Veistoksellinen Wave

Mikkelin Asuntomessujen kuvatuin kohde lienee messualueen laidalla oleva veistoksellinen Wave. Linjakkaan luontoon sopeutuvan rakennuksen arkkitehti on Seppo Mäntylä. Honkataloille huviloita ja vapaa-ajanasuntoja suunnitellut Mäntylä suunnitteli kaarevakattoisen hirsitalon kallioleikkauksen kupeeseen.

Veistosmainen Wave piiloutuu lähes täydellisesti kallioleikkauksen taakse.

Arkkitehti Seppo Mäntylä suunnitteli linjakkaan rakennuksen jyrkälle tontille. Wave syntyi luonnon muotojen innoittama. Ulkoapäin kaarevakattoinen talo on sisätiloiltaan suoralinjainen ja selkeä, kuten talon pohjista huomaa.

Kodin sisustusratkaisut on talon omistaja suunnitellut yhteistyössä Suunnittelutoimisto Pulman Maija Puhakaisen kanssa. Tapasimme Maija Puhakaisen ja keskustelimme miten Talo Wave sisustettiin.

Minkälainen kohde Talo Wave oli sisustaa?

”Kyseessä oli haastava, mutta todella mielenkiintoinen kohde. Talon arkkitehtuuri on hyvin voimakas, eikä sitä voinut ohittaa sisätilojen suunnittelussa. Tavoitteena oli hillitty sisustus, joka ei kilpaile tai riitele arkkitehtuurin kanssa.”

Kylpytilojen ja vierashuoneen väliin jää arkiolohuone. Sisustustuotteet A&A Design.

Vaikuttiko talon muoto sisustusratkaisujen valintaan?

”Vaikka talon julkisivussa on paljon kaarevia linjoja, sisätilat ovat hyvin selkeät. Haastetta sisustamiseen toi kumminkin suuret ikkunapinnat ja ehjien seinien puute, mikä saneli hyvin pitkälle kalusteiden sijainnin.”

Tumma keittiö on vaaleiksi sävytettyjen hirsiseinien vastakohta. Talon ulko- ja sisätilat sulautuvat saumattomasti yhdeksi kokonaisuudeksi. Lattiat ovat Parlan tammilankkua.

Miten sisustuksessa on otettu huomioon ympäröivä luonto ja maisema?

”Olohuoneen korkeaan tilaan olisi houkuttanut valita suuret ja korkeat nojatuolit. Emme kumminkaan asukkaiden kanssa halunneet peittää maisemaa, minkä vuoksi päädyimme valitsemaan matalat kalusteet. Maisema on hyvin hallitseva elementti, joten asunnon värimaailma pyrittiin pitämään neutraalina ja luonnollisena.”

Päämakuuhuone sijoittuu kulman taakse olohuoneesta ja näkymä avautuu terassille ja Saimaalle. Sisustustuotteet A&A Design.

Olivatko asukkaat mukana sisustusvalinnoissa?

”Asukkaille oli hyvin tärkeä saada heidän näköisensä koti ja he olivat tiiviisti mukana suunnittelutyössä.”

Vierashuone sijoittuu talon suojaisemmalle puolelle kallioleikkauksen kupeeseen. Tuoli A&A Design.

Miten asuntokohteen sisustaminen eroaa muista suunnittelukohteista?

”Koska sain sisustaa myynnissä olevan talon sijasta asukkaiden tulevaa kotia, ei suunnittelutyö juuri poikennut muista kohteista muuten kuin, että sain olla mukana projektissa aivan ensimmäisistä pohjapiirustuksista viimeistelyyn asti.”

Sauna- ja pesutilojen hirsiseinät ja kattopanelointi on käsitelty tummaksi. Lattian puuritilä on upotettu laattapinnan kanssa samaan tasoon.

Olohuoneesta avautuva terassi jatkaa kotia osana luontoa.

Teksti: Maija-Riitta Mustonen
Kuvat: Maija-Riitta Mustonen ja Tommi Hynynen – www.aadesign.fi