HS: Putkiremontti omakotitalossa on helpompaa kuin kerrostalossa

Putkien uusiminen omakotitaloon kannattaa tehdä ajoissa – lue vinkit omakotitalon putkiremonttiin

Tee putkiremontista aina kirjallinen sopimus. Sopimukseen kannattaa kirjata myös tiedot takuista. Työn takuu on tavallisesti vähintään kaksi vuotta, mutta siitä voi neuvotella. Materiaaleille takuun antaa valmistaja.

Omakotiasukkaan on hyvä palkata remonttiin oma valvojansa. Valvoja on suositeltavaa olla jo silloin, kun tekee sopimuksen urakoitsijan kanssa. Valvojia voi etsiä esimerkiksi verkosta osoitteista Fise.fi ja Rkl.fi.

Oman paikkakunnan rakennusvalvonnasta voi tiedustella, vaatiiko remontti lupia. Rakennus- tai toimenpidelupa saattaa olla tarpeen, jos uusii koko putkiston. Rakennusvalvonta auttaa lupien hakemisessa.

Omakotitalon putkiremontti ei ole samanlainen painajainen kuin kerrostalossa, jos sen tekee ajoissa. Moni jättää urakan liian myöhään, jolloin putket jo pettävät. Tällainen hidastelu voi moninkertaistaa remontin hinnan.

Putkiremontti tulee ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun putket saavuttavat teoreettisen kestoikänsä eli alkavat olla 40–50 vuotta vanhoja. Nyt työn alla on paljon 1960- ja 1970-luvuilla rakennettuja omakotitaloja.

Tuusulalaiset Merja ja Päivö Kuusisto huomasivat kunnostaa 35 vuotta vanhan omakotitalonsa röörit ennen kuin tuli ongelmia. Viime vuoden lopulla valmistunut remontti oli lopulta kivuton.

Pyydä useita tarjouksia

Omakotitalojen putkiremontteja tekevät yleensä niihin erikoistuneet pienemmät yritykset. Osaavan urakoitsijan valinta on olennaista remontin onnistumisen kannalta.

Lvi-alan työnantajajärjestön LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen suosittelee pyytämään vertailevan tarjouksen muutamalta eri urakoitsijalta.

”Urakoitsijoilta kannattaa pyytää referenssejä aiemmista töistä, ja tarvittaessa voi soittaa aiemmille asiakkaille”, kertoo Mäkinen.

Kuusistot pyysivät tarjouksen neljästä eri firmasta nettihakujen ja tutuilta saatujen vinkkien jälkeen.

LVI-TU:n lisäksi tekijöitä löytää esimerkiksi rakennus-, lvi- ja kiinteistöalan henkilöpätevyyksiä myöntävän Fisen tai rakennusasiantuntijoiden järjestön Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK RKL:n kautta.

Harkitse tarkkaan kaupustelijoita

Ovelta toiselle kiertävistä remonttireiskoista Kuusisto varoittaa.

”Alueellamme kiertää lähes viikoittain joku. Hiljattain ovellamme kävi tarjoamassa ikkunoiden remonttia sama firma, joka uusi ikkunamme kolme vuotta sitten”, Kuusisto kertoo.

Hän vinkkaa selvittämään yritysten taustat ja varmistamaan, että firma on vakiintunut. Plussaa on, jos joku tuttu suosittelee.

Samankaltaisia kokemuksia on Omakotiliiton rakennusneuvojalla Torsti Siltasella.

”Kiertävien kaupustelijoiden kanssa ei kannata ryhtyä mihinkään. Heitä käy minunkin ovellani. Usein he sanovat, että kaupat täytyy tehdä heti, jotta saa edullisesti. Suosittelen paikkakunnan suosittua putkiliikettä. Silloin on vastuuhenkilö lähellä”, Siltanen sanoo.

Halvempi kuin kerrostalossa

Kerrostalohuoneistossa putkiremontti maksaa usein kymmeniätuhansia euroja. Omakotiasukkaat selviävät huomattavasti halvemmalla. Esimerkiksi Kuusistojen saamissa tarjouksissa hintahaitari oli 5 400 eurosta 6 500 euroon.

Hinnat ovat linjassa Helsingin Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden arvioiden kanssa. Heidän mukaansa noin sadan neliön omakotitalon vesijohtoverkoston uusinta maksaa keskimäärin muutaman tonnin. Jos samalla uusii myös lämpö- ja viemäriputket, hinta on helposti yli kaksi kertaa enemmän.

”Käyttövesi- ja viemäriverkoston uusiminen voi maksaa jopa 10 000 euroa”, Mäkinen sanoo.

Remonttikulut kannattaa hyödyntää verotuksessa. Esimerkiksi yrittäjältä ostetun arvonlisäverollisen työn osuudesta saa kotitalousvähennykseen 45 prosenttia. Jos työntekijän palkkaa itse, vähennys on 15 prosenttia. Esimerkiksi Kuusistojen remontti maksoi 5 600 euroa, josta työn osuus oli 3 960 euroa. Vähennyksiä sai siis lähes 1 700 euroa.

Siltasen mukaan mitään ei kannata maksaa ennakkoon: jos tulee ongelmia, riskinä on, että tekijä lyö hanskat tiskiin ja häipyy.

”Jos tällaiselle on maksanut puoletkin rahoista, niitä voi olla vaikea saada enää takaisin”, Siltanen sanoo.

Ohi muutamassa päivässä

Paitsi halvempi omakotitalon putkiremontti on kerrostaloon verrattuna myös nopeampi. Kun kerrostalossa putkiremontti voi kestää jopa kuukausia, omakotitalossa se on ohi noin viikossa.

Jos remontissa uusitaan pelkkä käyttövesijärjestelmä, mikä on yleisintä, omakotitalossa pystyy asumaan koko ajan. Pientalorakentamisen kehittämiskeskuksen neuvontainsinöörin Jouko Lommin mukaan varsinainen vesikatko voi kestää vain muutaman tunnin, kun uusi putkisto kytketään käyttövesiverkkoon.

”Yksinkertainen operaatio”, Päivö Kuusisto kiteyttää kokemuksensa.

Isot remontit yhdellä kertaa

Putkiremontin yhteydessä voi olla järkevää tehdä myös muita, isoja remontteja, kuten uusia kylpyhuoneen pinnat, päivittää keittiön kalusteet ja tehdä salaojat, ellei niitä vielä ole. Lommi suosittelee myös tarkistamaan olemassa olevien salaojien kunnon.

Kuusistojen talossa kylpyhuoneen pinnat ja salaojat on uusittu jo aiemmin. Talon kuntoa parantavat remontit ovat laskeneet pariskunnan vakuutusmaksuja. Remontteja täytyy tehdä silti harkiten. Esimerkiksi vesikiertoisen lämmitysverkoston putket saattavat kestää hyvin vuosikymmeniä.

”Jotkin firmat pyrkivät myymään vesijohto- ja viemäriputkien lisäksi myös patteriverkoston, kattojen ja ikkunoiden uusimista. Itse uusin 1950-luvulla tehdyn lämmitysverkoston, joka oli pistämättömässä kunnossa, eli kunnostus meni jossain mielessä hukkaan”, Siltanen sanoo.

Lommin mukaan patteriverkoston puhdistus ja termostaattien vaihto voivat olla paikallaan, jos esimerkiksi patterit eivät lämpene tasaisesti.

Valitse sopiva menetelmä

Yleisin tapa tehdä putkiremontti on uusia käyttövesiputket kokonaan. Vanhat putket tulpataan kiinni ja uudet vedetään pinta-asennuksena. Tarvittaessa ne koteloidaan piiloon.

Viemäriputket on mahdollista myös korjata sukitus- tai ruiskuvalumentelmällä. Tällaiset menetelmät ovat vielä melko harvinaisia. Mäkisen mukaan ne eivät ole pientaloissa aina kovin kustannustehokkaita.

Esimerkiksi yksitasoisissa omakotitaloissa viemäriputkien sukittaminen maksaa 7 000–10 000 euroa ja kaksitasoisissa kohteissa 10 000–15 000 euroa, kerrotaan sukituksia tekevästä Picote-yrityksestä.

Sukittaminen voi kuitenkin tulla edullisemmaksi kuin putkien uusiminen, jos rakenteita jouduttaisiin muuten purkamaan.

”Viemäreiden uusiminen edellyttää yleensä lattian purkamista suurelta osin, jollei lattian alla ole ilmatilaa eli niin sanottua rossipohjaa tai nykyajan ryömintätilaa. Silloin sukitus on yleensä edullisempaa”, Lommi sanoo.

Sukitus voi siis toisinaan olla taloudellisesti paras valinta, mutta teknisesti se ei ole koskaan ainut vaihtoehto.