Kodin pintamateriaalit

Pintamateriaaleilla on tilassa tärkeä tehtävä – näköaistin lisäksi ne vaikuttavat myös tuntoaistiimme. Niitä tilaan valittaessa on ulkonäon lisäksi olennaista kiinnittää huomiota käytännöllisyyteen. Ulkoisesti näyttävä pintamateriaali ei oikeuta itseään, jos se osoittautuu työlääksi hoitaa. Pintamateriaaleja valittaessa keskity seuraaviin asioihin:

– Valitse heti alussa kestävät ja laadukkaat pintamateriaalit, niiden uusiminen on vaivalloista ja kallista.

– Suosi mahdollisuuksien mukaan aitoja materaaleja. Puuvillavaate tuntuu iholla miellyttävämmältä kuin polyesteri, joten seuraa samaa periaatetta kodin viimeistelyssä

– Lattia tekee tilan joten panosta siihen – laadukas lattia saa halvan kiinteistön näyttämään arvokkaalta kun taas huono lattia tekee arvokiinteistöstä halvan näköisen

– Vältä monia eri pintamateriaaleja samassa tilassa – yksi tai kaksi hyvin valittua lattiamateriaalia kaikissa kodin huoneissa sekä seinissä (lukuun ottamatta märkätiloja) on hyvä valinta niin esteettisyyden kuin käytännöllisyyden kannalta.

– Säännöllinen puhtaanapito ja tarvittaessa valmistajan ohjeiden mukainen huolto auttaa pintoja pysymään hyvännäköisinä sekä kestämään pitkään.

 

Puu

 

Puu on paikallinen ekologinen materiaali, joka on syystä suosituimpia pintamateriaaleja suomalaisissa sisätiloissa. Tutkimusten mukaan puu vaikuttaa sekä fyysisesti että psykologisesti ihmisiin myönteisesti. Puupinnat saavat huonetilan tuntumaan lämpimältä, kodikkaalta ja rauhoittavalta.

 

Puuviimeistelyn voi toteuttaa esimerkiksi parketti-, lautalattia -tai verhoiluna, vanerin tai seinäpaneelien muodossa.

 

Puu on antibakteerinen materiaali, jonka on todettu ehkäisevan haitallisten mikrobien kasvua. Sitä voi hyvin käyttää keittiössä.

 

Betoni ja kivi

 

Kivilattiat (erilaisten laattojen muodossa) ovat suosittuja erityisesti eteisissä, keittiöissä ja kylpyhuoneissa niiden kestävyyden ja helpon puhdistettavuuden takia. Nykyisin trendikkäiden sementtilaattojen kuviointi mahdollistaa lattioiden erilaiset kuviokokonaisuudet.

 

Betoni on ollut viimeistelyssä muodissa viime vuodet – sekä lattialla että seinissä.

 

Sisustuslaasti on materiaali, jolla voi luoda erilaisia ja yksilöllisiä vettä kestäviä viimeistelyjä – sillä voi viimeistellä keittiön työpinnan takaseinän tai jopa kostean tilan.

 

Linoleum

Linoleum on luonnollinen ja kestävä lattiamateriaali. Sen edut ovat helppohoitoisuus ja todella laaja värivalikoima, joka mahdollistaa erilaisten kuvioiden muodostamisen lattialle. Se on myös antibakteerinen sopien hyvin allergikoille sekä astmaatikoille.

 

Luonnollinen linoleumi on oiva valinta lastenhuoneeseen.

 

Helppohoitoinen linoleum sopii hyvin myös keittiöön ja eteiseen. Kivilattiaan verrattuna linoleum on lämpimämpi materiaali ja sen takia ehkä täällä pohjoisessa perustellumpi vaihtoehto lattiamateriaaliksi.

 

Teksti: Agneta Land-Koskinen

Kuvat: valmistajat

 

Lue lisää: 

Mitä ottaa huomioon – värit tilassa

Jokirannan tunnelmallinen koti