HS: Sokeriansa, vinoneliöt ja varreton lapio – HS esittelee seitsemän uutuutta puutarhaan

Värikäs sokeriansa täytetään sokerilla, kuivahiivalla ja vedellä. Tuoksu houkuttelee ampiaiset ansaan.

1. Vinoneliöitä pihakivissä

Nyt voit latoa timantteja pihaan. Ruduksen kevätuutuus Rombakivi on vinoneliön muotoinen kivimalli, jonka avulla voit suunnitella pihaan uudenlaisia graafisia kuvioita.

Rombakiviä on mustia ja eri harmaita ja ruskeita. Kun käytät useampaa väriä, saat pihakiveykseen kolmiulotteisen vaikutelman. Ladontamalleja näet Ruduksen nettisivuilta.
Rombakivet (34 x 20 cm) 26,50–44,50 e/m2. Neliöön menee 29 kiveä. Rudus.fi

2. Ampiaisille sokeriansa

Ampiaiset kiusaavat puutarhassa varsinkin loppukesällä. Silloin kasvien kukinta on jo ohi ja ampiaiset kaipaavat energiaa. Ne löytävät nopeasti tiensä sokerin ja makeiden juomien luokse.

Iloisen värinen ansa on helppo käyttää. Ansa täytetään sokerista, kuivahiivasta ja vedestä tehdyllä seoksella ja asetetaan pöydälle. Tuoksu huokuttelee ampiaiset ansaan, josta sen eivät pääse pois. Kun astia on täynnä, sen voi tyhjentää, pestä ja ottaa uudelleen käyttöön.

Ansa, 15 e, on ison sokeriastian kokoinen ja valmistettu abs-muovista ja polypropeenistaa. Nelsongarden.fi

3. Ota koppi omenoista

Kypsät omenat saat siististi talteen Fruit collector -omenankerääjällä. Se on vihreästä polyesterista tehty kangas, joka kiinnitetään omenapuun alle, kun sato alkaa kypsyä. Omenat putoavat siihen, kun ne ovat kypsiä, eikä niitä tarvitse poimia maasta tai kurkotella sieppareilla puusta. Vesi valuu verkon läpi maahan.

Kangas kiinnitetään nauhoilla puun runkoon noin 40–50 sentin korkeudelle. Sen helmat levitetään auki oksien alle ja kiinnitetään tukijalkoihin. Kangas viettää rungosta reunoille päin, joten omenat vierivät kädet ulottuville reunaan.

Fruit collector, 250 x 250 cm, sopii myös muille hedelmäpuille. Hinta 15–17 e. Fruitcollector.com

4. Varreton lapio

Yhdellä työkalulla voit nyt kaivaa kukkapenkkiin istutuskuopat, möyhentää multaa, tehdä istutusvaot siemenille ja silottaa mullan pinnan. Päivän päätteeksi voit putsata sillä myös talon rännit.
Ihmelapio on värikäs, varreton muovikuokka. Sen toinen pää on soikea ja toinen suora. Suorassa päässä on hammastus, joka helpottaa kaivamista. Kun vaihdat otetta kahvasta, monitoimikuokka muuttuu uudeksi työkaluksi.

Monitoimikuokkaa, 9 e, saa sinisenä, vihreänä ja pinkkinä. Puutarha.com

5. Ruostunut istutuslaatikko

Tyylitietoisen puutarhurin pihaan sopii muodikas, ruostunut istutuslaatikko.

Se on tehty paksusta teräslevystä, joka on hitsattu valmiiksi laatikoksi. Laatikko on kookas, metrin leveä ja kaksi metriä pitkä sekä 30 senttiä korkea.

Siihen mahtuu kasvamaan isot tuijat, mutta yhtä hyvin se sopii pienen keittiöpuutarhan tai kukkapenkin kehikoksi.

Sijoita se näkyvälle paikalle pihalle, esimerkiksi terassin viereen. Sen ruostunut pinta säväyttää.

Istutuslaatikko, 350 e, on tilaustuote. Myyntiin on tulossa myös nurmikon rajaamiseen ruosteen väristä reunalistaa (paketissa 5 m). Siistipiha.fi

6. Kevyt lapio

Pihan ja kasvimaan kaivutyöt lapiolla vaativat voimaa. Fiskars on nyt tehnyt uuden Light-tuotesarjan, johon kuuluu tavallista keveämpiä työkaluja. Esimerkiksi puutarhan pistolapio painaa 1,1 kiloa ja sopii vaikkapa ikääntyneelle puutarhurille.

Sarjan työkalut ovat tavallista hieman pienempiä ja ne on valmistettu alumiinista. Niiden päät ovat terästä. Työkalut kestävät tavallista puutarhatyötä, valmistaja lupaa. Ne on suunniteltu etenkin kaupunkiviljelijöiden käyttöön siirtolapuutarhoihin, kattopuutarhoihin ja laatikkopuutarhoihin.

Sarjaan kuuluvat myös muun muassa istutuslapio, talikko, rikkaruohohara, kiveysten puhdistusrauta ja lehtiharava.

Fiskars Light -pistolapio, 39,99 e, Fiskars.fi

7. Tuunaa pihan muovituolit uudenveroisiksi

Jos muoviset puutarhakalusteet näyttävät ankeilta, tuunaa ne siisteiksi iloisilla spraymaaleilla. Myyntiin tuli huhtikuussa ensimmäinen vesiohenteinen spraymaali, jossa ei ole liuotinaineita.

Maston Zero -maalilla voi maalta mitä tahansa pintaa, muovin lisäksi puuta, metallia, kiveä, lasia, pahvia ja vaikka kuivattuja kasveja. Se sopii sisä- ja ulkokäyttöön.

Maali on lähes hajuton ja täysin palamaton. Siksi sillä voi maalata myös esimerkiksi kalusteita, joiden päällä poltetaan kynttilöitä tai joita käytetään grillin lähellä.

Maston Zero, 8,95 e (400 ml). Maston.fi

 

Lisää HS Kotiosan artikkeleita täältä.