HS: Nyt on aika vaihtaa multa huonekasveille – näillä vinkeillä onnistut

Nuori kasvi kaipaa uutta multaa joka vuosi, vanha harvemmin.

TUORE multa lisää huonekasvien elinvoimaa. Kasvit saavat uudesta mullasta ravinteita ja juuret kasvutilaa, kun ruukku vaihdetaan isompaan. Helmi-maaliskuu on sopiva aika vaihtaa huonekasvien mullat.

”Nuoret ja voimakkaasti kasvavat kasvit kannattaa istuttaa isompaan ruukkuun joka vuosi. Vanhoilla, hitaasti kasvavilla kasveilla ruukun vaihto riittää kolmen–neljän vuoden välein. Välivuosina multaa voi kuoria varovasti juuripaakun pinnalta ja lisätä uutta multaa, jotta pinta kuohkeutuu”, neuvoo apulaispääsihteeri Asta Kuosmanen Martoista.

HÄN antaa ohjeet multien vaihtoon.

1. Kastele kasvi hyvin edellisenä päivänä. Näin juuripaakku pysyy koossa irrotettaessa. Kuiva juuripaakku hajoaa helposti.

2. Valitse uusi ruukku. Jos multa vaihdetaan joka vuosi, riittää senttiä suurempi ruukku. Harvemmin mullanvaihtoa tarvitseville kasveille valitaan kaksi tai kolme senttiä suurempi ruukku. Liian suuressa ruukussa kasvin juuret eivät ota vettä koko multatilasta ja multa saattaa jäädä märäksi ruukun reunoilta, jolloin kasvi voi huonosti.

3. Laita uuden ruukun pohjalle kivi tai ruukunpala ja pari senttiä soraa salaojaksi. Lisää multaa niin paljon, että kasvin voi laittaa entiseen syvyyteen.

4. Irrota kasvi vanhasta ruukusta. Jos se on tiukasti kiinni, käännä ruukku ylösalaisin ja kopauta ruukun reunaa pöydän kulmaan.

5. Aseta kasvi keskelle ruukkua ja tarkasta, että juuripaakun yläosa on sentin tai pari alempana kuin ruukun reuna. Täytä ruukku mullalla niin, että juuripaakku peittyy juuri ja juuri. Näin ruukkuun jää kasteluvaraa, jotta voit kastella kasvin siististi. Tiivistä multaa painamalla sitä kevyesti sormilla tai tikulla.

6. Kastele kasvi hyvin. Jos multa on jo märkää, riittää pinnan sumutus vedellä.

7. Kastele seuraavan kerran, kun mullan pinta on jo kuivahtanut.

8. Altakasteluruukussa kasvia kastellaan aluksi muutaman kerran päältä ja vasta sitten säiliön kautta.

9. Käytä vain sellaista multaa, jossa on tuoteseloste. Siinä kerrotaan, millaisille kasveille multa on tarkoitettu. Valitse altakasteluruukkuun kestomultaa.