Suomi oppi rakentamaan asukkaan ehdoilla

Sadassa vuodessa Suomi on ottanut asunto-rakentamisessa isoja askelia eteenpäin. Uusien kotien huolellinen suunnittelu ja laadukkaat materiaalit vastaavat entistä paremmin asukkaiden tarpeisiin.

Skanskan rakentama Umbra Helsingin Kuninkaantammessa on malliesimerkki laadukkaasta uudisrakentamisesta. Umbran kerros- ja rivitaloasunnot ovat avaria ja valoisia. Erityistä huomiota on kiinnitetty tilojen toimivuuteen, tasokkaisiin sisustusmateriaaleihin sekä pihapiiriin.

Umbrasta on pitkä matka kerrostaloihin, joita sata vuotta sitten rakennettiin vasta itsenäistyneessä Suomessa.

1900-luvun alkupuolella kerrostalot rakennettiin paikan päällä pääosin tiilestä. Ison muutoksen rakentamistekniikkaan toivat elementtitalot, joiden pystyttämistä vauhditti 1960- ja 1970-luvuilla kiihtynyt muuttoliike kasvukeskuksiin. Tuon ajan kerrostalot tehtiin nopealla aikataululla teräsbetonielementeistä.

Harmaista betonilähiöistä on edetty pitkä askel nykyiseen uudisrakentamiseen.

”Rakentamisen laatu on nykyisin paljon parempaa ja tasaisempaa. Tekniikka ja rakentamisen vaatimukset ovat kasvaneet”, hankekehitysjohtaja Satu Ryynänen Skanskasta sanoo.

 

Asukkaan näköisiä asuntoja

Vanhoihin asuntoihin verrattuna uudet kodit ovat entistä monikäyttöisempiä, helppohoitoisempia ja muunneltavissa asukkaiden elämäntilanteeseen. Myös asumisväljyys on kasvanut koko ajan. Samaan aikaan asuinneliöt on saatu entistä tehokkaampaan käyttöön parantuneen suunnittelun ansiosta.

”Aiemmin asuntoihin rakennettiin erillinen keittiö. Nyt se on usein osa kokonaisuutta olohuoneen kanssa”, Ryynänen havainnollistaa.

Uusien kotien asukkaat voivat vaikuttaa entistä enemmän tila- ja sisustusratkaisuihin. Esimerkiksi saunan tilalle voi usein valita vaatehuoneen.

Uuden kodin materiaalivalinnat tehdään Skanskan Kotimyymälässä asiakasvastaavan avulla. Suunnittelussa kiinnitetään paljon huomiota myös esteettömyyteen. Keittiöt ja kylpyhuoneet mitoitetaan niin, että pyörätuolillakin pääsee hyvin joka paikkaan. Sama pätee yhteisiin tiloihin.

 

Uusi tekniikka lisää mukavuutta

Myös talojen lämpö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmät ovat kehittyneet huimasti vuosikymmenten aikana. Ennen vanhaan keskuslämmitysjärjestelmien kattiloissa poltettiin halkoja ennen kuin ympäristötehokkaampi kaukolämpö alkoi yleistyä muutama vuosikymmen sitten.

Myös ilmanvaihdossa on tapahtunut isoja parannuksia. Aiemmin kerrostaloissa oli painovoimainen ilmanvaihto, mutta toisen maailmansodan jälkeen alettiin asentaa koneellisia ilmanvaihtojärjestelmiä. Nykyisin ilmanvaihtojärjestelmät ovat nykyisin pitkälle automatisoituja ja energiatehokkaita.

”Talotekniikan kehittyminen on lisännyt huomattavasti asumismukavuutta”, suunnittelupäällikkö Pellervo Matilainen Skanskasta sanoo.

 

Yhteisissä tiloissa viihdytään

Vanhoissa kerrostaloissa oli tavallista rakentaa yhteinen sauna kellariin. 1980-luvulla alkoivat yleistyä huoneistokohtaiset saunat. Nyt yhteiset saunatilat tekevät taas paluutaan. ”Uudiskohteiden saunatilat on suunniteltu viihtyisiksi”, Satu Ryynänen sanoo.

Suomalaiset arvostavat entistä enemmän niin talossa olevien yhteisten tilojen kuin pihapiirinkin viihtyisyyttä ja toimivuutta. Uudiskohteiden pihasuunnitteluun kiinnitetäänkin Ryynäsen mukaan paljon huomiota.

Myös autojen pysäköintiratkaisut ovat muuttuneet huomattavasti. Vanhoissa lähiöissä kulkupelit seisoivat säiden armoilla isoilla parkkialueilla. Uusissa kerrostaloissa autoille rakennetaan usein pysäköintilaitos, jonne pääsee mukavasti kuivin jaloin myös loskakelillä.

 

Tuotekehitystä asukkaiden ehdoilla

Nopea teknologinen kehitys ja digitalisoituminen tulevat vauhdilla rakennusalallekin. ”Esimerkiksi lämmitystä ja ilmastointia säätelevässä tekniikassa automatiikka on edennyt jo pitkälle. Seuraava askel on älykoti”, Pellervo Matilainen sanoo.

Älykodilla tarkoitetaan erilaisia digitaalisia ratkaisuja, jotka lisäävät asumiseen mukavuutta, helppoutta sekä asukkaan tietoutta omasta kulutuksestaan.

Skanska seuraa tiiviisti teknologista kehitystä ja kuuntelee tarkalla korvalla suomalaisten odotuksia tulevaisuuden asumisesta.

Skanskan Kotipaneeli on kehitysryhmä, joka kutsutaan muutamia kertoja vuodessa verkkokeskusteluun arvioimaan ja ideoimaan asumisen teemoja. Sen pohjalta Skanskan tuotekehitystiimi pystyy vastaamaan entistä paremmin kodinostajien tarpeisiin.

Viime vuonna paneelin aiheita olivat muun muassa kodin säilytysratkaisut, vaihtoehtoiset asuntopohjaratkaisut ja asumisen sähköiset palvelut. Tuleviin teemoihin kuuluvat esimerkiksi ympäristöasiat ja taloyhtiöiden yhteistilat.

www.skanska.fi/kodit