Pieni älytalo nimeltä KODA

Virolainen yritys Kodasema on tuonut markkinoille KODA-nimisen pienen valmistalon, jonka pystyttäminen tontille vie aikaa vain noin 4-7 tuntia.

Rakennuksen kasaamiseksi siirtoa varten kuluu yhtä paljon aikaa, joten KODA-talon voi tarvittaessa siirtää helposti paikasta toiseen. Talon pystyttäminen ei kuormita luontoa eikä aiheuta suurempaa meteliä, rakennuspölyä tai muuta vastaavaa. Talo on pystytyksen jälkeen heti asumisvalmis eikä vaadi jälkiviimeistelyä.

KODA-talon päärakennusmateriaali on betoni ja materiaalin käyttö säästeliästä – yhden talon valmistamiseen kuluu vain 9m3 betonia. Rakennuksen seinät ovat harvinaisen ohuita ollakseen betonista valmistettuja. Rakennuksen elinkaaren lopussa voi KODA-talon elementit erottaa helposti toisistaan ja käyttää uudelleen. Talon sijoittaminen uuteen paikkaan ei vaadi isoja pintatöitä.

 

KODA-talon voi sijoittaa ilman täydentäviä pohja- ja kaivaustöitä erilaisille pinnoille. Rakennuksen pystytykseen tarvitaan ainoastaan tasainen pinta, vesi-, viemäröinti- ja sähköliitynnät.

 

Aurinkopaneeleilla varustettu KODA tuottaa vuodessa enemmän sähköä sähköverkkoon kuin ottaa sieltä. Rakennus ei hukkaa energiaa johtuen älykkäästä teknologiasta, ohuista mutta energiatehokkaista seinistä, nelinkertaisista lasipaketti-ikkunoista, led-valaistuksesta ja auringonvalon optimaalisesta käytöstä arkkitehtuurissa.

 

KODAssa on terveellistä asua – talon ilmanvaihtojärjestelmä pitää yllä tasaisempaa ilmankosteutta kuin tavallinen nykyaikainen talo. Ilmanvaihdon tehokkuus riippuu ilmanvaihdon tarpeesta – kun tilassa on paljon ihmisiä ja CO2 taso nousee, alkaa ilmastointi toimia aktiivisemmin

KODAn viimeistelymateriaalit ovat myrkyttömiä. Lattiassa, seinissä sekä katossa on käytetty CLT-monikerroslevyä. Rakennuksessa on  säädeltävä led-valaistus. KODAssa on tilaa 25m2 ja avonaisen keittiö-olohuoneen lisäksi myös nukkumaparvi. Huonekorkeus alakerrassa on 3,55m.

 

Nukkumaparvella on tilaa kahdelle hengelle. Parven olohuoneeseen aukeavaan kaiteen osaan on sijoitettu kaiuttimet. Parven alle jää wc suihkuhuoneineen.

 

Vessa on kompakti ja tilaa säästävä sisältäen kaiken tarvittavan.

 

KODA sopii kodiksi keskikaupunkiin, mökiksi järvimaisemaan, viihtyisäksi kahvilaksi, toimistoksi, terveysasemaksi tai miksi tahansa. Talon hinta avaimet käteen versiona (johon sisältyy keittiö ja LVI-tekniikka) on noin 85 000 € + VAT. Skandinaviassa saattaa kyseinen hinta nousta paikallisista oloista johtuen noin 10 – 20%.