Kodin muutos: Paluu juurille

Ullanlinnassa sijaitseva huoneisto haluttiin palauttaa jugend talon hengen mukaiseksi. Edellinen remontti oli tehty tyylillä, joka ei mukaillut talon arkkitehtuuria. Uudella asukkaalla oli runsaasti ajatuksia ja ideoita, joista ammattilaiset suunnittelivat uuden ilmeen. Tämä toteutettiin sekoittamalla industrial – ja minimalistista tyyliä.

 

Lähtökohta

Helsingin keskustassa sijaitsevaan 103m² huoneistoon toivottiin paluuta juurille. 1905 valmistuneen jugend -talon julkisivut herättävät kunnioitusta rakennukselle. Sisätilat olivat kuitenkin eri aikakaudella. Huoneisto oli remontoitu vuonna 2008 lattiasta kattoon ”ajattomalla” tyylillä, jossa oli sekoitettu moderneja ja klassisia elementtejä.

Uuden omistajan räväkkä persoona jäi pahasti huoneiston tyylin alle ja asiakkaalla oli toiveissa suuria muutoksia. Ideoita oli niin paljon, että asukas oli nähnyt parhaaksi kääntyä ammattilaisten puoleen.

 

Suunnittelu

Työt aloitettiin käymällä läpi asiakkaan toiveet ja ajatukset. Päädyttiin tyyliin, jossa yhdistellään vanhaa tehdastyyliä ja minimalistisuutta. Näitä kahta tyyliä yhdistämällä pystytään luomaan selkeitä kontrasteja kotiin.

– Asiakkaan toiveet kasattiin ja seuraavassa tapaamisessa esitimme olohuoneen muutoksesta viisi eri vaihtoehtoa, kertoo toimitusjohtaja Aleksi Heiskanen A&A Designista. Toteutamme kaikki suunnittelemamme tilat 3D-mallintaen, jonka avulla asiakas pääsee näkemään tilasta useita havainnekuvia jo ennen toteutusta.

 

Toteutus

Huoneistoon tuotiin paljon rosoisuutta. Vanhaa rappausta poistettiin, jotta alkuperäiset tiilet saatiin esille.

Kattoon laitettiin yli sata vuotta vanhaa kattoparrua, joka oli pelastettu Helsingin keskustassa sijaitsevan kerrostalon purettavasta katosta.

Kun tilaan saatiin ensin tehdastunnelmaa, aloitettiin tilan pehmentäminen moderneilla ja lämpimillä elementeillä. Lisäksi tilaan valittiin kierrätysmateriaaleista valmistettuja huonekaluja asiakkaan toiveiden mukaisesti.

– Kohteen visuaalisen vaativuuden vuoksi koko huoneisto on mallinnettu mittatarkasti, kertoo Heiskanen. Kaikki kohteen toteutuskuvat tulevat 3D-mallista, joiden avulla asiakas itse ohjaa urakoitsijoita toteuttamaan kohdetta. Lisäksi tarkka valaistussuunnitelma on tehty 3D-mallinnuksen avulla.

www.aadesign.fi

 

25.6.2015, toimituksen lisäys:

Tämä juttu on saanut paljon palautetta siitä, että useat lukijat ovat tulkinneet 'Paluun juurille' tarkoittavan asunnon muutosta vastaamaan talon rakennustyyliä eli jugendia. Remontin suunnittelija ja toimittaja ovat kuitenkin tarkoittaneet tällä mm. alkuperäisen tiiliseinän ottamista esille. Pahoittelemme monitulkintaista otsikkoa. Lisätietoa vielä kommenteissa.