Hyvän ulkokeittiön ABC

Ulkokeittiö on kesäisin kodin sydän, jossa ruuan valmistuksen lisäksi nautitaan seurustelusta ja rentoudutaan. Ulkokeittiön suunnittelun ensimmäisiä lähtökohtia ovat sen sijainti ja päärakennuksen arkkitehtuuri. Ulkokeittiö ja talo voivat parhaimmillaan muodostaa ulkoisesti harmonisen kokonaisuuden.

Ulkokeittiö voisi olla aika lähellä päärakennusta – ainakin reitti talosta sinne voisi olla mahdollisimman mutkaton ja suora.

 

Ennen ulkokeittiön rakentamista on hyvä pohtia, miten usein ja kuinka sitä tullaan käyttämään – tuleeko sinne sähköä vaativia laiteita ja valaistusta? Vettä tarvitaan ainakin ja yleisin tapa on käyttää ulkokeittiössä kasteluletkua, joka on yhdistetty hanaan.

 

Ulkokeittiön suuri viehätysvoima on sen läheisyys ympäröivään luontoon. Suomen olosuhteissa on ulkokeittiön ainakin osittainen kattaminen järkevää. Katon ei tarvitse olla seinässä kiinni vaan se voi ikäänkuin "uida" seinän päällä – näin ympäröivä luonto näkyy seinän ja katon välisestä raosta.

 

Perinteisen grillin lisäksi voi ulkokeittiön ruoanvalmistusvarusteisiin kuulua myös tavallinen liesi, savu- ja pizzauuni, kaasuwokki, hiiligrilli tai mitä kukakin parhaaksi näkee. 

 

Ruokailuryhmäksi on hyvä valita jykevä, vahvasti paikallaan pysyvä kalusto. Silloin ei ole vaaraa, että se kaatuisi tuulessa tai satunnaisesta tönäisystä. 

 

Ruokailuryhmän lisäksi olemisen tekee mukavaksi muutamat lepotuolit, joissa voi viettää rentouttavia hetkiä hyvän kirjan parissa takkatulen raksuessa.