Villa Tango Seinäjoen Asuntomessujen ykkönen

Yleisö äänesti viime kesän Asuntomessuilta parhaaksi taloksi kohteen numero 12, Villa Tangon. Toiselle sijalle nousi kohde numero 25, Cubo ja kolmannelle kohde numero 9, Heikius Hus-talo. Villa Tango oli yleisön ehdoton suosikkikohde, saaden eniten ääniä myös paras piha ja paras sisustus äänestyksissä.

Seinäjoen Asuntomessujen päätöstilaisuus pidettiin messujen oheiskohteenakin olleessa Aalto-Apila kirjastossa. Tilaisuudessa pidettiin myös paneelikeskustelu, jossa pohdittiin mistä asioista hyvä asuminen koostuu. Asiasta keskustelivat ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahti, maisema-arkkitehti Tommi Heinonen, viestinnän ammattilainen Päivi Karvinen sekä viime kesän Asuntomessuille oman kodin rakentanut rakennusalan yrittäjä Mikael Muurimäki.

Kaikki panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että hyvä asuminen on monien tekijöiden summa, jota voi katsella monesta eri kulmasta.

– Ajan ja tarpeiden muuttuessa tarvitaan uusia kokeiluja ja uusia avauksia. erilaiset ihmiset arvostavat erilaisia asioita asumisessa.  Nyt tarvitaan uutta keskustelua asumisen sisällöistä ja toteutusmuodoista sekä rahoitusmuodoista. Selviää muutosta on tapahtumassa ihmisten arvostuksissa, kiteytti Hannu Rosilahti.

Asuntomessut järjestettiin Seinäjoella 8.7.–7.8.2016 ja siellä vieraili noin 130 661 kävijää.

Seinäjoen Asuntomessujen oheiskohteena oli Aalto-Apila kirjasto. Kuortaneella syntynyt akateemikko Alvar Aalto voitti 50-luvun lopulla Seinäjoen hallinto- ja kulttuurikeskuksen suunnittelukilpailun. Yksi Aalto-keskuksen helmistä on vuonna 1965 valmistunut Alvar Aallon kirjasto.

Aallon kirjaston yhteyteen valmistui vuonna 2012 laajennusosa Apila. Apilan on suunnitellut arkkitehtitoimisto JKMM Oy, pääarkkitehtina Asmo Jaaksi, sisustusarkkitehtina Päivi Meuronen. Nämä kaksi kirjastoa on yhdistetty toisiinsa maanalaisella yhdystilalla.

Yleisöäänestyksen ykkönen oli Forte kivitalojen Villa Tango näyttävä, kaksikerroksinen kartanovaikutteinen kivitalo, joka on suunniteltu lapsiperheen tarpeisiin. Tontilta avautuvan järvinäköalan vuoksi keittiö-ruokailu-olohuonetilat sekä saunaosasto on sijoitettu toiseen kerrokseen. Maisemasuunnittelija Hanna Kangas vastasi piha-alueista ja terasseista, jotka olivat myös yleisön mieleen.

Nelihenkiselle aktiiviselle ja liikunnalliselle lapsiperheelle suunniteltu Teri-Talojen Cubo sijoittui messujen paras talo yleisöäänestyksessä toiseksi ja paras piha äänestyksessä kolmanneksi. Talon suunnittelusta vastasi perheelle tuttu arkkitehti, joka onnistui täyttämään perheen toiveet avarasta ja toimivasta kodista. Maaston ja vaihtelevien terassialueiden suunnittelusta vastasi maisemasuunnittelija Hanna Kangas.

Heikius Hus-talo sijoittui yleisöäänestyksessä kolmanneksi. Talo on perinteinen puutalo, joka on valmistettu tehtaalla katkeamattomassa kuivaketjussa. Moderni ja avara talo on suunniteltu aktiiviselle perheelle. Tornista löytyy rauhallinen paikka ja kaunis järvinäköala. Pihasuunnittelijat Maj Ahlvik ja Susanne Björkman vastasivat pihasta teemalla ”syötävät ja tuoksuvat kasvit”, sijoittuen toiseksi paras piha äänestyksessä.

Villa Tango oli paras sisustus – äänestyksessä myös ykkönen. InHouse Designin Leila Raja ja Ulla-Helena Kuljunlahti ovat sisustaneet talon teemalla ”matkalla ympäri maailmaa”, jossa kohtaavat luontevasti ylellinen kartanotyyli ja modernit yksityiskohdat.

Yleisöäänestyksen mukaan toiseksi paras sisustus löytyi Cubosta. Sisustuksesta vastasi Room2:n Elina Ristimaa yhteistyössä perheen kanssa. Moderni ja graafinen sisustus on kauttaaltaan valkoista ja mustaa. Selkeät linjat ja neliöt jatkuvat läpi koko sisustuksen.

Sisustuksen kolmen kärki sijoittui yleisöäänestyksessä samaan järjestykseen kuin paras talo. Heikius Hus-talon sisutuksen on suunnitellut Ida Röj. Lapsiperheelle suunniteltu sisustus on klassisen ja modernin selkeä, värejä ja yksityiskohtia unohtamatta.