Illuusioita maalatessa

Nyt, kun käsi on pääsiäismunien maalaamisesta sopivan notkea ja rento, on hyvä hetki maalata muutamia kuvioita myös kodin seinille. Kukaan ei kiellä maalaamasta seinille kukkasia ynnä muita ornamentteja, mutta niiden ohella kannattaa kokeilla myös ns. illuusiomaalaamista. Mitä se tarkoittaa?

Illuusiomaalaaminen tarkoittaa esineiden, jotka vaikuttavat tilassa kolmiulotteisilta vaikka ovatkin kaksiulotteisia, seinälle maalaamista. Kyseinen tapa on alun perin syntynyt varmasti resurssien puutteesta – kun ei ollut varaa rakentaa tiilestä, maalattiin seinään tiilikuvio. Sisätilan seinälle voitiin maalata esimerkiksi takka – vähän kuin lastenkirjassa Pinokkion isän keittiössä, jos olette sattuneet lukemaan kirjaa.

Kun resursseista ei ole pulaa, voi luonnollisesti kysyä, miksi maalata esineitä seinille, kun niillä voisi myös täyttää tilan? Esimerkiksi pieneen tilaan voi illuusiomaalaamisen avulla lisätä näennäistä syvyyttä. Otetaan vaikkapa pieni huone, johon mahtuu sänky, muttei sängynpäätyä. Siinä tapauksessa päädyn voi maalata sängyn taakse seinälle sopivalle korkeudelle ja huone vaikuttaa heti avarammalta. Samalla tavalla seinälle voi maalata hyllyjä, valaisimia, nojatuoleja tai mitä tahansa esineitä.

Illuusiomaalaamista voi soveltaa myös lattiaan. Lauta- tai betonilattialle voi maalata upean kirjavan maton. Koska lattialle maalattavat kuviot ovat yleensä isompia verrattuna seinille maalattaviin ja lattiamaalille asetetaan yleensä kovemmat vaatimukset, on suositeltavaa käyttää lattiakuvioiden maalaamisessa ammattilaisen apua.