Täyden palvelun muutto, omatoimimuutto vai jotain siltä väliltä?

Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa hoitaa muutto. Yksi haluaa tehdä kaiken itse, toinen ulkoistaisi mielellään raskaat työt muille. Onneksi muuttofirmat tarjoavat paljon erilaisia palveluvaihtoehtoja, joista voit räätälöidä sopivan kokonaisuuden omia tarpeitasi vastaavaksi. Listasimme alle eri vaihtoehtoja, joilla voit helpottaa muuttourakkaasi.

Täyden palvelun muutto on huolettomin vaihtoehto

 

Täyden palvelun muutto on kätevä ratkaisu esimerkiksi silloin, kun itsellä ei ole aikaa hoitaa kaikkia muuttoon liittyviä asioita tai jos muuten vaan haluaa päästä helpommalla. Täyden palvelun muutossa muuttoyritys hoitaa puolestasi koko muuton; tavaroiden pakkaamisen, kuljettamisen, kantamisen sekä purkamisen.

Koko omaisuutesi siis muuttaa osoitetta niin, ettei sinun tarvitsee tehdä asian eteen muuta kuin venyttää kukkaron nyörejä. Halpaa lystiä tämän kokonaisvaltaisen palvelu ei tietenkään ole, eivätkä arvotavarat ole koko aikaa valvovan silmäsi alla, mutta aikaa ja vaivaa säästät huomattavasti.

 

 

Omatoimimuutossa apua pakkaamiseen?

 

Vanhan kodin tavaroiden pakkaaminen on usein itse hoidetun muuton aikaa vievin vaihe. Pitää miettiä, kuka pakkaa, minne tavarat laitetaan ja miten ne suojataan. Urakkaa helpottaakseen muuttofirmat tarjoavat niin pakkauspalvelua, muuttolaatikoita kuin kierrätyspalveluakin. Voit esimerkiksi ostaa pakkausavun irrallaan muista muuttopalveluista, jolloin muuttofirma toimittaa pakkaustarvikkeet luoksesi ja tulee pakkaamaan tavarat puolestasi.

Mikäli tavaroiden läpikäyminen luonnistuu ja tuntuu jopa nostalgiselta puuhalta, kannattaa harkita muuttolaatikoiden vuokraamista. Vuokrattujen muuttolaatikoiden etuna on niiden kestävyys sekä se, että ne ovat helppo pinota päällekkäin tilan säästämiseksi muuton aikana. Muuttolaatikot kannattaa vuokrata jo hyvissä ajoin, jotta pakkaamisen voi hoitaa pienissä erissä. Jos laatikoita ei halua vuokrata, kaupoista voi kysellä ylimääräisiä tyhjiä hedelmälaatikoita ja laittaa tavarat niihin.

Pakkaamisen yhteydessä on hyvä hetki päästä eroon kaikista hyödyttömistä tavaroista. Tarpeettomiksi jääneet tavarat voi heittää pois, viedä kirpputorille tai kierrättää. Jos kuitenkin tuntuu, että tähän ei meinaa jäädä aikaa muulta muuttotohinalta, voit tilata kierrätyspalvelun muuttoyritykseltä. Tällöin muuttofirma vie kaikki turhat tavarasi kierrätykseen muuton yhteydessä.

 

 

Muista hoitaa kuljetus kuntoon

 

Jos hoidat muuttosi talkoovoimin, kannattaa muuttoauto järjestää ajoissa. Mikäli sinulta ei löydy riittävän isoa nelipyöräistä omasta takaa, voit vuokrata muuttoajoneuvon muuton ajaksi. Muistathan, että tällöin sinulla tulee olla voimassa ajokortti, jolla saat ajaa liikenteessä lastattua paketti- tai kuorma-autoa. Ei hätää, jos kyseistä ajokorttia ei löydy lompakosta – ajoneuvon lisäksi voit vuokrata myös kuljettajan. Kuski ja auto vuokrataan yleensä tunti- ja kilometrikorvauksia vastaan.
Viimeistään muuttoa edeltävänä päivänä kannattaa varata parkkitilaa muuttokuljetukselle. Tämän voit tehdä ottamalla yhteyttä esimerkiksi huoltoyhtiöösi. Tai sitten voit pyytää muuttofirmaa tekemään tämän puolestasi.

 

Älä unohda myöskään näitä:

  • Jotta sinun ei tarvitsi huolehtia irtaimistostasi muuton aikana, kannattaa tarkistaa etukäteen kattaako vakuutuksesi muutossa mahdollisesti syntyvät vahingot. Mikäli näin ei ole, voit ottaa muuttovakuutuksen vakuutusyhtiöltä tai muuttofirmalta.
  • Jos olet muuttamassa isommasta asunnosta pienempään tai väliaikaisasuntoon, saatat hetkellisesti tarvita säilytystilaa tavaroille, jotka eivät mahdu uuteen asuntoon. Voit vuokrata varaston itse tai muuttofirman kautta.
  • Ennen kuin tavarat kannetaan sisälle uuteen kotiin, on asunto hyvä siivota, kun se vielä on tyhjillään. Silloin siivoaminen on helpompaa ja muutto käy nopeammin, kun tavarat voi kantaa suoraan sisälle. Myös loppusiivous tulee suorittaa vanhassa kodissa. Jos siivoaminen ei ole juttusi, voit ulkoistaa sen muuttofirmoille, jotka tarjoavat muuttosiivouspalveluita.

Katso muuttajan muistilistasta lisää muuttoasi helpottavia vinkkejä.

 

Teksti: toimitus
Kuvat: GettyImages