Porin Asuntomessut: sauna- ja pesutiloissa yhdistyvät perinteet ja uusimmat tyylit

Porin Asuntomessuilla kannattaa piipahtaa talojen tärkeimpiin tiloihin, eli saunoihin sekä pesu- ja kodinhoitotiloihin. Näiden tilojen toimivuus ratkaisee monesti arjen hyvän sujumisen.

Lähes kaikissa pientalokohteissa messuilla on sauna, ja muutamasta kohteesta löytyy erillinen pihasauna. Saunojen löylytilassa näkyy vahvana aito puu – joko sellaisenaan tai sävytettynä.

Pukuhuone

Suomalaisille tärkeä saunarituaali alkaa jo pukuhuoneesta. Talo Lintulan saunan pukuhuoneen kaunis puuverhoilu jatkuu pesu- ja löylytiloihin asti. Viimeistellyt yksityiskohdat ja ylelliset tekstiilit takaavat viihtyisän tunnelman.

 

Saunatilat

Leveä lankku lauteena ja uritettu seinäpaneeli yhdistyvät mielenkiintoiseksi pariksi. Väliovia koristavat taidokkaasti tehdyt pyöreät ikkunat. Pesutilassa laatat ovat suuret ja valkoiset ja ainoana tehosteena on katon ja väliovien puu.

 

Pukuhuone

Pukuhuoneen ja löylyhuoneen istuinpenkeissä on tyylikäs kalanruotokuvio. Kuusikulmainen lattialaatta täydentää täydellisesti pukuhuoneen materiaaleja.

 

Tummaa ja vaaleaa puuta

Tumman saunan voittokulku jatkuu. Johtuneeko siitä, että tummat seinät tuovat sähkösaunaan savusaunan tunnelmaa? Kokotumma sauna on saanut seurakseen mustavalkoisen version, jossa valkoiset lauteet korostuvat tummaa seinäpintaa vasten.

Sauna

Sievitalon Kultakoivusta löytyvät SunSaunan tummat seinäpaneelit ja vaaleat leveät lankkulauteet. Seinään kiinnitetyt lauteet näyttävät ikään kuin leijuvan tilassa.

 

Musta ja valkoinen värimaailma jatkuu, mutta Haltiatar -talon pihasauna on tehty perinteiseen tapaan siten, että suihku on samassa tilassa kiukaan kanssa.

 

Kodin Terra -talon saunan lauteet ovat muotoon puristettua puuviilua.

 

WinNovan Tähti -kohteeseen kuuluu erillinen noin 35m²:n piharakennus, jossa on sauna- ja pesutilojen lisäksi vierashuoneenakin toimiva kodikas pukuhuone. Eleettömän saunan lauteet ovat lämpöhaapapaneelia.

 

Viimeisteltyjä yksityiskohtia

Viimeiseen asti hiotut yksityiskohdat tuovat arjen askareisiin ylellisyyttä. Kauniit puuleikkaukset ja siististi tehdyt saumaukset ovat piste iin päälle pesutilojen viimeistelyssä.

WinNovan Tähti -kohteessa on tehty rohkeita ratkaisuja: WC:ssä on näyttävä Morris&Co tapetti, klassinen ABL Laattojen seinälaatta ja Woodion ekologinen malja-allas. Allas on vedenkestävää puukomposiittia, joka on täysin kierrätettävä materiaali. Kylpyhuonekalusteet ovat Noblessan.

 

Kaunis lattialaatta voi olla niin isompaa kuviolaattaa (ABL Laatat) kuin pientä mosaiikkiakin (K-Rauta). Lattiasta saa viimeistellyn, kun päällystää lattiakaivon samalla laatalla. Tässä kohteessa on kaksi pitkulaista lattiakaivoa keskellä pesutilaa.

 

Pyyhekoukkujen ei tarvitse olla tylsiä. Puikkomaiset tai pisaranmalliset koukut piristävät sisustusta. Kaunista puun muotoilua molemmissa.

 

Bunkkerin rouheutta

Suojeltu Bunkkeri -talo on kunnostettu asuinkäyttöön. Uusittujen pintojen ja kalusteiden lisäksi mukana on myös rosoisia yksityiskohtia. Perinnerakentamisen ja uuden teknologian tuomat mahdollisuudet on yhdistetty pieteetillä.

Bunkkerin kellarikerroksessa sijaitseva Saunapoikien toteuttama sauna sopii hyvin talon muuhun tyyliin. Saunan ilmankosteus: Kastee.

 

Myös pesutilojen kalusteet sekä amme ja pesuallas ilmentävät Bunkkerin henkeä. Hanat ovat Damixan.

 

Tärpit

Jos pesutilaan tulee luonnonvaloa, kannattaa sinne laittaa viherkasveja.

 

Riippuvalaisimien käyttö pesutilassa tuo tilaan uutta ilmettä. Kuvassa Samuli Naamangan Innoluxille suunnittelema harmaa Lambada-valaisin.

 

Rustiikkinen penkki luo kontrastia kiiltäville laatoille.

 

Antti Nurmesniemen suunnittelema Modula-peili ja taso ovat Temalin uustuotantoa. Seinään asennettava WC-istuimen kotelointi tuo mukavasti lisätilaa pieneen tilaan.

 

Tässä kohteessa televisio on sijoitettu oleskelu- ja vierashuoneeseen siten, että sitä voi katsoa saunan lauteilta.

 

Porin asuntomessuilta löytyy myös joitakin ulkoporealtaita, jotka on sijoitettu terassille saunan välittömään läheisyyteen.

 

Asuntomessut Porissa 6.7.–5.8.2018

 

Teksti ja kuvat: Maija-Riitta Mustonen