Näkemys tulevaisuuden talosta

Saksalainen valmistalovalmistaja Baufritz on ekotalon pioneeri jo vuodesta 1896. Yrityksen valmistamat talot täyttävät kaikki korkeimmat terveellisyyskriteerit Euroopassa. 

Baufritz kehitti yhdessä muotoilija Alfredo Häberlin kanssa tulevaisuuden talon nimeltä Haussicht. Muotoilija Häberli on suomalaisillekin tuttu Iittalalle suunnitteleman upean Essence-viinilasisarjan kautta. Taloprojektiin osallistui myös arkkitehti Stephan Rehm, jonka mukaan he halusivat Häberlin kanssa ylittää rajoja, tutkia uusia menetelmiä ja materiaaleja. Voisi luulla että ekologinen talo on pieni, matala ja vaatimaton. Haussicht talo on upea huvila, jota katsellessa ekogisuus ei tule ensimmäisenä mieleen. Sitä talo kaikkien sertifikaattien mukaan kuitenkin on.

 

Talon kehitysprojekti lähti liikkeelle siitä, että Baufritzin omistaja Dagmar Fritz-Kramer ja muotoilija Alfredo Häberli esittivät kysymyksen: miten ihmiset haluavat asua tulevaisuudessa?

 

Haussicht-talo on vastaus siihen kysymykseen.

 

Haussicht-talo luo puusta rakennetulle ekologiselle ja terveelliselle omakotitalolle aivan uuden ulottuvuuden.

 

Talo on rakennettu tehtaalla ekologisesti valmistetuista puuelementeistä.

 

Rakennus koostuu kahdesta osasta.

 

Pienempi osa on yhdistetty päärakennukseen toisen kerroksen terassilta kulkevan sillan kautta. Pienempään talon osaan sisältyy keittiö ja märkätilat joten se soveltuu hyvin perheen nuorison, isovanhempien tai vieraiden asuinpaikaksi.

 

Haussicht-talon muoto muistuttaa venettä, josta tulee useimmille mielleyhtymä puurakentamiseen.

 

Taloon kuuluu runsaasti terassitilaa, johon puumateriaali tuo lämpöisen tunnelman.

 

Puumateriaali esiintyy talon viimeistelyssä mielenkiintoisella uudenlaisella tavalla.

 

Talon ulko-ovi tuo myös mieleen laivan.

 

Talon pilkullinen julkisivu

 

näyttää sisältä katsottuna tällaiselta. Pienistä rei'istä pääsee sisätilaan kivasti luonnonvaloa. Tulevaisuuden talossa on paikka myös suomalaisille huonekaluklassikoille kuten Alvar Aallon suunnittelemalle tarjoiluvaunulle.

 

Haussicht-talossa on käytetty vaan uusiutuvaa energiaa. Aurinko on rakennuksen suurin energiatuottaja kuten näkyy talon katolle sijoitetuista aurinkokennoista.

 

Sisätilojen viimeistelyssä näkyy myös upea puumateriaalia.

 

Kaikkia talossa käytettävien viimeistelymateriaalien terveysvaikutus- ominaisuuksia testattiin tarkkaan. Joidenkin materiaalien sijaan tuli suunnitelijan löytää muu vaihtoehto, koska ensimmäinen valinta ei osoittautunut asumisen kannalta terveelliseksi.

 

Kun makuuhuoneet yleensä sijoittuvat talossa toiseen ja olohuone keittiöineen alimpaan kerrokseen niin Haussicht-talossa on toisinpäin.

 

Päämakuuhuonetta vastapäätä sijoittuu mukava viihtyisä oleskelualue, jonka lattiasta nouseva „saareke“ sisältää kylpyaltaan.

 

Allasta vastapäätä sijaitsevat kylpytilat.

 

Käytävätila talon ensimmäisessä kerroksessa.

 

Keittiö ja olohuone löytyvät talon toisesta kerroksesta.

 

Eritasopintainen olohuone muistuttaa orgaanisuudessaan maastoa, mutta samalla siinä on myös jotain avaruusmaista.

 

Kirjavalla porrasmaisella sohvalla voi vaihtaa mukavasti asentoja ja kääntyä valitsemaasi suuntaan – joko mediaseinän, lähistöllä olevan kaverin tai ikkunasta avautuvaan maisemaan päin.

 

Baufritzin omistaja Dagmar Fritz-Kramerin mukaan ihmiset ihmettelevät talon nähdessään, että kyseessä on ekotalo luulleen sen olevan pidemminkin hightech -talon. Ihmiset kysyvät myös, että miksi talo on niin iso? Alfredo Häberlin mukaan ekologisuus ei ole kiinni neliömetreistä vaan ajattelutavasta. Haussicht-talon konseptia voi toteuttaa myös pienemmässä skaalassa.