Harmaa on uusi musta

Valaisimissa on jo vuosia suosittu valkoista ja mustaa. Jos on ollut oikein rohkea, on valinnut punaisen valaisimen. Nyt värisuosikkeihin liittyy harmaa. Hienostunut harmaa sopii hyvin yksinkertaisiin klassikkovalaisimiin. Harmaa on uusi musta.

Valaisinvalmistaja Innolux päivitti valaisimia uuteen Grey Collection – mallistoonsa. Mallisto on koottu siten, että kaikki valaisimet sopivat toisiinsa. Raikkaan harmaat sävyt sopivat klassikkotuotteisiin hyvin, kuten Katriina Nuutisen Candeo valaisimeen ja Samuli Naamangan Lambada valaisimeen. Suomalaisten muotoilijoiden design – valaisinuutuuksia Innoluxille on suunnitellut Pauli Partanen, Terhi Tuominen ja Pasila Design. Uutuusvalaisimissa yhdistyy valon ominaisuudet ja muotoilu taidokkaasti.

 

Interior Innovation 2015 Winner – tittelillä vastikään palkittu Katriina Nuutisen suunnittelema Candeo valaisin sai harmaan värisävyn tuttujen valkoisen, mustan ja punaisen rinnalle. Candeo valaisin toimii sekä kirkasvalo- että tunnelmavalaisimena.

 

Lisa Johansson-Papen suunnittelemaa Laura klassikkovalaisinta saa myös valkoisena, mustana ja messinkisenä.

 

Toinen harmaan sävyn saanut klassikko on Kartio, design Yki Nummi.

 

Samuli Naamangan Lambada-kattovalaisin esiteltiin kaksi vuotta sitten Milanon huonekalumessuilla ja se herätti jo silloin suurta mielenkiintoa. Eikä vähiten keraamisen materiaalinsa vuoksi. Värivaihtoehtoina löytyy valkoinen, musta ja tiilenpunainen ja nyt uutuusvärissä harmaassa.

 

Pasila Designin Pasila-sarja on saanut innoituksensa nykyarkkitehtuurista ja muotokielessä pyrkimyksenä on terävien ja pyöreiden muotojen yhdistäminen modernilla tavalla. ”Ei ole niin suurta muotoilullista ongelmaa, ettei konstia sen ratkaisemiseen löytyisi kokeilemisen, tekemisen ja uusien ratkaisumallien hakemisen kautta”, sanoo Juho Pasila. Pasila-tuoteperheestä löytyy valaisin useampaan tarkoitukseen. Sama varjostinosa siirtyy luontevasti neljään eri käyttötarkoitukseen riippuvalaisimesta seinävalaisimeen ja lattiavalaisimesta pöytävalaisimeen. Tässä valaisinsarjassa 50-lukulainen muotokieli kohtaa 2015- luvun suunnittelun.

 

Tosca – riippuvalaisin ja pöytävalaisin ovat olleet Innoluxin mallistossa jo vuosia. Nyt tuoteperhe täydentyy valkovartisella jalkavalaisimella. ”Tosca – valaisimen suunnittelussa lähtökohtana on ollut nuotiotuli, jossa nuotion kolme halkoa nojaavat toisiinsa. Nuotiotulen ääreen on keräännytty vuosituhansine ajan kertomaan tarinoita”, kertoo valaisimen suunnittelija Terhi Tuominen.

 

”Piirrän luontevasti kaarevia ja aaltoilevia muotoja, mutta viime aikoina tyylini on liikahtanut valaisimissa kohti perusmuotoja. Cafe-valaisimen lähtökohta oli elegantti ja mahdollisimman litteä muoto yhdistettynä tehokkaaseen valoon”, valaisee Pauli Partanen suunnitteluprosessia. Yksinkertaista riippuvalaisinta saa valkoisen, mustan ja kuparin eri yhdistelminä.