HS: Näin suojaat puutarhan kasvit tuholaisilta – pahimmat vahingot syntyvät alkukesällä

HS esittelee 11 tapaa suojata puutarha jäniksiltä, myyriltä, etanoilta ja tuhohyönteisiltä

Nyt on oikea aika alkaa suojata puutarhan kasveja tuholaisilta.

”Pahimmat tuhot syntyvät alkukesällä, kun kasvit ovat pieniä. Silloin tuholaiset pystyvät vahingoittamaan niitä eniten. Isoiksi kasvaneet kasvit eivät ole yhtä arkoja tuholaisille kuin taimet”, neuvoo puutarhuri Piia Reinikainen Puutarhaliitosta.

Kirvaparvia on jo tullut tuulten mukana etelästä. Myös etanat ja kotilot ovat ilmestyneet kasvimaille ja kukkapenkkeihin.

”Tarkkaile puutarhaa ahkerasti alkukesällä. Silloin huomaat, kun tuholaiset tulevat. Suojaa kasvit heti, niin ehdit pelastaa ne.”

Hyvinvoivat, terveet kasvit kestävät tuholaisia paremmin kuin huonokuntoiset kasvit, Reinikainen muistuttaa. Siksi kasvit kannattaa lannoittaa ja kastella hyvin. Esimerkiksi kirvat hyökkäävät herkimmin heikkoihin kasveihin, kuten pikkutaimiin tai liian rajusti leikattuun hedelmäpuuhun.

Pahiten puutarhaa kiusaavat jänikset ja myyrät, etanat ja kotilot sekä monet lentävät tuhohyönteiset. HS kertoo yksitoista tapaa, joilla voit suojata puutarhaasi niiltä.

1. Peitä ja suojaa

Suojaa hedelmäpuiden rungot ja isot marjapensaat runkosuojilla, kanaverkolla tai jyrsijäverkolla. Jänikset, rusakot ja myyrät eivät pääse syömään niitä verkon läpi.

Suojien pitää yltää niin korkealle, ettei rusakko yllä oksiin seisaallaan. Verkon ja rungon väliin pitää jäädä 30 senttiä tilaa.

Suojaa myös pensasmustikat. Ne ovat jänisten herkkua.

Myyräverkon pitää ulottua maan alle asti. Voit levittää myyräverkkoa myös kukka- tai vihannespenkin alle. Silloin myyrä ei voi vahingoittaa juuria ja juureksia maan alla.

Peitä vihannespenkit kasvuharsoilla tai tuholaisverkoilla heti siementen kylvön jälkeen. Ne suojaavat pieniä taimia muun muassa kirvoilta.

Tuholaisverkko ja kasvuharso päästävät veden läpi.

Suojaa mansikkamaa ja marjapensaat rastasverkoilla sitten, kun marjat alkavat kehittyä.

2. Kerää pois

Nouki pois kasveista ja maasta ensimmäiset kirvat, luteet ja kempit, etanat ja kotilot. Silloin ne eivät ehdi lisääntyä. Esimerkiksi kirvan poikaset alkavat lisääntyä viikon ikäisinä.

Kotilot liikkuvat yöllä ja kostealla. Kerää niitä pois illalla. Jos listit kotiloita, poista niiden jäänteet. Kotilot popsivat lajitoveriensa jäänteet ja kasvavat.

3. Vaikeuta kulkua

Levitä kalkkia, sahajauhoa, suolaa, kahvinporoja, hiekkaa tai tuhkaa etanoiden reiteille. Etanan kulku vaikeutuu, ja se joutuu erittämään paljon limaa, jotta se pääsee eteenpäin. Etana kuivuu ja kuolee. Levitä kalkkia ja tuhkaa uudelleen aina sateen jälkeen.

Tee kohopenkkiin tai kasvin ympärille aita pellistä. Taivuta pellin yläreunasta lippa ulospäin. Etana ei pääse sen yli.

Kiinnitä ruukkuun, viljelylaatikkoon tai lavakaulukseen etanateippiä. Ympäröi kasvipenkki laudoilla, joissa on etanateippiä. Teipissä on kuparinen pinta, josta etana ei tykkää.

Myös etanasulkumatto sisältää kuparia. Kankaassa on kupariverkko, johon syntyy pienitehoinen sähkökenttä. Kotilot karttavat sähkön tunnetta. Matto asetetaan maahan suojattavan kohteen ympärille.

4. Karkota naapurikasveilla

Voimakkaasti tuoksuvat kasvit karkottavat ja harhauttavat tuholaisia. Kylvä tai istuta suojattavien kasvien viereen tai penkin päähän koristekrasseja, samettiruusuja, kehäkukkia, sellereitä, salvioita, minttuja ja sipuleita.

Istuta kasvupenkin päähän sipulikukkia, esimerkiksi keisarinpikarililjoja ja narsisseja, niin myyrät pysyvät kaukana. Ne karttavat myös pioneja.

Sopivat naapurikasvit voivat harhauttaa tuholaisia.

Istuta porkkanan naapuriksi sipuleita ja kaalien viereen tomaatteja, niin tuholaiset eivät löydä perille.

5. Tyrmää hajulla

Liota valkosipulin kynsiä kuumassa vedessä. Kaada liuos suojeltavan kasvin ympärille. Myyrät jättävät sen rauhaan.

Myös petoeläimen lanta karkottaa myyrät.

Etanat pysyvät poissa, kun katat maan voimakkaasti tuoksuvilla siankärsämöllä tai pietaryrtillä. Kotilot karttavat keltasinappia ja koristekrassia.

Nassut pois -niminen tuoksupallo pitää hirvet, peurat, kauriit, jänikset ja rusakot kaukana hedelmäpuista ja isoista pensaista. Kotimainen pallo suojaa 25 neliön alan 1–3 vuoden ajan.

Siveltävä koivutervahajustemaali käy peurojen, myyrien ja monien nisäkkäiden nenään. Sivele sitä lautoihin ja vie ne kasvimaalle tai puutarhaan. Aineen pitäisi tepsiä myös espanjasiruetanaan.

6. Tee ansa

Houkuttele kotilot ja etanat ansaan. Kaiva kasvimaalle kuoppa ja upota siihen purkki. Kaada purkkiin kahvia, kolajuomaa tai olutta. Etanat pulahtavat astiaan ja hukkuvat sinne.

Aseta kasvien väliin sanomalehden päälle nilviäisten herkkuja, esimerkiksi mätänevää salaattia. Kääräise aamulla lehti etanoineen rullalle ja hävitä.

Kasvihuoneen ansarijauhiaiset ja lentävät tuholaiset saat kiinni keltaisella liimapyydyksellä. Kiinnitä se lähelle suojeltavia kasveja. Ötökät tarttuvat pyydykseen.

Se suojaa myös karviaisia karviaispistiäisiltä. Laita liima-ansa roikkumaan pensaan latvan tasolle, kun silmut ovat puhjenneet keväällä.

Jätä kasvimaalle lautoja, joiden alle kotilot piiloutuvat. Näpäyttele ne seuraavana aamuna laudasta irti ja tuhoa.

7. Tahraa tuholaiset

Laita tuhkaa, kalkkia tai kivipölyä, sahajauhoa, verta tai suolavettä tuholaisten ja niiden toukkien ympärille ja kulkureiteille. Sirottele tuhkaa kukkapenkin ympärille.

8. Värvää vihollisia

Houkuttele puutarhaan hyödyllisiä eläimiä.

Mesikasvit ja varsinkin kiertokasvit ja asterit houkuttelevat pikkulintuja, leppäkerttuja ja kukkakärpäsiä, jotka syövät kirvoja ja niiden munia.

Kirvat on sinitiaisen herkkuja. Leppäkerttu voi syödä 60–70 kirvaa päivässä. Kukkakärpäsiä houkuttelevat keltaiset kukat, kuten kehäkukka.

9. Täristä ja jyskytä

Myyräkarkotin lähettää kimeitä ääniä tai matalataajuuksisia ääniaaltoja tai kumpiakin. Myyrä pötkii karkuun, sillä se luulee, että saalistaja lähestyy sitä.

Karkottimet toimivat aurinkokennolla tai paristoilla.

10. Ruiskuta liuoksella

Ruiskuta tuholaisten niskaan liuotteita, jotka ajavat ne karkuun. Mäntysuopaliuos tepsii kirvoihin ja muihin pehmeäkuorisiin hyönteisiin. Kirvoille voi tehdä myös nokkosvettä.

Ruiskuta liuosta suihkupullosta kasvien runkoihin ja lehtien alle, jossa kirvat lymyävät.

Keitä voimakkaasti tuoksuvista yrteistä yrttikeitettä. Lisää pari kourallista tuoreita yrttejä kiehuvaan veteen.

Hauduta vähintään 15 minuuttia. Siivilöi ja ruiskuta kasvien päälle.

Käytä etanoihin iisoppia, kirveliä, krassia, salviaa tai timjamia. Mintut ja tilli karkottavat kirvoja ja kaalikärpäsiä.

11. Kaupasta rakeita

Myyriin ja etanoiden voit kokeilla myös karkoterakeita tai -syöttejä. Valmistajat lupaavat, että ne eivät vahingoita muita kasveja tai eläimiä.

Jos myyrät mylläävät puutarhassa, kaiva sinne noin metrin välein 10–20 senttiä syvä kuoppa. Laita kuoppaan karkotetta ja peitä mullalla.

Karkotetta voi laittaa myös myyrien käytäviin. Rakeiden haju karkottaa myyrät.

Ferramol-etanasyöttiä ripotellaan suojattavalle alueelle, ei vain kasvien ympärille. Niissä vaikuttava aihe on rautafosfaatti.

Syöttirakeita syöneet kotilot kuolevat koloihinsa.

FAKTA

Mäntysuopaliuos

5 l vettä

2 dl mäntysuopaa

1 tl suolaa

2 dl spriitä

500 g tuoreita nokkosia

5 l vettä

Sekoita ja seisota seosta vuorokausi ennen käyttöä.