Design-tuulet puhaltavat Milanosta

Jos vaatemuodin Mekkana pidetään Pariisia, niin huonekalumuodin suunnannäyttäjä on Italia. Maailman suurimmat ja tunnetuimmat Milanon huonekalumessut pidettiin 8.-13. huhtikuuta jo 53:ta kertaa.

Messujen historia ulottuu vuoteen 1961, jolloin tapahtuman tarkoitus oli esitellä italialaista suunnittelua ja tuotteita. Vuonna 1967 messuilla oli mukana muutamia ulkomaalaisia valmistajia, mutta vuodesta 1973 lähtien ulkomaalaiset näytteilleasettajat osallistuivat messuille jo vuosittain. Tapahtuma on edelleen Italia-painotteinen – tämänvuotisista 1400 näytteilleasettajasta italialaisia yrityksiä edusti 70 % muiden ollessa ulkomaisia. Järjestäjien mukaan messujen liput myytiin ennakkoon, joka kertoo siitä, ettei kyseessä ole pelkästään huonekalualan ammattilaisten tapahtuma, vaan messut kiinnostavat myös tavallista vierailijaa.

Italialainen lähestyy skandinaavista

Milanossa esillä olleissa trendisuunnissa oli havaittavissa ”ylellisyyden” vähenemistä – erityisesti italialaisten valmistajien kohdalla. Skandinaavista designia tuskin koskaan onkaan voitu liiasta ylellisyydestä moittia. Viimeisten vuosien taloustaantuman jäljet näkyvät selvästi italialaisessa huonekaluteollisuudessa. Nykyesineiden muoto on siro ja rakenne vahva. Valmistamiseen käytetään juuri sen verran materiaaleja ja työvoimaa kuin tarpeen. Italialainen suunnittelu lähestyy nyt arvoiltaan skandinaavista säilyttäen kuitenkin omat kulttuurivaikutteensa.

Milanon messut jakaantuivat laajassa mittakaavassa kolmeksi osioksi: huonekalut, keittiöt sekä kylpyhuoneet. Sekä keittiöiden että kylpyhuoneiden kohdalla oli havaittavissa, miten monipuolisia teknisiä mahdollisuuksia pystytään integroimaan siroihin ja elegantteihin huonekaluihin. Keittiöiden kohdalla näkyi paljon kivi-viimeistelyä, ei pelkästään työpinnassa, vaan myös kaappien ovissa. Kauempaa katsoen monet keittiöt tuntuivat kuin kokonaan betonista valetuilta. Kaikki valmistajat eivät esitelleet uutuuksia suinkaan messukeskuksessa vaan Milanon keskikaupunkien näyttelytiloissa. Esimerkiksi saksalainen huippukeittiöiden valmistaja Bulthaup sekä hollantilainen huonekaluvalmistaja Moooi, joilla oli näyttävät esillepanot Tortonan design-alueella.

Mielenkiintoinen ilmiö messuilla oli multimedia-installaatio nimeltään ”Where Architects live” jossa oli mahdollisuus vierailla kahdeksan maailmankuulun arkkitehdin kotona ympäri maailmaa ja kuulla heidän ajatuksiaan kaupungeista joissa he asuvat. Kyseisestä näyttelystä on koottu myös samannimisen kirja, jonka julkaisi Corraini.

Nykypäivän italialainen suunnittelu pelkistyy. Kuvassa on kahden nuoren suunnittelijan, Daniele Borotton sekä Giorgia Zanellato Morosollen, valmistama tuolimallisto ”La Serenissima”, jonka inspiraatiolähteenä on ollut Venetsian nouseva vesi acqua alta. Tuolien päällysteiden valmistaja on Rubelli.

Design-klassikkoja valmistavan Vitran näyttelytilojen tavaramerkki on valkoinen ja opaalilasi. Vitra esitteli Milanossa päivitettyjen klassikkojen ohella myös monia uutuuksia, kuten Mariposa sofan, tilanjakaja hylly Planophoren, nojatuoli Halin jne.

Hollantilaisen valmistajan Moooin käsitys huonekalusuunnittelusta on rento, humoristinen ja värikäs. Kuvassa valmistajan uutuudet, joita esiteltiin Milanossa messuhallin ulkopuolella Tortonan design-alueella.

Italialaisen keittiövalmistajan Ernestomedan uusi vintage-vivahteinen Soul-niminen keittiö, suunnittelija Giuseppe Bavuso.

Italialaisen valmistajan Cassinan Floating Forest -niminen näyttelyboksi esitteli sitä, miten ulkotila vaikuttaa sisätilaan, suunnittelijanaan tunnettu japanilainen arkkitehti Sou Fujimoto.

Saniteettitekniikan valmistaja Hansgrohen designbrand Axor käynnisti Water Dreams -nimisen projektin etsimään näkemyksiä siitä, miltä tulevaisuuden kylpyhuoneet näyttävät. Kuvassa on Milanon messuilla esillä ollut japanilaisen Oki Saton Axorile suunnittelema valaisin-suihku.