Pala Olympiastadionia kotiterassille

Helsingin Olympiastadionin vanhat penkkipuut ovat löytäneet ympäri Suomea uusia koteja Stadion-säätiön järjestämän kampanjan aikana, jolloin kiinnostuneet saivat sahata niistä itselleen paloja uusien esineiden nikkarointia varten. Sahaajia oli 10 000, joka todisti, miten voimakkaita tunteita ja muistoja Olympiastadionin penkit suomalaisissa herättävät.
Tämä antoi Vepsäläiselle idean jalostaa osa penkeistä numeroiduiksi rajoitetun erän design-kalusteiksi. Syntyi Stadion-kalustesarja, jonka suunnitteli Tapio Anttila.

Stadion-sarja koostuu kuudesta huonekalusta: kahden ja kolmen istuttava penkki, pyöreä pieni apupöytä, tuoli, neljän istuttava pyöreä ruokapöytä sekä suorakaiteen muotoinen ruokapöytä. Suunnittelijan omalla pihalla komeilee sarjan ruokapöytä tuoleineen.

Anttilan mukaan sarjan suunnittelutavoite oli säilyttää vanhan Stadionin legendaarinen tunnelma myös uusissa kalusteissa. Pääpaino on sään ja penkkiurheilijoiden takapuolien patinoimalla kauniilla puumateriaalilla.

Vanhan stadionin penkkien puuosat on uusissa kalusteissa puhdistettu vain kevyesti. Niiden värisävyt vaihtelevat tummanruskeasta harmaaseen, riippuen rivistön sijainnista katsomossa.

Stadion-kalusteissa on näkyvissä myös penkkien alkuperäinen numerointi. Anttilan mukaan tuli sarjan valmistuessa yhteydenottoja ihmisiltä, jotka toivoivat kalusteisiin tiettyjä, heille merkityksellisiä numeroita. Mahdollisuuksien mukaan niitä toiveita myös toteutettiin.

Vanhojen penkkien rimat olivat yllättävän hyvin säilyneitä ja mitoitukseltaan paksuja, joten Anttila yhdisti niille kontrastiksi kevyen metallirungon. Sarjan penkkien ja tuolien istuinmukavuutta parannettiin alkuperäisiin verrattuna hieman – istuinsyvyyttä lisättiin ja istuinkulmaa kallistettiin.

Stadion-sarjan metallirungon toteutti Piiroinen Oy ja puuosat työsti Ebonia Design. Sarjan tilaaja ja myyjä on Vepsäläinen. Kalusteista saatu tuotto käytetään kokonaisuudessaan uuden Olympiastadionin uudistamiseen.  Asiakkaiden keskuudessa on 100% suomalainen kalusto saanut lämpimän vastaanoton. Kuusiosaisesta Stadion-sarjasta on saatavilla vielä ruokapöytiä ja tuoleja.