laatikostolla saadaan langaton monihuoneääni pienempiinkin asuntoihin. 

Murean valmistaa lipastoja ja tv-tasoja, joissa on sisäänrakennettu äänentoisto. Murean-tuotteet toimivat automaattisesti, eivätkä sisällä ohjelmistoja. Ne hyödyntävät muiden älylaitteiden ohjelmistoja ja ovat yhteensopivia kaikkien nykyisten älylaitteiden kanssa. Musiikki ja elokuvat toistuvat langattomasti. Älykaluste soveltuu myös vanhemman television kumppaniksi, kun haluaa toistaa television ääntä korkealaatuisesti.

 

Kesällä 2013 Toni Parikka sai mielenkiintoisen toimeksiannon. Asiakas halusi huonekaluun sisäänrakennetun piilotetun äänentoistojärjestelmän ja kaiuttimet. Äänisuunnittelijana Parikka tiesi tehtävän olevan mahdoton äänenlaadun kärsimättä. Vaadittaisiin täysin uudelleen suunniteltu, akustiikan huomioiva huonekalu. Ajatus jäi itämään Tonin päässä.
”Suomi on valtaisan äänentoisto-osaamisen lisäksi tunnettu rikkaasta huonekalualan historiasta”, Toni Parikka sanoo. ”Mitä enemmän asiaa mietin, sitä enemmän pohdin miksi ihmeessä ei näitä ole yhdistetty aiemmin?”

 

JÄTTIRUUDUT OVAT TULLEET JÄÄDÄKSEEN 

Televisioiden ruudut kasvavat ja laitteistot ohenevat jatkuvasti, mutta laadukkaalle äänentoistolle ei ole fyysistä tilaa. Ohuuden ihannoinnin seurauksena äänentoisto joudutaan rakentamaan ulkoisten kaiuttimien, sound barien ja laitteistojen varaan. 

 


Murean-älykalusteilla sisustaessa saadaan uskomaton äänenlaatu sisustuksen kärsimättä, ilman ylimääräisiä kaiuttimia, näkyviä laitteistoja ja johtoja, kuten Serene Cinema. Kölnin messujen älytalon olohuoneeseen toteutettiin kotiteatteri Serene Cinema -älytasolla.

 

SISÄÄNKÄTKETTY ÄÄNENTOISTO
Audiovisuaalisten järjestelmien tehtävänä on luoda tiloihin elämyksiä, helpottaa käyttäjien päivittäistä työtä tai tuoda ihmisille tietoa. 
Murean Serene Cinema-tasolla ja älysohvalla voidaan langattomasti luoda kotiin täydellinen kotiteatterielämys.

 

Audiovisuaalinen järjestelmän toiminta voi olla miten monimutkainen tahansa, mutta käyttäjälle se näyttäytyy mahdollisimman yksinkertaisena. Murean Serene-älylipasto, jossa värähtelyteknologian ja digitaalisen signaalinkäsittelyn avulla lipaston alin laatikko toimii kaiuttimena ja konkreettisesti puu soi, muun lipaston toimiessa säilyttimenä.

 

Murean on toteuttanut vuodesta 2005 alkaen ratkaisuja, joilla pystytään luomaan tilaan toivottu tunnelma. 

 

Murean Vino-kalustesarjaan kuuluu tv-tasoja ja erilaisia lipastoja, jotka kätkevät sisälleen laadukkaan äänentoiston. Stereo-tasolla luodaan vaivattomasti laadukas olohuoneen äänentoisto, laatikostolla saadaan langaton monihuoneääni pienempiinkin asuntoihin. Vino-malliston lipastot on saatavissa myös ilman äänentoistotekniikkaa.

 

Vino-lipasto kuuluu kalustesarjaan, joka kuuluu Iskun mallistoon. 

Artome Oy kehittää kalusteita, joihin integroidaan tekniikkaa ja älyä. Ensimmäiset mallistot on rakennettu tuottamaan ääntä, mutta yritys uskoo tulevaisuudessa myös muun teknologia piiloutuvan osaksi huonekaluja. Huonekalut tulevat muun muassa sisältämään television toiminnot ja mittaamaan ihmisten terveyttä.