HS: Käymäläjäte on hyvää lannoitetta puutarhassa – lue kuusi vinkkiä tehokkaaseen lannoitukseen

Kasvimaalle levitettävää kompostia täytyy seisottaa vähintään vuoden, jotta mikrobit häviävät.

Ulkohuussista syntyy mökillä jätöksiä, jotka voi hyötykäyttää puutarhassa lannoitteena. Jätöksiä ei saa heittää luontoon tai haudata maahan. Vanhanaikaisen ulkohuussin käymäläjäte täytyy kompostoida ennen käyttöä. Myös kuivakäymälälaitteiden jäte on jälkikompostoitava. Niissä jätteen joukkoon sekoitetaan kuiviketta.

Puutarhaneuvoja Riikka Kerttula antaa vinkkejä käymäläjätteen käytöstä.

1. Hanki käymälälaite, joka kompostoi jätteen. Kun jäte kompostoituu käymälälaitteessa, se lämpenee. Lämpeneminen poistaa haitallisia mikrobeja. Eristetty kompostori takaa sen, että koko massa on kuuma. Massa kompostoituu kokonaan ja on käyttövalmista, kun se tyhjennetään kompostorista.

2. Kompostoivasta käymälästä tyhjennettyä kompostia voi käyttää suoraan koristekasvien lannoittamiseen. Kompostin hygienisoituminen ei ole niin tärkeää koristekasveille kuin kasvimaan kasveille. Komposti levitetään tasaisesti koristekasvien juurelle.

3. Jos lannoitat käymäläkompostilla syötäväksi tarkoitettuja kasveja, muista jälkikompostointi. Siinä aika on tärkeä, koska haitalliset mikrobit hygienisoituvat ajan kuluessa. Kompostin täytyy seisoa vähintään vuoden ennen käyttöä, jos sitä käytetään kasvimaalla.

4. Jälkikompostoinnissa massa ei lämpene, joten sitä voidaan seisottaa kasana. Suojaa komposti sadevedeltä, koska sadevesi saattaa huuhtoa ravinteita pois kompostista.

5. Käymäläjätekomposti sisältää paljon ravinteita ja myös typpeä. Tämän vuoksi sitä ei käytetä monivuotisten kasvien lannoittamiseen enää loppukesällä. Yksivuotisille kasveille käymäläjätekompostia voi antaa koko kesän, koska ne tarvitsevat ravinteita. Esimerkiksi krassit, kesäkurpitsat ja kaalit kasvavat syksyyn saakka ja tarvitsevat lannoitteita.

6. Syksyllä virtsa ja kiinteän jätteen läpi suotuneet nesteet toimivat kompostiherätteenä eli kiihdyttävät kompostoitumista. Nesteet kaadetaan kompostiin.