HS: Näin 70-luvun kylpyhuone uusittiin retrosti 

Helsinkiläinen Elina Liikanen halusi säilyttää 70-luvun tyylin rivitalokotinsa putkiremontin yhteydessä. Lattia koristavat yhä hunajakennolaatat, mutta beessi väri vaihtui raikkaaseen tummanharmaaseen.

Kuva Ville Männikkö

 

YÄK, 70-luvun kylppäri. Niin moni ajattelee, kun näkee tuon ajan kylpyhuoneen ja sen värikkäät laatat. Kolkkoa, ahdasta ja vanhanaikaista.

Näitä kylpyhuoneita uusitaan nyt moderneiksi. Helsinkiläinen Elina Liikanen päätti tehdä toisin. Hän asuu vuonna 1973 valmistuneessa rivitalossa. Sen kylpyhuone oli säilynyt alkuperäisessä kunnossa. Pesutiloista pääsee suoraan takapihan terassille.

KUN TALOSSA alkoi putkiremontti viime kesänä, Liikanen päätti säilyttää kylpyhuoneessa 70-luvun hengen.

”Ei voi sanoa, että kylpyhuone oli karsea. Se kuitenkin näytti kolkolta ja väsähtäneeltä. Seinissä oli oranssit laatat, ja katto ja ikkunaseinä oli maalattu tummiksi. Tummuus pienensi tilaa ja vei valoa.”

Kylpyhuoneen lattian hunajakennolaatat olivat beiget, kuten aikakaudella yleensä. Lattia näytti nuhjuiselta. Se myös likaantui helposti. Kylpyhuone toi mieleen laitosten pesutilat.

Liikanen päätti pitää tyylin mutta tehdä kylpyhuoneesta kodikkaamman.

 

Näin 70-luvun kylpyhuone uusittiin

Kuva Kaisa Rautaheimo 

Kuva Ville Männikkö 
Vuonna 1973 valmistuneessa kylpyhuoneessa seinät olivat oranssit ja lattia beige. Pesutilojen ilme raikastui, kun seiniin asennettiin valkoiset ja lattiaan tummanharmaat laatat.

REMONTISSA kylpyhuoneesta tuli teknisesti nykyaikainen. Sähköt uusittiin, ja lattiaan asennettiin lämmitys.

Kylpyhuoneen ja sen vieressä olevan saunan vedeneristykset olivat tulleet käyttöikänsä päähän. Siksi ne piti uusia putki¬remontin yhteydessä.

Liikanen aloitti kylpyhuoneen retroilmeen suunnittelun seinä- ja lattialaatoista. Hän löysi ajan henkeen sopivat valkoiset neliölaatat. Ne ovat kooltaan 15 x 15 senttiä kuten alkuperäisetkin.

Hän ei halunnut isoja, valkoisia laattoja, jotka ovat nyt muotia. ”Ne eivät sovi tämän talon mittakaavaan tai henkeen, vaan pienentävät tilaa entisestään.”

LATTIAAN hän valitsi uudet kuusikulmaiset hunajakennoklinkkerit. Niiden väri on tumman siniharmaa. Harmaa lattia ei likaannu yhtä nopeasti kuin beige.

”Laattojen asennus maksoi paljon. Mutta satsaus kannatti.”

Liikanen käytti laattojen valintaan aikaa ja vaivaa.

Hän haki kaupasta neljää sävyä harmaita klinkkereitä. Niitä hän siirteli kylpyhuoneessa paikasta toiseen ja katsoi, miltä ne näyttävät.

”Halusin kylmiä sävyjä. Se tuo kontrastia ja raikkautta ikkunoiden ja takaoven tummuuteen.”

Laattojen värin valinnassa ei kannata luottaa tietokoneeseen, Liikanen neuvoo. Laatat voivat näyttää myös kaupan valoissa erilaisilta kuin kotona. Siksi ne on hyvä testata kylppärissä. ”Näin säästyy pettymyksiltä.”

 


Uusittu kylpyhuone on vanhaa käytännöllisempi. Yhden seinän rappauksen alta paljastui tiilimuuri. "Se oli iloinen yllätys ja sai jäädä näkyviin", kertoo Elina Liikanen.

Beiget hunajakennolaatat näyttivät nuhjuiselta, uudet tummanharmaat raikkailta.
Alkuperäinen, neliosainen pyyhekoukku.

Konstailematon Pirkka-jakkara on 1950-luvulta.

70-luvulla kampaus syntyi tietysti papiljottien avulla. Ne päässä jopa nukuttiin.

Tiiliseinässä näkyy 70-luvun rapparin työnjälki.

Vanha punainen varotuskyltti kiinnitettiin pistorasian yläpuolelle.

Saunan seiniä siirrettiin, jotta saatiin lisää tilaa. Saunan ovi uusittiin, jotta ilma vaihtuisi kunnolla.
Kuvat Ville Männikkö

 

ENNEN remontin alkamista hän poisti itse kaikki kylpyhuoneen alkuperäiset osat, kuten pyöreän peilin, lasihyllyn, lämpöpatterit, lankakorin, peilikaapin, maitolasivalaisimen ja puisen naulakon.

Hän kääri osat kuplamuoviin ja vei talteen. Kun remontti oli muuten valmis, hän toi esineet yksi kerrallaan takaisin, ja remonttimiehet kiinnittivät ne takaisin paikoilleen.

”Vanhat esineet ovat ainutkertaisia. Jos ne menevät rikki, tilalle ei saa uutta.”

Vaikkapa vanha lasi voi olla hauras. Kun kylpyhuoneen nauhaikkunan listat vaihdettiin, uuden listan paine kiristi vanhan lasin halki. Lasi on röpelöistä koristelasia. Urakoitsija löysi valmistajan, joka teki tilalle uuden samanlaisen lasin.

KYLPYHUONEEN tarvikkeet ovat vanhoja. ”Halusin, että ne ovat vuodelta 1973 tai ajalta sitä ennen.”

Roskasangoksi hän löysi peltisen maitokannun. Myös pesuharjat, lasihyllyn hajuvesipullot ja muut pienet tarvikkeet ovat vanhoja.

Retrohenkinen on 1950-luvulla muotoiltu Pirkka-jakkarakin.

Liikanen suosii aikakauden esineitä muutenkin. Niitä on kerääntynyt vuosien varrella kirpputoreilta, huutokaupoista ja sukulaisten jäämistöistä. Hän on sisustanut koko kotinsa vanhoilla tavaroilla.

”Kylpyhuone sopii nyt tämän aikakauden taloon. Vierastan sisustuslehtien malleja. Jos olisin tehnyt tämän hetken muodin mukaisen kylpyhuoneen, se näyttäisi kohta vanhentuneelta.”

 

 

UUTTAKIN kylpyhuoneeseen tuli. Kylpyhuoneen katto sekä pukuhuoneen katto ja seinät ovat nyt vaaleaa puuta. Puu on viistettyä stv-paneelia.

Saunan ovi piti uusia ilmanvaihdon vuoksi. Vanhan oven tilalla on entistä matalampi ovi. Lattian ja oven väliin jää tyhjää tilaa, josta saunan poistoilma pääsee kylpyhuoneeseen.

Lisäksi pesuallas vaihtui pienempään. Sekin on perinteistä mallia, jossa poistoputki jää näkyviin. Liikanen ei halunnut allaskaappia. Tila on ilmavampi, kun allaskaappi ei tuki sitä.

Hiustenpesuaineille ja muille pulloille on paikka isossa lankakorissa suihkun ja tuuletuskaapin kulmassa. Lankakori on alkuperäinen.

LATTIAKAIVO siirrettiin etäämmälle seinästä. Samalla käsienpesualtaalle tuli luontevasti uusi paikka ikkunaseinältä. Nyt allas ja suihku ovat selkeästi erillään toisistaan. Ennen ne sijaitsivat vierekkäin lyhyellä seinällä. Allas oli niin lähellä nurkkaa, ettei tuuletusikkunaa saanut kokonaan auki.

Pesukoneen Liikanen siirsi pois altaan tieltä. Sille löytyi paikka suihkuseinän vastakkaiselta seinältä.

Seinän ja ikkunaseinän kulmaukseen tuli lisää tilaa, kun vanhaa lämpöpatteria ei enää tarvittu.

REMONTISSA kylpyhuoneessa tapahtui iloisia yllätyksiä. Alun perin kapea ja ahdas pukuhuone laajeni, kun saunan muoto muuttui.

Vanha sauna oli pitkä ja kapea. Lauteet olivat kapealla sivulla. Remonttimiehet ehdottivat, että lauteet siirrettään pitkälle sivulle ja kiuas sitä vastapäätä. Niin tehtiin. Nyt pukuhuoneeseen mahtuvat pieni pöytä ja jakkara.

Kylpyhuoneen ja keittiön välisestä seinästä paljastui vanha punatiilimuuri. Se sai jäädä näkyviin, sillä matkaa seinästä suihkupisteeseen on yli kaksi metriä. Se on nykysäädösten vaatimus.

Liikanen hakkasi vasaralla laastia pois tiilien päältä päivän. Lopuksi hän suihkutti seinään pintasuoja-ainetta. Se estää tiilien pölyämisen ja suojaa seinää kosteudelta.

”Jätin laastia näkyviin seinään paikoin, koska siinä näkyy muurarin työn jälki. Laastiin on painunut laastikamman jälkiä. Ne näyttävät fossiileilta.”

 

Fakta
Remontti maksoi 19 000 euroa

Seinälaatat, 15 x 15 cm, 9,90 e/m². Yhteensä 135 e, K-rauta.

Lattian hunajakennoklinkkerit, 10 x 10 cm, 70,75 e/m². Yhteensä 565 e, Pukkila.

Nauhaikkunan lasi, 70 e.

Saunan ovi, 275 e.

Viistetty paneeli kattoon ja pukuhuoneen seiniin, 21,90 e/m², yhteensä 440 e.

Lavuaari, 80 e.

Saunan seinien rakennustyö, 600 e.

Putkitarvikkeet, 900 e.

Työt: lattian piikkaus, putki-, sähkö- ja laatoitustyöt, noin 15 000 e.

Taloyhtiö maksoi vedeneristyksen ja hanat.