Omakotitalon keväthuolto – katso parhaat vinkit

Vihdoinkin kevät! Kun lumet ovat sulaneet, on hyvä aika tarkistaa omakotitalon kunto talven jäljiltä. Kokosimme yhteen tärkeimmät huoltotehtävät, joilla saat talosi kuntoon.

Kaikki tehdyt huoltotoimenpiteet kannattaa merkitä talon huoltokirjaan. Huoltokirja on pakollinen uusille pientaloille ja siihen tulee merkata talon hoitoon liittyvät tarkistukset ja työt. Se myös helpottaa talon jälleenmyyntiä, kun kaikki taloon tehdyt ja tulevat remontit ovat tiedossa. Huoltokirjan voi saada esimerkiksi Omakotiliitolta.

 

 

Katse kattoon

Tarkista talosi vesikaton kunto ja sen mahdollinen huoltotarve. Lumen paino on saattanut vääntää tai liikutella katetta, jolloin sen kiinnitykset ovat irronneet paikoiltaan. Irronneet kiinnitykset saattavat aiheuttaa veden pääsyn rakenteisiin. Puhdista samalla myös rännit ja katso, että sadevesikourut ja syöksytorvet ovat ehjinä paikoillaan. Väärästä kohtaa tuleva vuoto voi lahottaa seinää ja valua talon perustuksiin aiheuttaen laajan vesivaurion.

Kevät on kosteaa aikaa lumien sulamisineen ja sateineen. Tuuleta siis talon ylä- ja alapohjat hyvin avaamalla niiden tuuletusluukut ja poistamalla tukkeutumat. Näin vältyt kosteuden aiheuttamilta ongelmilta. Tehostat talon tuuletusta avaamalla myös ikkunat hetkeksi. Huolehdi savupiipun hormeista joko nuohoamalla ne itse tai pyytämällä nuohoojaa tekemään sen. Tarkista samalla savupiipun kunto, ja ettei sen juuripellin tiiviste ole päässyt kovettumaan ja hapertumaan mahdollistaen veden pääsyn vääriin paikkoihin.

 

Julkisivu siistiksi

Auringonpaiste paljastaa armottomasti talon maalipinnan likatahrat ja rappeutumat. Liat ja pienet homeläikät saa usein putsattua pehmeällä harjalla ja saippuavedellä. Voit käyttää myös juuri tähän tarkoitukseen saatavilla olevia pesu- ja suoja-aineita, jotka suojaavat homeelta. Taloa ei tarvitse maalata joka vuosi, mutta hilseilevä maalipinta viestii talon tarvitsevan uutta maalipintaa jo kipeästi. Hyväkuntoinen pinta auttaa puurakennetta kestämään pidempään. Myös mahdolliset talven aikana syntyneet pienet vauriot kannattaa korjata, sillä ehjä julkisivun pinta suojaa taloa vedeltä ja kosteudelta sekä estää alkaneita vaurioita etenemästä.

Varmista, että ikkunat ja ovet ovat tiiviit eivätkä päästä kosteutta sisälle. Myös ikkunapeltien liitosten tulee olla tiiviitä. Peltien tulee ulottua riittävän kauaksi seinästä sekä kallistua riittävästi ulospäin, jotta ne ohjaisivat sadeveden poispäin seinästä. Tarkista myös ikkunanpielien maalintarve ja kitin kunto. Jos kittauksessa on reikiä, pääsee kosteus hiipimään niistä sisälle lahottamaan pokia.

 

 

Piha kuntoon

Jotta vettä ei valuisi talon rakenteisiin, poista tukokset salaojista ja lapioi viimeiset lumet pois seinän vierustalta. Keväällä näet myös, kertyykö vettä vääriin paikkoihin ja onko talon routasuojaus kunnossa. Jos pihalla on esimerkiksi roudan mukanaan tuomia kohoumia talon lähellä, on routasuojaus joko puutteellinen tai väärin tehty. Roudan aiheuttamat väärään suuntaan kaltevat kohoumat. Kallistukset aiheuttavat vesien valumisen maanpintaa pitkin kohti taloa, eikä oikeaoppisesti poispäin siitä. Maankamaran kaltevuutta voi muokata itse kaivamalla, mutta routaeristyksen tekeminen ja korjaaminen on syytä jättää ammattilaisen käsiin.

Kun terassi on paljastunut lumen alta, tarkista, tarvitseeko se huoltoa. Katso, ovatko laudat hyvässä kunnossa vai pitääkö niitä vaihtaa. Ajaako maalipinta vielä asiansa vai olisiko sipaus uutta maalia paikallaan? Varmista vielä, onko terassin ruuveja syytä kiristää. Laudoista törröttävät ruuvit eivät pidä lautoja paikoillaan ja saattavat aiheuttaa vahinkoja.

 

Muista myös nämä:

  • Tarkista sähköjohtojen kunto. Joskus eläimet saattavat pureskella johtoja talven aikana tai johdot ovat kärsineet säiden vaihteluista. Jos johdot ja kaapelit kaipaavat kunnostusta, älä lähde korjaamaan niitä itse vaan soita sähköasentaja paikalle.
  • Kun suoritat tarkistuksia ympäri taloa ja tonttia, kirjoita samalla itsellesi muistilista. Merkitse siihen kaikki huoltotoimenpiteet, joita suunnittelet tekeväsi kevään ja kesän aikana. Muista myös päivittää listaa.
  • Jos et muista milloin olet viimeksi tarkistanut palohälyttimet ja vaihtanut niihin paristot, nyt on hyvä aika tehdä se. Voit myös merkitä tämän huoltokirjaan ensi tarkistusta varten.

 

Teksti: toimitus
Kuvat: GettyImages