Asumista läpi ihmiselämän asuntomessuilla Porissa

Porin Asuntomessut käynnistyivät Karjarannan alueella Kokemäenjoen rannassa, vain kivenheiton päässä Porin keskustasta. Vanhan teollisuusalueen uudistaneella messualueella pääsee tutustumaan upeiden asuintalojen lisäksi uuteen päiväkotiin ja vanhusten palvelutaloon.

Karjarannan messualue on kiinni Porin kaupunkirakenteessa ja kaikki tarvittavat palvelut ovat jo olemassa. Tiiviiseen ruutukaavaan kaavoitettua aluetta on harvemmin nähty asuntomessuilla. Korjausrakentamisen kohde Bunkkeri tuo messuille mielenkiintoisen lisän, kun vuonna 1937 rakennettu Shellin vanha asuin- ja toimistotila herää uudelleen henkiin entisöitynä kotina vanhaa kunnioittaen.

asuntomessut

Karjarannan messualue sijaitsee Kokemäenjoen rannalla, jossa tiukasta ruutukaavaan rakentamisesta huolimatta talot sijoittuvat hienosti lomittain. Parvekkeille ja terasseille jää suojaisia oleskelupaikkoja. Asuntomessuilla rakentamisessa on huomioitu asuminen läpi ihmiselämän.

 

WinNovan Tähti, kohde 7

Opiskelijatyönä rakennettu WinNovan Tähti on perinteitä kunnioittaen rakennettu puutalo. Vanhan ajan tunnelmaa tuo muun muassa puusauna.

terassi

Piha-alueelle on rakennettu oleskelupaikkoja niin ruokailuun kuin oleskeluunkin.

Saunarakennuksen yhteydessä on 15m²:n kokoinen saunatupa, jossa on reilun kokoinen keittiö ja vierasmakuupaikka. Kiintokalusteet on toimittanut Noblessa.

 

Sievitalo Kultakoivu, kohde 12

Kultakoivu on selkeä ja kaunislinjainen kaksikerroksinen lapsiperheen koti, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota valaistukseen ja valittu useita riippuvia valaisimia.

Kupla

Eero Aarnion kirkkaat Kupla-tuolit ovat mainio ratkaisu istuimiksi ikkunoiden eteen, näin näkymä ulos säilyy.

 

Ruokailuhuone

Ruokailutilaan on valittu Tapio Anttila Collectionin Limi-tuolit ja Front-ruokapöytä.

 

Makuuhuone

Seesteisen harmaa makuuhuone on saanut hennon vaaleanpunaisen ripauksen. Innoluxin Sipuli-riippuvalaisimet ovat näyttävät yövalaisimet.

 

Talo Lintula, kohde 13

Talo Lintulassa on havaittavissa amerikkalaistyylistä bungalow-asumista. Näyttävä sisustus on saatu aikaiseksi yhdistämällä puuta kauniisti valkoisen kanssa. Tämä avara, ajaton ja esteetön talo on tehty kodiksi, jossa voi asua pitkään.

Tapio Anttila Collectionin Link-hyllystö on kuin tehty eteisen jatkeena olevan rimoituksen pariksi.

 

Keittiö

Gloria-Keittiöt on toimittanut kiintokalusteet. Keittiössä on aamiaiskaappi, jonka ovet menevät sisään kaapin sivuille.

 

Makuuhuone

Myös makuuhuoneessa on Tapio Anttila Collectionin Link-hylly.

 

Bunkkeri, kohde 16

Suojeltu kolmikerroksinen Bunkkeri -nimellä tunnettu talo on kunnostettu asuinkäyttöön talon alkuperäinen henki huomioiden. Annaleena Hämäläinen suunnitteli messuaikaisen sisustuksen suomalaisin huonekaluin kuvitteelliselle, kulttuuria harrastavalle perheelle.

Bunkkeri

Alakerran oleskelutilaa hallitsevat Hakolan Round-sohvapöytä sekä muodikkaasti sametilla verhoillut Lazy-sohva ja Moon-rahi. Näyttävä Hanna Anosen kattovalaisin esiteltiin keväällä Milanossa.

 

Bunkkeri

Mustakehyksiset liukuovet komppaavat hyvin vanhaa tiiliseinää. Jukka Rusasen maalauksen värit täydentävät tilan muuta värimaailmaa.

 

Kierreportaat

Bunkkerissa on jätetty rosoista pintaa rohkeasti esiin, ja uutta on hankittu talon henki huomioiden. Vanhat portaat löytyivät Lontoosta.

 

Master bedroom

Master bedroomissa on muhkea Matrin sänky ja näyttävä sängynpääty. Bunkerissa on runsaasti Helsinki Contemporaryn taidetta.

 

Hakola day

Bunkkerin lattiat ovat Timberwisen lankkuparkettia. Yläkerran tilavassa makuuhuoneessa on Hakolan Day-tuoli harmaalla verhoilulla.

 

Kodin Terra -talo by Prisma feat. Apulanta, kohde 25

Apulannan Sipe Santapukki ja Toni Wirtanen stailasivat osan nelihenkisen lapsiperheen ekologisesta ja valoisasta kodista.

Kodin Terra

Huikea peikonlehtitapetti hallitsee makuuhuoneen seinää. Reilunkokoinen makuuhuone sijaitsee talon toisessa kerroksessa.

 

Talo Haltiatar, kohde 26

Luontokeskus Haltian innoittamana CLT-puuelementeistä ja lämpöharkoista rakennettu talo sai nimekseen Haltiatar. Koti on rakennettu ekologisesti ja aistiesteettömästi.

Uuden puun haju ja lämpö hurmaavat Haltiattaren oleskelutilaan astuttaessa. Puun seuraksi tilaan sopii Hakolan harmaa Lazy-sohva ja Nap-daybed konjakinvärisellä nahalla verhoiltuna. Sohvapöytä on Hakolan Round. Johanna Oraksen näyttävä teospari hallitsee oleskelutilan päätyseinää.

 

Haltiatar

Isossa oleskelutilassa on pieni luku- tai työskentelysoppi, jossa on Hakola Day-tuoli ja Tapio Anttila Collectionin Link-hyllykkö. Taulun on maalannut Johanna Oras.

 

Haltiatar

Makuuhuoneen yöpöytinä toimivat vaneriset Tapio Anttilan Collectionin Aski-rasiat.

 

Dekotalo Villa Vaski, kohde 33

Dekotalo Villa Vaski on suunniteltu rakentajaperheen omien piirustusten pohjalta perheelle sopivaksi.

Villa Vaski

Toisessa kerroksessa sijaitseva makuuhuone on rauhallinen vedenvihreän utuisessa sävymaailmassa. Samaa sävyä ovat sekä seinäpinnat että vuodetekstiilit.

 

Isku

Reilun kokoinen katettu terassi on kalustettu Iskun ulkokalusteilla.

 

Asuntomessut Porissa 6.7.–5.8.2018

 

Teksti ja kuvat: Maija-Riitta Mustonen