Kalusteet paikalleen

Huonekalujen historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Pöytiä ja istuimia on rakennettu jo kivikaudesta alkaen. Siksi olemmekin sinut pöytien ja tuolien kanssa, kodin peruskalusteiden kanssa. Toisin on uusien tulokkaiden kansa, kuten television.

Televisio tuli Suomeen 1950-luvulla. Ensimmäinen tv-lähetys toteutettiin toukokuussa 1955. 60 vuotta sitten! Ei siis ole ihme, että olemme ihmeissämme edelleenkin tämän uuden tulokkaan vuoksi. Televisio yleistyi koteihimme vasta 1970-luvulla. Olemme sijoittaneet televisiota olohuoneisiimme vasta noin 40 vuotta.

Aluksi televisio oli omalla, pyörillä varustetulla, tv-tasolla keskeisellä paikalla olohuoneessa.

 

Sitten se nostettiin kirjahyllyyn, jos ei ollut kirjoja niin koriste-esineiden ympäröimäksi. Seuraavaksi tulivat jo vuosia suosiossa olleet erilaiset matalat tv-tasot.

Tekniikan kehityksen myötä televisio litistyi ja oli mahdollista nostaa seinälle. Usein jo rakennusvaiheessa huomioidut johdotukset on piilotettu ja televisio on nimensä mukaan todellinen taulu-tv. Ja nykyisin, jos tilat niin sallivat, niin tehdään erillinen kotiteatterihuone. Oma huone televisiolle.

Kotistudion televisiovastaanotin on kasvanut vuosi vuodelta, tuuma tuumalta. Television sijoittaminen on ollut aina haasteellista, oli se sitten pullea tai litteä. Television voi myös piilottaa joko kaapistojen ja kaappien ovien taakse tai erillisten television eteen tarkoitettujen liukuovien taakse.

 

Ja mitä halutaankaan kodin tiloilta? Oleskelutila saisi mielellään olla yhtä isoa, yhtenäistä tilaa, ei väliseiniä. Mihin sijoitetaan televisio? Isojen ikkunoiden ja järvimaiseman eteen? Ainoalle yhtenäiselle seinälle, samasta paikasta taistelee myös takka? Loft-henkisen asunnon ruokailu- ja oleskelutilan voi jakaa kalusteilla, johon sujahtaa myös tv.

Toinen huonekalu, johon tekniikan kehitys on vaikuttanut, on kirjoituspöytä. Kotona työskentelyyn ei enää tarvitse olla isoja ja massiivisia kirjoituspöytiä. Kotitietokoneiden pienentyminen on mahdollistanut myös työpöytien keventymisen. Raskaiden kirjoituspöytien tilalle on tullut runsaasti hauskoja kevytrakenteisia työskentelypisteitä.