Mittatilauskoti metsän siimeksessä

Jos talotehtaiden pakettitaloista ei löydy mieleistä, oman kodin rakentaminen onnistuu myös omien suunnitelmien ja mittojen mukaan.

Tähän vaihtoehtoon päätyi orimattilalainen lapsiperhe. Ja kun vielä puumateriaalin toimittaja ja sähkömies löytyi omalta kylältä, rakennusprojekti sujui kätevästi. Lisäksi sisustusratkaisuissa käytettiin paikallista puuseppää.

Lapsiperheen koti sijaitsee Orimattilassa metsän keskellä, silti hyvien kulkuyhteyksien päässä lähikaupungista ja pääkaupunkiseudusta, jonne vanhempien työmatkat suuntaavat. Muutaman remontin jälkeen asukkailla oli kertynyt kokemusta materiaalivalinnoista ja – toimittajista, joten talotoimittajien talopakettivaihtoehdot ja niihin nidotut sisustusmateriaalit alkoivat tuntua hieman ahdistavilta. Pariskunta kilpailutti talotehtaiden lisäksi rakentajaa, jonka tarjous tehdä talo ns. pitkästä tavarasta oli kilpailukykyinen, joten asukkaat pääsivät toteuttamaan omia toiveitaan yhdessä rakentajan kanssa.

Talon musta ulkoväritys oli alusta alkaen perheen suunnitelmissa, kun omaa taloa alettiin suunnitella. Valmiiden talopakettien sijaan talo rakennutettiin perheen tarpeita ja toiveita ajatellen.

Ruokailutila on keittiön ja olohuoneen kanssa talon keskiosassa, näin valo pääsee kulkemaan läpi talon esteettömästi. Sisätiloissa on käytetty tummaa paneelia kontrastina valkoisille seinille. Ruokapöytä on puusepän tekemä ja sen ympärillä on Ilmari Tapiovaaran Domus-tuolit. Kodin sisutuksessa kohtaavat uusi ja vanha sulassa sovussa.

Tumman talon sisätilat ovat selkeät ja valoisat. Seinien yleisvärinä on käytetty Tikkurilan Symphony värikartan sävyä F497, Paperi. Oleskelutilan tehosteseinä sain hennon harmaan sävyn.

Talon rouvan tekemät taideteokset ovat arvoisellaan paikalla perintölipaston päällä.

Keittiövalmistajaksi valikoitui HTH-keittiö, jonka kanssa yhteistyö sujui niin hyvin, että keittiön lisäksi taloon tuli muitakin kalusteita HTH:lta.

Saarekkeen ympärille tuli puusepän tekemä taso ja kehys poppelipuuta. Kodin lattiamateriaaliksi valittu Saima-parketti sai näin oivan parin.

Makuuhuoneen päätyseinän tapetti on Ferm Livingin Lines. Muotokieltä ja sävymaailmaa täydentävät erilaiset tyynyt.

Työpöydällä on vielä vastavalmistuneen talon värisuunnittelun jäljiltä väriliuskat. Upea vedenvihreä pöytävalaisin on löytö Mokosta.

Kodissa on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten tämä työhuoneen piste sisustuskirjoille ja –lehdille.

Pikkuneidin huoneen värityksessä on samoja sävyjä kuin kodin muissakin huoneissa; valkoista, harmaata ja tummansinistä. Väripalettia täydentää sinapinkeltainen. Tyttären askartelupöydän ympärillä on Artekin tuolit. Kodissa on muutenkin paljon vanhoja esineitä ja tavaroita.

Luottopuusepän tekemässä hyllykössä on sama kennomainen muoto, mikä toistuu kodin tapeteissa ja tekstiileissä. Hyllykkö on tehty tiikistä, samoin kuin wc:n alakaapisto. Ferm Livingin Grid-tapetin ruudutus tuo mieleen kouluvihkojen tutun ruutukuvion.