Kirjahylly – perinteinen vai erikoinen

Pitäisikö kirjahyllyn olla perinteinen? Ei varmastikaan. Kyseinen huonekalukappale on innostanut monia suunnittelijoita leikittelemään ja etsimään uusia näkökulmia kirjojen säilyttämiseen. Keräsimme kiinnostavia kappaleita, jotka inspiroivat kenties sinutkin käyttämään epätavallisia ratkaisuja.

Kuvassa näkyvä Salkim-kirjahyllyn idea piilee hyllyrakenteen minimaalisuudessa sekä siinä, että se olisi huomattavasti kantamiaan kirjoja kevyempi. Vaateripustinta muistuttavan hyllyn suunnittelijoita ovat turkkilaiset Alper Böler ja Ömel Ünal. Valmistaja: www.alperboler.com.

 

Eikö olisi kiva istua nojatuolissa josta ei tarvitse nousta hakeakseen kirjaa? Booknist-lukunojatuoli on suunniteltu juuri lukemista varten. Sen selkä- että käsinojaan voi laittaa kirjoja ja pyörän ansiosta se siirtyy helposti paikasta paikkaan. Pisteeksi i:n päällä on tuoliin integroitu lukuvalo. Suunnittelija Nils Holger Moormann, valmistaja Moormann. Kuva Jäger & Jäger.

 

Elastico-kirjahylly on nimensä mukaan elastinen ja venyy kirjojen koon mukaan. Suunnittelija Arianna Vivenzio. Valmistaja Karl Andersson ja Söner.

 

Showcase-hylly kulkee nauhamaisesti seinällä jättäen jotkin kirjat piiloon, tuoden toiset taas esille. Suunnittelija Anne Linde, valmistaja Anne Linde.

 

Croniches-hyllysarja muistuttaa kiipeilyseinää – tasapinnasta nousee erimuotoisia asteita, joilla voi täyttää koko seinän. Asteille /aluksille sekä niiden väliin voi laittaa muun muuassa kätevästi kirjoja. Suunnittelijat Ronan & Erwan Bouroullec, valmistaja Vitra.

 

Uusiopahvista valmistettu BlockBox-hylly koostuu yhdeksästä osasta, joista voi muodostaa ainakin kuusi erilaista kokonaisuutta. Suunnittelija suunnittelutoimisto Everything, valmistaja BlockBox.

 

Hylly voi ottaa myös eläimen muodon kuten kuvassa näkyvä Joe-hylly. Suunnittelija Benoit Convers, valmistaja Ibride.

 

CTline-hyllymodulit ovat eripituisia ja syvyisiä, joista voi koota seinälle mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Hyllyssä olevat kirjat jäävät osittain hyllymodulin taakse piiloon. Ctline hylly on saanut inspiraation isojen kaupunkien kerrostaloista. Suunnittelu Victor Vasilev, valmistaja Boffi

Itsenäisesti seisova Weave-hylly on valmistettu ohuesta metallinauhasta. Hyllyssä olevat kirjat tekevät kokonaisuudesta stabiilin. Suunnittelija Chicako Ibaraki, valmistaja Casamania.

 

Fin-hyllypidikkeen materiaali on ohut alumiini. Asetettaessa pidikkeelle kirjoja, jää pidike itse piiloon luoden vaikutelman kuin kirjat leijuisivat ilman mitään tukea ilmassa. Suunnittelija Neuland Industrie, valmistaja B-Line.

 

Tree-kirjahylly, jossa kirjat ovat kuin puun lehtiä tai kukkia. Suunnittelija Shawn Soh.

 

Joustava Bookworm-kirjahylly on saatavilla kolmena eri pituisena, alkaen 3,2 metrista 8,2 metriin asti. Hylly on aluksi kuin nauha, josta voi erilaisten kiinnikkeiden avulla muokata seinälle haluamansa muodon. Suunnittelija Ron Arad, valmistaja Kartell.

 

Aakkoset-tilanjakaja ja hylly auttaa lapsia lukemaan oppimisessa. Suunnittelija Lincoln Kayiwa.