Unelmakoti maaleilla

Neljäsosa kaikista Suomen kodeista on rakennettu 1960 – ja 70-luvuilla. Useimmiten esitellyt unelmien kodit ovat joko vanhoja arvoasuntoja tai 2000-luvulla rakennettuja uusia koteja. Aina uuteen kotiin päästäkseen ei tarvitse muuttaa, joskus riittää kun muuttaa olemassa olevaa kotiaan, vaikka maalaamalla.

Vantaan Korson Mikkolassa järjestetyillä Our House –lähiöfestivaaleilla oli mahdollisuus nähdä miten 1970-luvun huoneet muuttuivat maalilla uusiksi. Tikkurilan näyttelytilana oli 3 h +k purettavassa VAV:n kerrostalossa. Sisustusarkkitehti Kaisa Pikkujämsä Tikkurilasta oli suunnitellut huoneisiin erilaisia tunnelmatiloja ja tutkinut miten erilaisia tunnelmia ja tiloja saa esiin näennäisesti persoonattomasta vuokra-asunnosta. Muutokset oli toteutettu asunnon pintoja ja esineitä kierrätyshengessä käsitellen.

Our House –lähiöfestivaalin järjesti Momokoti (momo = modest & modern), joka haluaa parantaa 1950-70-luvun asuntojen ja lähiöiden arvostusta koteina ja asuinpaikkoina. Tarkoituksena on myös herättää keskustelua siitä, voiko suomalaisen perheen unelmakoti sijaita lähiössä ja mikä on suomalaisten lähiöiden tulevaisuus, kertoi tuottaja Katja Lindroos.

 

Keittiö uudistettiin maalaamalla välitilan laatat Otex Akva tartuntapohjalla ja Luja 20, puolihimmeällä, sävy Deco Gray 1958. 1980-luvun kaappien ovet maalattiin Otex Akva tartuntapohjamaalilla ja Helmi Kalustemaalilla, puolihimmeä, sävy Deco Gray 1958.

 

Siskonpaneeliseinä tuo luonnollista lämpöä vauvan huoneeseen. Käsittely: Paneeli Ässä paneelilakka, sävy 3444 Mustamarja.

 

Vihreä seinä on maalattu himmeällä Harmony sisustusmaalilla, sävy M375. Vanhasta laudasta tehdyt hyllyt ja tuolin jalat on käsitelty Parketti Ässä petsillä, sävy 3443 Wenge.

 

Vanhasta kurkkupurkista tehtiin yrttiamppeli maalaamalla se Otex Akva tartuntapohjamaalilla ja Taika Helmiäismaalilla, sävy 2089 Miranda.

 

1970-luvun betoniparvekkeen seinät maalattiin lämpimän punaiseksi Finngard silikonihartsimaalilla, sävy 4871. Lattia pinnoitettiin designlattiamenetelmällä ”ohennusruiskutus”, tuotteina Temafloor P300 Metallic-epoksipinnoite, sävy RAL 350-M ja epoksiohenne 006 1029. Metalliset kalusteet ruiskumaalattiin Miranolilla, sävy M327.

 

Herkkä, akvarellimainen seinä on toteutettu Tunto Hieno struktuuripinnoitteella, sävy F487 Höyhen ja Deco Gray 1944. Kaappi maalattiin Helmi Kalustemaalilla, sävy F487 Höyhen. Säilytyslaatikot pohjamaalattiin Harmony sisustusmaalilla, sävy Deco Gray 1944, puukuviointi, sävy F487 Höyhen. Parkettilattia käsiteltiin Helmi pohjamaalilla ja Betolux Akva lattiamaalilla, sävy 2115 vaaleanharmaa.

 

Vantaalla sijaitseva kerrostalo Marsinkuja 1 on saanut purkutuomion, mutta nauttii vielä elokuun ilta-auringosta ja uusista pintamateriaaleista Our House –lähiöfestivaalin keskipisteenä ja tapahtumapaikkana.

 

www.lahiofestivaali.fi

www.momokoti.fi