Seinäjoki valmistautuu kesän Asuntomessuihin

Tulevan kesän Asuntomessut rakentuvat Seinäjoella Kyrösjärven tekoaltaan ja padon viereen. Messualueen suunnittelussa on lähdetty siitä, että alueella säilyy myös koskematonta luontoa. Alueella yhdistyy alkuperäinen luonto ja rakennettu kaupunkiympäristö. Pruukinrannassa tullaan näkemään 35 pientaloa, joista yksi on paritalo, lisäksi alueella on yksi puukerrostalo ja yksi rivi-/luhtitalo.

Pruukinrannan alueelle on vielä ajokielto ja nosturit työskentelevät ahkerasti heinäkuussa avattavien Asuntomessujen tonteilla. Alueen talot sijoittuvat metsäiseen maastoon siten, että lähes jokainen tontti rajoittuu metsään. Kyrösjärven tekoaltaan rannalle asuntomessualueen kohdalle on rakennettu uimaranta ja kaksi tekosaarta sekä nuotiopaikka alueen asukkaiden virkistyskäyttöön.

Rantaa täydentävät hiekkarannan vieressä oleva veneenlaskuluiska, veneiden säilytyspaikka ja pohjoisempana rannalla sijaitseva näkötorni. Pohjalaista vaatimattomuutta lienee alueen lempinimi ”Seinäjoen Dubai”.

Pruukinrannan messualueen pohjoisosassa on viisi korttelipihaa, joiden ympärille talot ryhmittyvät. Eteläosan Tulikivimyllyn sisäringin muodostavat modernit pohjalaistalot.

Ikäjakauma pientalokohteiden omistajissa on 30–65 vuotta. Pääosin nuoria pareja, mutta joukossa on myös muutama sinkkutalous ja iäkkäämpi pariskunta. Nuorille pareille on parin rakentamisvuoden aikana syntynyt toistakymmentä lasta.

Suurin osa Asuntomessualueen pientaloista on puutaloja, joukossa on vain kuusi kivitaloa. Myös rivi-/luhtitalo on kiveä. Puutalojen värityksessä näkyy vahvasti punainen ja musta, mutta myös vaaleita ja sinisiä taloja. Onpa joukossa jopa yksi pinkki pientalo.

Pihojen rajautuessa metsään, niitä ei rajata muureilla eikä aidoilla vaan luonnonmukaisilla katteilla ja kivillä, joukossa on myös yksi heinäseipäistä tehty risuaita.

Seinäjoen Asuntomessujen asuntojen huoneistoalan keskikoko on 170m². Pientalojen pienin asunto on huoneistoalaltaan 124m² ja suurin 234m². Kuvan korttelipihan talot ovat Kuusama Hirsitalon (124m²), Honkatalojen (164m²), Finnlamellin (147m²) ja Jämerän (156m²). Taloihin liittyy lisäksi autotalli- tai vierastalorakennukset.

Messutaloissa on pääosin kaukolämpö. Neljä passiivirakenteista taloa ei ole liittynyt kaukolämpöverkkoon ja niissä lämmitys toteutetaan pääosin esim. aurinkokeräimillä ja puulla. Maalämpö ei ole alueella mahdollista, padon turvallisuuden vuoksi.

Kuljettajilla ja maalareilla riittää vielä jonkin verran hommia ennen heinäkuussa avautuvia Asuntomessuja Seinäjoen Pruukinrannassa.

 

Asuntomessut Seinäjoella 8.7.–7.8.2016