Saman katon alla

Kun mökin laajennusta mietittiin, niin toiveissa oli saada laajennus keittiöön ja oleskelutiloihin sekä tarpeeksi makuutiloja. Mikkelissä sijaitsevaan vapaa-ajanrakennukseen löydettiin sopiva ratkaisu. Saunarakennus sijaitsee rannassa ja muodostaa varsinaisten saunatilojen lisäksi tilavan saunakamarin, joka toimii myös kesällä vierashuoneena.

Vanha mökki oli noin 50 neliötä ja sitä haluttiin laajentaa toimivalla keittiöllä ja asianmukaisilla makuutiloilla. Rakennusinsinööri Aleksi Heiskasen suunnitteli mökin vanhan osan uusiksi toimivalla keittiöllä ja Saimaalle avautuvalla oleskelutilalla, samalla jatkettiin saman katon alle kolme erillistä makuuhuonetta vierasyöpymisiä varten.

 

 

Tontin kapea muoto oli haasteellinen laajennusta ajatellen, mutta samalla tontin muodon rajallisuus inspiroi rivitalomaiseen ratkaisuun – ja näin tuloksena saatiin loistavasti maisemaan istuva 120m²:n vapaa-ajan asunnon kokonaisuus, jonka keskeinen tila on Saimaalle avautuva oleskelutila.

Aleksi Heiskasen suunnitelmissa lautarakenteista mökkiä jatkettiin pitkästä tavarasta samaan tyyliin kuin olemassa oleva alkuperäinen.

Pitkänomainen tontti asetti omat rajoituksensa suunnittelutyöhön, kertoo Aleksi Heiskanen. Lopputulokseen olen kuitenkin erittäin tyytyväinen ja pulpettikaton ansiosta rakennus näyttää järveltä käsin vieläkin isommalta.

 

 

Varsinainen oleskeluosa kätkee sisälleen eteisen ja hyvin varustellun keittiön lisäksi olohuoneen sekä ruokailutilan ja yhden makuuhuoneen. Kävelysiltaa pitkin edetessä tulee vastaan kolme erillistä reilunkokoista makuutilaa omilla sisäänkäynneillä. Myös erilliset makuutilat ovat sähköistetty. Saimaa avautuu upeana rakennuksen kaikista ikkunoista eri vuodenaikojen mukaisessa maisemassa.

 

 

Sisältä rakennuksen tilat noudattavat samaa tyyliä kuin lautarakenteinen ulkoverhous. Katto ja seinät ovat paneloitu ja lattia vahattua mäntylautaa.

Rakennuksen ulkoväritykseksi Aleksi valitsi tumman harmaan, joka istuu maisemaan eikä tuo rakennusta liikaa esille.

 

Selkeää, muttei väritöntä 

 

Vapaa-ajan asunnon sisustussuunnittelusta vastasi sisustussuunnittelija Anne Heiskanen, joka päätyi suunnitelmissaan vaaleisiin, joskaan ei värittömiin ratkaisuihin. Hän leikitteli harmaan eri sävyillä ja käytti rohkeasti tehosteena turkoosia ja petrolia. Makuuhuoneen seinän Sävy Tikkurila Symphony N438.

 

 

Puisia kalusteita hankittiin Ylivieskan Puusepiltä ja Ikeasta, tekstiilejä Pentikin valikoimista ja aasialaista tuulahdusta tuovat Sasu´s Playhousen teak- ja mahonkihuonekalut. Natuzzin muhkeat nahkasohvat saivat seurakseen sohvapöydäksi vanhan puisen talonpoikaispöydän.

Kaikki asunnon mittoihin tehdyt kiintokalusteet toimitti paikallinen kalustetoimittaja. Anne Heiskanen kunnosti myös itse vanhoja kalusteita ja teki saunakamariin hauskat lipastot päällystämällä ne vanhojen kirjojen sivuilla.

 

 

Haluan tuoda uusiinkin kohteisiin kerroksellisuutta vanhojen esineiden ja tavaroiden myöstä, kertoo Anne Heiskanen sisustusfilosofiaansa.

 

 

Asukkaiden vanhoja tavaroita ja esineitä sijoiteltiin huolella ja maltilla, jotta vältyttäisiin museomaisuudelta. Näin pienet puiset talonpoikaistuolit, aidot retroradiot ja – kellot istuvat sulassa sovussa talossa kertomassa asukkaiden historiaa, tuoden muistoja lapsuudesta ja menneiltä ajoilta.

Oleskelutilan toisessa päässä on reilun kokoinen Ikeasta hankittu ruokapöytä ja tuolit, joilla on pehmusteena kanipäälliset. Tarjoiluastioita säilytetään Ylivieskan Puuseppien valmistamassa vitriinissä.

 

 

Työpiste sijoitettiin ikkunaseinän eteen, jotta vapaa-aikana tehtävät työasiat hoituvat sujuvasti.

www.aadesign.fi