Talo 25 000 eurolla

Kansainvälisiä palkintoja saanut irlantilainen arkkitehti Dominic Stevens asuu itsensä suunnittelemassa ja rakentamassa talossa, jonka hinta on 25 000 euroa.

 

Kyseessä on harjakattoinen kaksikerroksinen pieni talo, jossa tilaa on noin 60 neliötä. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat olohuone keittiökomeroineen, kaksi makuuhuonetta sekä vessa ja suihkuhuone. Toisesta kerroksesta löytyy päämakuuhuone sekä vaatehuone.

 

 

Pelkistetyn puurakenteisen talon rakensi Dominic kavereineen. Talo on hyvin eristetty, kesäisin sitä lämmittää lämpöä varaava sähkopatteri ja talvisin puulämmitteinen uuni. Sisätilojen viimeistelyssä on käytetty yksinkertaisia materiaaleja.

 

 

Dominicin mukaan hänen taloprojektiaan voi katsoa monesta näkökulmasta – käytännöllisyyden, poliittisen, arkkitehtuurisen jne.  Käytännöllisestä näkökulmasta siksi, ettei Dominicilla ollut rakennusprojektia aloittaessaan asuinpaikka eikä myöskään paljon rahaa. Tosin hänellä oli arkkitehtina kokemusta modulirakentamisesta sekä viehätys irlantilaiseen perinteiseen rakennustapaan – talot rakennettiin paikallisista materiaaleista, yksinkertaisella teknologialla koko yhteisön toimesta. Dominic halusi oman talonsa rakentamisella näyttää esimerkkiä, että nykyaikanakin voi talon rakentaa alusta loppuun ihan itse.

 

 

Poliittisesta näkökulmasta katsoen suunnitteli ja rakensi Dominic talon syystä, että enemmistölle ihmisistä tarkoittaa talon hankinta elämän suurinta hankintaa. Siihen otetaan pankista lainaa, jota maksetaan takaisin pitkään ja huomattavilla koroilla. Koko hommasta ei hyödy niinkään talossa asuva ihminen vaan rakennuttaja ja pankki.

 

 

Tähän päivään mennessä on Dominic asunut talossa pari vuotta ja hänen mukaansa talo on osoittautunut eri vuodenaikoina erittäin toimivaksi. Arkkitehdin mukaan talon rakentaminen ei ole helppo tehtävä, mutta sen valmiiksi saaminen tarjoaa suurta mielihyvää ja kiitollisuutta sen valmistumisessa avustanutta yhteisöä kohtaan. Talon rakennusohjeet ovat Dominicin kotisivuilla ilmaiseksi kaikkien kiinnostuneiden saatavilla.

 

www.dominicstevensarchitect.net