Kokolattiamattoja ja puhallettavia nojatuoleja – sisustustyylit vuosikymmenien varrelta

Aivan kuten vaatemuoti, myös sisustustyylit muuttuvat vuosien varrella. Niin ympäröivä kulttuuri, keskipalkkojen kasvu kuin sisustuskauppojen lisääntyminenkin ovat vaikuttaneet suomalaiseen sisustusmuotiin. Mutta mikä on eri vuosikymmenten sisustustyyleille ominaista?

50-luku: Hempeitä värejä olohuoneessa

50-luvulla asuntojen koot kasvoivat Suomessa. 40-luvun sodanjälkeinen pula-aika oli ohi ja moniin uusiin taloihin rakennettiin myös olohuone. Tiesitkö muuten, että sana ”olohuone” rantautui Suomeen vasta 50-luvulla? Sitä ennen oleskelutilasta käytettiin sanaa ”arkihuone” perustuen ruotsin kielen sanaan ”vardagsrum”. Muovia nähtiin ensimmäisen kerran huonekaluissa 50-luvulla. Aiempaa heleämmät värit, kuten vaaleansininen ja -vihreä tulivat mukaan sisustukseen.

 

 

60-luku: Vahvat kuviot ja kiiltävät pinnat

Kirkkaiden värien ja vahvojen kuosien yhdistäminen oli voimissaan 60-luvulla. Tyyliin kuuluivat kookkaat kuviot, joista varsinkin erilaiset kukkia muistuttavat pinnat edustavat monelle klassista 60-lukua. Sen ajan urbaani suomalainen koti oli erityisesti vapaa-ajan ja ydinperheen tyyssija. Kiiltäväksi lakatut puiset pöydät olivat sisustajien suosikkeja sekä olohuoneessa että ruokailutiloissa.

 

70-luku: Retroa ja ruskeaa

Jo 50-luvulla syntynyt retrotyyli veteli sinnikkäästi viimeisiään koko 70-luvun ajan. Muovi niin huonekaluissa kuin rakennusmateriaaleissakin yleistyi entisestään. Kirkkaat värit, kuten sinapinkeltainen, oranssi ja ruskea sopivat 70-luvun sisustajan mielestä kaikkiin esineisiin. Printit olivat suuria ja pallokuvio toistui niissä. Toisaalta myös ornamenttikuviot olivat yleisiä esimerkiksi tapeteissa ja verhoissa. Moni muistaa 70-luvulta kokolattiamattojen puhdistamisen hankaluuden.

 

 

80-luku: Rottinkia ja aerobic-kasetteja

80-luvun tunnistaa sen mielettömistä väriyhdistelmistä. Punainen, kulta, pastellivärit, beige ja vaaleanvioletti tulivat 70-luvun keltaisten sävyjen tilalle. Rottinkikalusteet ovat viime aikoina tulleet uudestaan muotiin, mutta niiden suosion huippu saavutettiin kasarilla. Myös kuntoilulaitteet, kuten kuntopyörä, yleistyivät kodeissa. Rennostikin kyllä pystyi ottamaan – muhkealta sohvalta kelpasi tuijotella VHS-kasetteja tai kuunnella C-kasetteja.

 

90-luku: Poppia ja glitteriä

Kuosit alkoivat vähentyä 90-luvulla ja sen sijaan muoviset ja metalliset yksiväriset pinnat tulivat muotiin. 90-lukua leimasivat television sisustussarjat, jotka rantautuivat myös suomalaisiin koteihin. Myös muu populaarikulttuuri ja erityisesti musiikkivideot vaikuttivat nuorten sisustusmakuun. Moni muistaakin tyttöpopbändien musiikkivideoilta puhallettavat, erittäin epämukavat pinkit nojatuolit, jotka oli vain pakko saada.

 

2000-luku: Valkoista eleganssia tyylejä lainaillen

2000-luvulla sisustusharrastus on räjähtänyt käsiin Suomessa. Ammattimaiset sisustussuunnittelijat ovat kasvava ammattiryhmä, ja oman kodin uusiminen on monelle rakas harrastus. Ikeaa löytyy lähes joka kodista ja valkoinen skandinaavinen sisustustyyli pitää pintansa. Myös sisustustavaroita tarjoavia kauppoja on enemmän kuin koskaan ja huonekalujen online-shoppailu yleistyy jatkuvasti. Aikaisemmilta vuosikymmeniltä palaa tasaisesti muotiin eri kuoseja ja materiaalia – kuten viime aikoina monessa sisustustuotteessa nähty, 50-luvulta tuttu messinki.

Mitkä sisustuselementit muistat itse lapsuudestasi? Mitkä tyylit voivat mielestäsi hyvin jäädä vain valokuviin? Kerro kommenteissa!

Teksti ja kuvat: toimitus