KonMari – huuma jatkuu!

Japanilainen Marie Kondo kirjoitti kirjan KonMari – siivouksen elämänmullistava taika, joka todella mullisti siivouksen. Naiset ympäri maailmaa ovat hurahtaneet tyhjentämään kotinsa KonMarin oppien mukaisesti. Uudessa kirjassaan KonMari – iloa säkenöivä järjestys Kondo tarjoilee uusia ja tarkempia ohjeita kodin järjestyksen ylläpitoon.

Mari Kondo aloitti naistenlehtien lukemisen jo viisivuotiaana ja ihastui lehdissä näkemiinsä siisteihin ja kauniisiin sisustuskuviin. 15-vuotiaana hän perehtyi tavaroiden järjestämiseen ja alkoi opiskella siivoamista ihan tosissaan. Hän aloitti omasta huoneestaan ja jatkoi sisarustensa huoneiden siivoamisella. Nykyään Marie Kondo johtaa Tokiossa huippumenestyvää ammattijärjestämisen yritystä, joka muuttaa asiakkaan kaaoksessa olevan kodin rauhan ja kauneuden tyyssijaksi. Hän asuu Tokiossa miehensä ja yksivuotiaan tyttärensä kanssa.

 

Marie Kondo elää kuten opettaa. Naimisiinmeno keväällä 2014 oli hänelle iso elämänmuutos. ”Kun olin sinkku, asunnossani oli vain minun tavaroitani, mutta nyt ne jakavat tilat mieheni tavaroiden kanssa. Ja haluan pitää hänen tavaroistaan yhtä hyvää huolta kuin omistani”, sanoo Marie Kondo.

"Siinä hengessä järjestimme äskettäin tavaroita yhdessä. Meidän ei tarvinnut aloittaa täysmittaista järjestämiskampanjaa, koska minulla on työni ansiosta vain minimaalisesti tavaraa ja koska mieheni elämäntyyli on niin pelkistetty, että hänen kamppeensa mahtuivat neljään pahvilaatikkoon hänen muuttaessaan asuntooni. Niinpä vain opetin hänet taittelemaan ja sijoittamaan ne säilytystiloihin."

 

Japanilaisen siivousgurun Marie Kondon KonMari – siivouksen elämänmullistava taika valottaa mutkattomasti ja toimivasti miten päästä eroon sekasotkusta ja epäjärjestyksestä.

 

JÄRJESTÄMISEN JÄRJESTYS

Usein puhutaan siivoamisesta ja järjestämisestä ikään kuin ne olisivat yksi ja sama asia, vaikka ne ovat todellisuudessa täysin eri asiat. Tämän ymmärtämiseen auttavat KonMarin järjestämisen kuusi perussääntöä:

❶ tee luja päätös kotisi järjestämisestä

❷ kuvittele ihanteellinen elämäntyylisi

❸ vie ensin karsinta päätökseen

❹ järjestä lajin äläkä sijainnin mukaan

❺ etene oikeassa järjestyksessä

❻ mieti, sytyttääkö se

 

KonMari –ilmiön myötä on tullut uusia sanoja kuten konmaroida, konmarittaa, marittaa ja konmaritus. Innokkaimmille järjestäjille on tarjolla vertaistukena facebook –sivusto, jossa käydään vilkasta keskustelua ja ajatusten vaihtoa, tsempataan ja kannustetaan, jopa pirskahdellaan välillä. Konmari Suomi-sivustolla on reilut 37.000 jäsentä.

 

MONIKÄYTTÖISET KENKÄLAATIKOT

Marie myöntää itsekin olleensa aiemmin säilytysfanaatikko, joka kokeili lähes kaikkia markkinoilla olevia säilytystuotteita ja –järjestelmiä, mutta ei ole löytänyt yhtäkään, joka olisi ilmainen ja päihittäisi kenkälaatikon. Kenkälaatikko saa keskimääräistä paremman arvosanan kaikista viidestä arvostelukriteeristä: koosta, materiaalista, kestävyydestä, helppokäyttöisyydestä ja estetiikasta. Kenkälaatikoita hän suosittelee asiakkailleenkin.

Uusimmassa kirjassaan KonMari – iloa säkenöivä järjestys Marie Kondo antaa vastauksia moniin niihin kysymyksiin, joita lukijoille heräsi ensimmäisen kirjan jälkeen. Kondo jakaa vaihe vaiheelta eteneviä ohjeita mm. paitojen ja sukkien laskostamiseen ja piirroksia täydellisesti järjestetyistä laatikoista ja kaapeista. Ohjeet on jaettu eri kategorioihin.

Kondon mukaan kodin onnistuneeseen järjestämiseen tarvitaan vain kaksi taitoa:

❶ kyky säilyttää kaikki se, mikä herättää iloa, ja heittää loput menemään

❷ kyky valita jokaiselle säilytettävälle tavaralle paikka ja panna se aina takaisin omalle paikalleen.

Kondo korostaa, ettei järjestämisessä ole tärkeää päättää, mitä heittää pois, vaan mitä haluaa säilyttää elämässään. ”Toivon, että järjestämisen taika auttaa sinua luomaan valoisan ja iloisen tulevaisuuden”, sanoo Marie Kondo.

 

VALOKUVAT AVUKSI

Järjestämisprosessissa ei ole kyse kamppeiden piilottamisesta tai hätäisesti siivoamisesta ennen kuin vieraat tulevat, vaan tavoitteena on järjestää koti niin, että se tuo elämään iloa ja muuttaa sen pysyvästi.

Marie Kondo kehottaa ottamaan valokuvat avuksi, kuvat ennen ja jälkeen järjestämismaratonin. Se kannustaa jatkamaan.

 

Paikallinen sanomalehti järjesti San Franciscossa kilpailun, jonka voittaja sai Marie Kondolta konsulttiapua kotinsa järjestämisessä. Kuva on otettu tästä aidosta järjestelytilanteesta voittajan kotona, jossa on menossa karsimisjärjestyksen kohta numero kaksi. Kuva Richie Bracamonte. 

 

KonMarin mukaan oikea karsimisjärjestys on:

● vaatteet

● kirjat

● paperit

● komono

● tunne-esineet

 

Laji lajilta etenemisellä on ratkaiseva merkitys, mutta kannattaa myös edetä oikeassa järjestyksessä; vaatteet, kirjat, paperit, sekalaiset (japaniksi komono) ja viimeisenä tavarat, joilla on tunnearvoa.

 

Oletko koskaan järjestäessäsi törmännyt vanhoihin valokuviin ja huomannut, että niitä katsellessa on vierähtänyt useampi tunti? Tällainen kömmähdys on varsin yleinen ja hyvä esimerkki siitä, miksi on siivottava oikeassa järjestyksessä – se on varta vasten kehitetty hiomaan taitojasi, jotta pystyt erottamaan ilahduttavat tavarat kaiken muun joukosta. Tätä taitoa on ihanteellista harjoitella vaatteilla, kun taas valokuvat ja muut tavarat, joilla on tunnearvoa, ovat ehdottomasti niitä, joihin ei pidä koskea ennen kuin on täysin harjaantunut.