Habitare 2015 – pastellisävyjä, valkoista valoa ja sateenvarjoja katossa

Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitare pidettiin tänä vuonna jo 26. kerran. Habitaren uuden ohjelmajohtajan Laura Sarvilinnan mukaan tullaan Habitareen inspiroitumaan ja hakemaan tietoa. Taloudellisesta tilanteesta huolimatta sisustaminen kiinnostaa ja se koetaan tärkeäksi.

Mitä sitten oli Habitaressa ilmassa? Havaittavissa oli pienten sisustusesineiden – tekstiilit, naulakot, kukka- ja sivupöydät, matot, taulut jne. kasvava osuus. Kun isot huonekalut edellyttävät isoja investointeja, eikä niihin ole aina varaa, voi pienillä esineillä ja tekstiileillä uudistaa kodin ilmettä ilman merkittäviä kuluja. Edelleen on muodissa eri aikakautta ja ilmettä edustavien huonekalujen yhdistäminen sisustuksessa. Tuloksena kerroksellinen ja hieman boheemi tila. Ajat, jolloin koko sisustus uudistui kertaheitolla yhden huonekaluliikkeen vierailun jälkeen ovat ohi – kodin sisutus muodostuu pikkuhiljaa ja osittainen keskeneräisyys ja tilan jatkuva kehittely on sallittua. Paljon käytetään sisustuksessa runsaita huonekasveja. Tavallisen ruukkuun istutuksen lisäksi kasveja voidaan kiinnittää vastaavilla pidikkeillä kattoon ja seiniin.

Vaneri sekä puu ovat materiaaleina edelleen suosittuja. Käsittelemättömän vanerin lisäksi käytetään värilliseksi petsattuja vaneripintoja, jotka nostavat puusyyt korostetusti esille. Tekstiilien kuoseissa voi havaita 80-luvun vaikutteita, vain sävyt ovat pehmeämmät. Tilat ja huonekalut muuttuvat yhä värikkäämmäksi  – ensisijaisesti pastellisävyjä esiintyy paljon. Valaisimien valo siirtyy keltaisesta valkoisempaan suuntaan, joka on silmälle tervellisempää.

 

Habitaren ahead! osaston katossa leijui 1100 sateenvarjoa. Tämän tilainstallaation suunnittelivat Kaisa Berry ja luova johtaja Timo Berry suunnittelutoimisto BOTHista.

 

Romumateriaalista voi rakentaa kätevän keittiön ja kahvilan todistaa Trash Cafe Habitaren Trash Cuisine erikoisnäyttelyssä.

 

Sagalaga design esitteli kivoja pieniä sisustustuotteita vanerisessa näyttelyboksissa. Oikealla kuvassa näkyvät puun muotoiset valaisimet oli alunperin suunniteltu vain messuja varten, mutta yleisön suuren mielenkiinnon ansiosta ne saattavat  tulevaisuudessa kehittyä myös tuotteiksi.

 

Unveiled-näyttelykollektiivi, joka koostuu viime keväänä Lahden Muotoiluinstituutista valmistuneista nuorista esitteli Habitarella DMY international- tuotevalikoimaa, jonka debyytti oli Design Festival Berliinissä keväällä 2015. Kuvassa näkyy Esko Ihalaisen suunnittelema Rosie-tuoli, Matilda Palmun suunnittelema Tipu-sivupöytä ja Tuomas Auvisen suunnittelema 45° light-valaisin. Sivupöydän päällä on Kersti Raitasen suunnittelema Illusia-vaasi.

 

Modulaarisista säilytyskalusteista tunnettu Muurame esitteli Viisto-pöytämallistoa, josta on tarjolla 12 eri materiaalivaihtoehtoa. Minimalistisen muotoilun ansiosta pöytää voi käyttää erilaisten tuolien kanssa.

 

Syyskattaus Marimekon tyyliin.

 

Hakola esitteli messuilla raikkaita pastellisävyisiä uutuuksia, jossa näkyi Suomen nuoren muotoilusukupolven kädenjälki.

 

A-finity Patternsin esillepano Talentshop osastolla. A-finity Patternsin muodostavat suunnittelijakaksikko Anna Alanko ja Aoi Yoshizawa.

 

Suunnittelija Hanna Anosen näyttelyboksi Talentshop osastolla, jossa vasemmalta oikealle näkyy Ripsiraita-matto, Mobile-koru ja Pala-matto.

 

Aino Michelsen näyttelyboksi Talentshop osastolla. Edessä vasemmassa kulmassa näkyy Mai-loungetuoli, seinähyllyssä Timjam-ruukkuja.

 

Tekstiilisuunnittelija Eri Shimatsukan Kuusikko-niminen esillepano. Kauniiden väriyhdistelmien lisäksi tekstiilien kaunis ja mielenkiintoinen pinta suorastaan kutsui koskettamaan.

 

Anni Pitkäjärven suunnittelema ilmava Pinna-naulakko Protoshop osastolla.

 

Tunto yhdistää kauniissa ohuissa valaisimissaan puumateriaalin viimeisimmän valoteknologian kanssa. Habitaressa enismmäistä kertaa esitelty Butterfly-sarja käyttää uusinta OLED teknologiaa eli valonlähde on orgaaninen led. Muissa Tunnon valaisimmissa on valonlähteenä LED.

 

Tapio Anttilan Nurmelalle suunnittelema Link-hyllyjärjestelmä. Massiivitammesta valmistettu hyllysarja oli nähtävillä Tapio Anttilan Collection esillepanon lisäksi myös muissa messubokseissa

 

Virolaisen suunnittelijan Jaanus Orgusaaren dynaamiset hyllyt eroavat tavanomaisista neliskulmaisista ollessaan samassa funktionaalisia.

 

Kyllä kuivainkin ansaitsee hyvän suunnitelun. Rej-Designin hyvännäköistä Domo-kuivauspatteria voi kylpyhuoneen lisäksi käyttää myös eteisissä ja kodinhoitotiloissa.

 

Innoluxin uusi Pasila-valaisinsarja on saanut innoituksensa nykyarkkitehtuurista jonka muotokielessä yhdistyvät terävät ja pyöreät muodot modernilla tavalla. Suunnittelu Pasila Design.

 

Saari-keittiöt esitteli messuilla Capri-tuoteperheeseen kuuluvaa klassista keittiömallia, jonka materiaali on mustaksi petsattu saarni. Keittiön suunnittelivat Jaana Varkki-Terho ja Tony Terho Muotikuu-muotitalosta.