Kasvissyöjille oma keittiö

Ympäristötietoisuus sekä kasvissyöjien määrä maailmassa on jatkuvassa nousussa. Tosin tähän mennessä markkinoilta ei ole löytynyt kasvisruoan tekemiseen suunniteltua keittiötä. Kyseisen markkinaraon täyttämisen on ottanut tehtäväkseen itävaltalainen suunnittelutoimisto SFK, joka esitteli viime Kölnin messuilla keittiökonseptia, joka on kehitetty kasvisruoan valmistamiseksi.

 

Kasvisruoan tekemiseksi suunniteltu keittiö on nimeltään Vooking ja se jakautuu kahteen osaan – aktiivinen sekä passiivinen. Ensimmäisessä sijaitsee lieden, lavuaarin sekä mausteiden osio. Toisessa passiivisessa osassa on jääkaappi, uuni-, kuiva-aineiden sekä yrttien kasvatusosio.

 

Kasvisruoan tekemiseen käytetään monia erilaisia paistamistapoja ja siitä johtuen on Vooking keittiön liesiosiossa kaasulieden lisäksi myös paistamislevy paahtoa tai grillausta varten. Keittiön suunnittelijoiden mukaan pitää liekki, jolla ruoka tehdään, olla ”elävä”. Elävä liekki antaa ruoalle paljon paremman energian verrattuna sähkölieteen.

 

Kasvisruoan tekeminen edellyttää paljon raaka-aineiden puhdistamista, kuorintaa sekä pilkkomista ja ruoassa käytetään usein kotioloissa kasvatettuja versoja. Vooking keittiön yhdessä lavuaariosassa sijaitseekin säilykepaikka ituja varten, joiden versomista suosii siihen kehitetty tietty kastelumenetelmä.

 

Erilaisilla mausteilla on kasvisruoassa tärkeä rooli ja niiden makuominaisuudet pääsevät parhaimmillaan esille, kun mausteet ovat vasta jauhettuja. Vooking keittiön mausteosiossa on nähtävillä 36 maustepurkkia ja osittain keraaminen työpinta sisältää sopivan syvennyksen mausteiden jauhamiseen.

 

Jääkaapissa on eri viileysasteilla varustettuja lokeroita erilaisten ruoka-aineiden säilyttämistä varten. Uunissa on perinteisen paistamistoiminnon lisäksi vielä hyörytoiminto. Keittiön passiivisessa osiossa sijaitsee vielä kuiva-aineiden sekä yrttien kaappi, jossa ledvalo suosii kasvien kasvamista.