Syvennys haastoi keittiösuunnittelun

Keittiöremontin yhteydessä voidaan törmätä haasteellisiin tilanteisiin. Hyvällä suunnittelulla saadaan luovia ja arjessa hyvin toimivia ratkaisuja.

Asuntomme sijaitsee 1960-luvulla rakennetussa kerrostalossa. Alkuperäiseen pohjaratkaisuun kuului pieni keittiö, joka jatkui ikkunan alla sijaitsevaksi ruokailualueeksi. Keittiön molemmilla pitkillä seinillä sijaitsivat kaapit, jotka teksti ja kuvatkulkivat sekä työtason ala- että yläpuolella. Jääkaappia varten oli seinään tehty syvennys, josta ikkunaseinän suuntaan mentäessä keittiökalustus loppui.

 

Keittiö ja siinä sijaitseva syvennys edellisen keittiökalustuksen sekä keittiön väliseinän purun jälkeen.

 

Pakko myöntää, että kyseinen syvennys hankaloitti huomattavasti uuden keittiömme suunnittelua. Vaihtoehtona oli joko muurata syvennys kiinni kuin sitä ei olisikaan tai säilyttää se ja suunnitella koko keittiö sen ehdolla. Valitsimme jälkimmäisen vaihtoehdon.   Päätimme käyttää syvennystä säilytystilana ja tehdä siitä hyllyn.

 

Hyllylevyjen materiaaliksi valitsimme lasin – se on ilmava, lähes näkymätön eikä kilpaile visuaalisesti muun keittiökaluston kanssa. Aluksi ajatuksena oli syvennyksen tiilimuurin puhdistaminen ja sellaisenaan säilyttäminen. Tiilit olivat valitettavasti huonossa kunnossa ja muuraustyökin ”raa'asti” suoritettu – muurin alkuperäinen tarkoitushan ei ollut olla esillä. Tiilien kunnostaminen olisi ollut työlästä ja kallista joten päätimme verhoilla syvennyksen vanerilla.

 

Keittiön kuvausrekvisiittana käytettiin Iittalan Aino juomalaseja (suunnittelija Aino Aalto), Iittalan Essence punaviinilaseja (suunnittelija Alfredo Häberli) ja Verso Designin pärekoria (suunnittelija Tuttu Sillanpää ja Tuuli Burman). Roikkuva kasvi on Callisia repens Plantagenista.