Kesämökkiaika on parhaimmillaan

Suomessa on kesämökkejä reilut puoli miljoonaa. Mökit sijaitsevat Järvi-Suomen lisäksi saaristossa ja Rannikko-Suomen alueella.

Vanhimmat mökit ovat pieniä ja vapaa-ajalla itse rakennettuja. Nykyisin tosin vapaa-ajan asunnoiksi otetaan myös jonkin verran talotehtaiden valmispaketteja. Hyvin varustellussa kakkosasunnossa vietetään aluksi aina vaan pidempiä aikoja ja ajan myötä siitä tuleekin ykkösasunto. Vapaa-ajan kodin ja ykköskodin raja hämärtyy entistä enemmän etätyömahdollisuuksien ja joustavien työaikojen vuoksi.

Siinä missä omakotitalojen neliökoko on pienentynyt, vapaa-ajan asuntojen koko on vastaavasti suurentunut. Mökkien keskimääräinen pinta-ala on noin 50m². Neliöiden keskikokoa nostaa viime vuosina valmistuneet suuret vapaa-ajan asunnot. 2010-luvulla rakennettujen vapaa-ajan asuinrakennusten keskimääräinen pinta-ala on noin 75m².  Kesämökeistä puolet on pinta-alaltaan edelleen kuitenkin 40 neliöisiä tai sitä pienempiä.

Saimaa on yksi suosituimmista mökkirannoista. Mikkeli ja Savonlinna kuuluvat Suomen viiden suurimman mökkivaltaisen kunnan joukkoon. Monessa kunnassa kesäasukkaat kaksinkertaistavat kunnan väkimäärän kesäisin.

Meren läheisyydessä sijaitseva Kuusamon Hirsitalojen valoisa ja symmetrinen Nuuna voitti Kalajoen Loma-asuntomessujen 2014 yleisöäänestyksen. Yleisö arvosti talon tilaratkaisuja, ulkonäköä ja valoisuutta. Nuunassa oli isot lattiasta kattoon asti olevat ikkunat, lisäksi terassille oli lisätty lasihuone suojaamaan syksyn sateelta ja tuulelta.

Särkäntorppa edustaa tyypillistä suomalaisen unelmamökkiä. Maahongan Hirsitalojen Särkäntorppa sijoittui yleisöäänestyksessä toiseksi Kalajoen Loma-asuntomessuilla 2014. Suomen Asuntomessut on järjestänyt loma-asuntomessuja 2000-luvulla.

Klassisen selkeä rinneratkaisu Villa Graniitti oli esillä Lappeenrannan Loma-asuntomessuilla vuonna 2012. Villa Graniitissa on tuotu esille kiven lukuisia käyttömahdollisuuksia, niin sisustusratkaisuissa kuin ulkotiloissakin.

Villa Graniitin sisustuksessa on käytetty laadukkaita materiaaleja. Talon sydämen muodostaa takka, joka jakaa viistokattoisen, maaston myötäisen porrastetun keittiön ja oleskelutilan.  Vastapainoa kivimateriaalien käytölle antaa pehmeä puu.

Siperian lehtikuusi on Lootus – talon julkisivumateriaali, joka patinoituu kauniisti. Neljän makuuhuoneen talo on suunniteltu mahdollisimman monikäyttöiseksi. Lootus oli esillä Lappeenrannan Loma-asuntomessuilla 2012.

Lootuksen sisäviimeistelyssä on käytetty runsaasti puuta. Puu materiaalina antaa sisäilmalle hyvän tasapainon. Sisustustyyli on rento ja konstailematon.

Liikunnallisen perheen loma-asunto Villa Albatrossi Kalajoen Loma-asuntomessuilla 2014 on hyvin varustettu ja antaa mahdollisuuden nauttia ulkoilusta ja kuntoilusta. Selkeä sisustus jatkaa samaa linjaa valkoisen modernin rakennuksen kanssa.

Kalajoen hiekkasärkillä oleva Raikas – talo kurkottaa kohti merta. Talon nimi viittaakin sekä arkkitehtuuriin että materiaalivalintoihin. Tilat on suunniteltu siten, että niiden käyttötarkoitusta ja sisustusta muuttamalla saadaan rakennuksesta sopiva niin edustus- ja virkistyskäyttöä varten kuin yhden tai kahden perheen loma-asunnoksi.

On vapaa-ajan asunto pieni tai iso, vanhasta kunnostettu tai uusi ja moderni varta vasten vapaa-ajan viettoon rakennettu, niin yleensä se on omistajalleen tärkeä ja rakas. Ja jokaisen mökkiläisen mielestä omassa rantasaunassa saa ne maailman parhaat löylyt. Korsusauna on puhtauden ja löylynautinnon nerokas yhdistäminen poikkeusoloissa.

Mökille ja saunalle johdattelevan metsäpolun myötä ajatukset siirtyvät vapaalle.