Hyvän ulkokeittiön ABC

Ulkokeittiö on kesäisin kodin sydän, jossa ruuan valmistuksen lisäksi nautitaan seurustelusta ja rentoudutaan. Ulkokeittiön suunnittelun ensimmäisiä lähtökohtia ovat sen sijainti ja päärakennuksen arkkitehtuuri. Ulkokeittiö ja talo voivat parhaimmillaan muodostaa ulkoisesti harmonisen kokonaisuuden.

Ennen ulkokeittiön rakentamista on hyvä pohtia, miten usein ja kuinka sitä tullaan käyttämään – tuleeko sinne sähköä vaativia laitteita tai valaistusta? Vettä tarvitaan ainakin ja yleisin tapa on käyttää ulkokeittiössä kasteluletkua, joka on yhdistetty hanaan.

 

Ulkokeittiön suuri viehätysvoima on sen läheisyys ympäröivään luontoon. Suomen olosuhteissa ulkokeittiön osittainen kattaminen on suositeltavaa. Katon ei tarvitse olla seinässä kiinni, vaan se voi ikään kuin ”kellua” seinän päällä – näin ympäröivä luonto näkyy seinän ja katon välisestä raosta.

 

Perinteisen grillin lisäksi ulkokeittiön ruoanvalmistusvarusteisiin voi kuulua myös tavallinen liesi, savu- ja pizzauuni, kaasuwokki sekä hiiligrilli.

 

Ruokailuryhmäksi on hyvä valita jykevä, vahvasti paikallaan pysyvä kalusto. Silloin ei ole vaaraa, että se kaatuisi tuulessa tai satunnaisesta tönäisystä. Jos tykkäät rentoutua ruuan teon jälkeen, sijoita lepotuolit lähelle kesäkeittiötä. Niissä voi viettää rentouttavia hetkiä hyvän kirjan parissa takkatulen raksuessa.

Jokainen kesäkeittiö on omanlaisensa, joten kuuntelemalla omia tarpeita, saa sen rakennettua juuri itselle toimivaksi.

Ihania kesäisiä hetkiä oman kesäkeittiön parissa!