Sähkö- vai kaasuliesi keittiöön?

Eräs vieras kysyi kerran tultuaan meille kylään: onko teillä kaasuliesi tyylin takia vai voiko sillä oikeasti tehdä ruokaa? Kummallista, että moni pitää edelleen kaasuliettä kunnon keittiötyökalun sijaan ”tyylihifistelynä”.Sitä se ei varmasti ole ja perusteluja löytyy monia.

Kaasuliedellä voi esimerkiksi paremmin säädellä lieden kuumuustehoa – lieden nappulaa kääntäessä näkee selvästi liekin suurenemisen tai pienenemisen. Sähkölieden kohdalla se ei näy niin selvästi. Kaasuliedelle voi liekin sammuttamisen jälkeen jättää kattilan seisomaan kun taas sähköliesi pysyy sammutuksen jälkeenkin kuumana. Sieltä kattila pitää nostaa pois, jos kyseessä ei ole ruoka, jonka voi antaa hautua lieden jälkilämmössä. Kaasuliesistä löytyy myös enemmän erikokoisia liesiä. Jopa niin pieniä, jotka sopivat yhden kupin mokkapannuille.

Kaasuliedellä on myös omat miinuksensa. Kuten se, että se vaatii nestekaasupullon, joka vie pienen keittiökaapin verran tilaa. Käytettäessä teräksistä kaasupulloa jäljellä oleva kaasun määrää on hyvin hankala tietää, mistä johtuen kaasu voi loppua vaikkapa kesken ruuan valmistuksen. Tämän voi nykyisin toki välttää käyttämällä komposiittimateriaalista valmistettua kaasupulloa, jonka läpinäkyvästä kyljestä voi seurata kaasun kulutusta.

Paras vaihtoehto keittiöön olisi ehkä kuitenkin sähkön ja kaasulieden yhdistelmä. Silloin ei haittaa myöskään se, että kaasu loppuu kesken ruuan valmistuksen – sitä voi jatkaa sujuvasti sähköliedellä. Sähkökatkoksen aikana homma toimii taas toisinpäin – silloin ruuan valmistus siirtyy kaasuliedelle. Sähkökatkos ja kaasun loppuminen tuskin osuvat samalle hetkelle.

Yllä olevissa kuvissa on teräksinen keittiökalusto kaasuliesineen, valmistaja italialainen Alpes, www.alpesinox.com

Hyvä vaihtoehto keittiöön on kaasu- sekä sähkölieden yhdistelmä. Kuvassa olevassa keittiössä on niiden väliin jätetty tilaa, joka on hyvä ratkaisu liesien käytön kannalta, mutta edellyttää laajaa liesituuletinta.