Avokeittiö vai suljettu versio?

Vaikka joissain sisustusohjelmissa sekä -blogeissa on esitetty mielipiteitä siitä, ettei avokeittiö olisi enää muodissa, ei kyseistä aihetta kannata kuitenkaan käsitellä muotivirtauksena. Vastaus kysymykseen: suunnitellaanko asuntoon avokeittiö vai ei, riippuu ensisijaisesti kuitenkin olemassa olevasta kiinteistöstä sekä asukkaiden tarpeista ja toiveista.

Viime asuntomessuilla Hyvinkäällä näkyi enimmäkseen avokeittiöitä – joko sitten osittain tai kokonaan muuhun tilaan avattuja. Avokeittiö on erittäin sopiva ratkaisu lapsiperheelle – keittiössä ruokaa tehdessä voi samalla seurata jälkikasvun puuhastelua. Tosin monissa vanhoissa arvokiinteistöissä on perusteltua jättää keittiö muusta tilasta eristetyksi, joka on myös kunnianosoitus alkuperäiselle pohjaratkaisulle. Yli sata vuotta vanhoissa asunnoissa keittiö sijaitsi yleensä muista huoneista erillään.

On ihmisiä, jotka eivät voisi kuvitella tekevänsä ruokaa ilman, että seuraisivat samalla vähän telkkaria tai keskustelisivat muiden huoneessa olijoiden kanssa – heille epäilemättä paras ratkaisu on avokeittiö. Tosin on myös esimerkiksi perheenäitejä, joille keittiö on ainoa ”oma valtakunta” kotona, jossa voi sulkea oven ja kokata kaikessa rauhassa omissa ajatuksissa. Tällaisia äitejä on turha pakottaa pitämään avokeittiöstä.

Avokeittiön kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei keittiötekniikka, esimerkiksi liesituuletin tai jääkaappi, olisi liian voimakasäänisiä. Koska avokeittiö on myös muualta koko ajan katseltavissa, on tärkeää, ettei se nousisi tilasta häiritsevästi esiin. Monissa viimeaikaisissa avokeittiöissä näkee ratkaisua, joissa takaseinässä on korkea kaapisto, jonka edessä sijaitsee pelkistetty keittiösaareke. Kaapistojen ovet ovat vetimettömiä, mikä edesauttaa sen neutraaliutta muun tilan suhteen. Hana-allas sekä liesi on kyseisessä tapauksessa upotettu kaapiston edessä olevaan keittiösaarekkeeseen. Usein liesituuletin jätetään asentamatta, ettei se häiritsisi yleistä visuaalista kokonaisuutta. Nykypäivänä löytyy kuitenkin valmistajia, joiden valikoimissa olevat liesituulettimet muistuttavat keittiötekniikan sijasta tyylikästä valaisinta. Tällainen on esimerkiksi italialainen valmistaja Elica.

Kuvassa oleva Ikea Metod-keittiö herättää keittiön sijaan ajatuksia kirjastosta. Se ei näytä keittiöltä, mutta sisältää kuitenkin kaikki tärkeät keittiön ominaisuudet sekä toiminnot.

Sokkeliton, lattiasta vähän ilmaan nostettu keittiökalusto muistuttaa vähemmän perinteistä keittiökalustoa ja sulautuu hyvin muuhun tilaan. Kuvassa on Saari Keittiöiden valmistama Silta-keittiö, jonka suunnittelija on Harri Koskinen. Keittiötekniikka piiloutuu nokkelasti kaluston massiivisiin jalkoihin.

Pelkistetty avokeittiö viime Asuntomessuilta Hyvinkäältä Honka Lumi-talosta, jossa ei ole varsinaista olohuonetta, vaan perheen kokoontuminen yhteen tapahtuu ison keittiöpöydän ääressä. Keittiökalusteet ovat peräisin Nixi-Kalusteelta. Uunit on upotettu tilavaan vetimettömään kaapistoon. Keittiösaarekkeessa sijaitsee hana-allas sekä liesi, jonka kohdalle ei ole laitettu liesituuletinta.