Habitaren uudet tuulet – nuoret suunnittelijat

 Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma kokonaisuus – Habitare messut – ovat taas ohi. Habitare oli avoinna viime viikolla keskiviikosta suunnuntaihin ja messut jakautuivat tavanomaisesti erilaisiin osastoihin sekä teemoihin. Huonekalumaailmassa, missä muutoksia sekä trendejä syntyy suhtellisen hitaasti verrattuna esimerkiksi vaateteollisuuteen, on valmistajilla hankala joka vuosi yllättää. Esteettisessä mielessä on kaikki jo nähty ja tärkeämmäksi kuin tuote sinänsä muuttuvat konseptit ja tarinat sen takana.

Sisustuslehti Dekon lukijapaneelin mukaan 38,1 % lukijoista kertoo designin olevan kiinnostavinta Habitaressa. Tämänvuotisesta Habitaresta puhuen olen samaa mieltä, koska kirkkaita tilaelämyksiä messuboksien tai messuhallin suunnittelun osalta en kokenut. Positiiviset elämykset liittyivät lähinna designiin ja juuri nuorten suunnittelijoiden tekemään sellaiseen.

Korkeatasoista suunnittelutyötä tarjosi Habitaren piknik-teemainen suunnittelija kilpailunäyttely teemana piknik. Kilpailun voittajaksi julistettiin Samuli Helavuon työ ”Havina”, jonka inspiraation lähde oli puiden lehtien havina kesätuulessa. Protoshop näyttely, joka toimi muotoilijoiden ja yritysten yhteistyöfoorumina esitteli 11 uuttaa raikasta tuoteprototyyppiä.

Kivoja designelämyksiä tarjosi myös EcoDesign-näyttely teemana elinkaariajattelu, joka esitteli 60 eri materiaaleista valmistettua työtä. Tekijöiden joukosta löytyi tunnettuja suomalaisia suunnittelijoita kuten Yrjö Kukkapuro jaTapio Anttila.

Erittäin positiivisesti yllätti tänä vuonna Trash Design -näyttely. Romu taipuu kyllä moneksi, mutta usein saattaa tulos muistuttaa kätevän käyttöesineen sijasta installaatiota tai taideteosta.

Saksasta kotoisin olevan ja Suomessa toimivan suunnittelijan Lars Dahlitzin uusiomateriaaleista valmistetut tuolit, kattovalaisin sekä hylly muodostivat hienon kokonaisuuden toimien hyvin myös erillisinä. Larsin mukaan tuotteen erikoisesta ulkonäöstä olennaisempaa hänelle on sen valmistamisen laadukkuus sekä käyttöön sopivuus.

Myös Einari Saarisen uusiomaterialista valmistettu pöytäryhmä vietteli 50-luvun kevyillä mittasuhteillaan ja hyvässä mielessä ”valmis” tuotetta kattovalaisimen muodossa esitteli Willem Heeffer. Hänen värikkäitä pesukonerummuista valmistettuja valaisimia ei uskoisi ollenkaan romumaterialista valmistetuiksi. Willem pitääkin tuotteidensa suurimmaksi kehuksi sitä, kuin materiaalin alkuperä ei ole niistä heti havaittavissa.

Habitaren piknik-aiheisen suunnittelijakilpailun voittotyö ”Havina”, jonka inspiraationlähde oli puiden lehtien kesätuulessa synnyttämä ääni. Suunnittelija Samuli Helavuo. Mielenkiintoista näkökulmaa piknikin pitämiseen tarjosivat myös muut neljä esillä ollutta työtä.

Etelä-Korealaisen suunnittelijan Jy Parkin Pukki-pöytä oli yksi Protoshop näyttelyn 11 työstä. Pöydän muoto on saanut innoituksensa perinteisistä suomalaisista pukkijalkaisista pöydistä. Koivusta valmistettu pöytä kostuu vain kuudesta osasta, ja se voidaan koota ilman työkaluja, liimaa tai erillisiä heloja.

Eco Design näyttely – teemana elinkaari, esitteli 60 erilaista tuotetta. EcoDesign tunnustuspalkinto jaettiin viiden suunnittelijan kesken – Juri Karinen, Kari Leppälä, Rudi Mertz, Mikko Paakkanen ja Esa Vesmanen.

Lars Dahlitzi uusio (romu)materiaalista laadukkaasti valmistetut tuotteet soveltuvat hyvin käyttöön

Suomalainen valmistaja Kotio ottaa huomioon lisääntyvät ikäihmiset. Kotio helppokäyttöiset kalusteet soveltuvat hyvin liikuntarajoitteisille sekä iäkkäille fyysisesti heikommille henkilöille. Tuotteet on kehitetty yhdessä hoiva-alan ja esteettömän asumisen asiatuntijoiden kanssa muotokielen ollessa kodikasta ja modernia. Ikäihmisen kodin ei tarvitse olla laitosmainen