Unelmieni kesämökki sijaitsisi puussa

Jos lampun henki kysyisi minulta toiveitani unelmien kesämökistä, vastaisin varmaan treehouse, puumaja. Pidän ajatuksesta asua puun sylissä lehtien ympäröimänä. Minua viehättää myös puuhun rakennetun talon korkeus maanpinnasta – ei liian korkea, mutta kuitenkin sopiva ympäröivistä maisemista nauttimiseen sekä tunteakseen olonsa turvalliseksi.


Taikalampun löytymiseen asti voi puuhun tehtyjä rakennuksia tyytyä ihailemaan kuvista. Esimerkiksi saksalaisen arkkitehdin Andreas Wenningin suunnittelemat puumajat tarjoavat hyvää silmänruokaa. Andreas Wenning on Baumraum-nimisen yrityksen perustaja ja johtaja. Yrityksen erikoisosaamiseen kuuluu haastavien kokeellisten asuinrakennusten suunnitteleminen maanpinnalle, puuhuun tai veteen. Nykyisin Baumraum tunnetaan ensisijaisesti näiden  treehouse-rakennusten suunnittelijana. Yrityksen tekemiä puussa sijaitsevia taloja löytyy Saksasta, Sveitsistä, Unkarista, Italiasta, Brasiliasta sekä Yhdysvalloista.
Andreaksen mukaan häntä kiehtoo ajatus pienestä puussa sijaitsevasta modernista rakennuksesta. Mahdollisimman lähellä luontoa sijaitseva tila suosii myös itseään lähellä olemista. Vuonna 2003 rakensi Andreas itselleen ensimmäisen treehousen – Plendelhofin. Samana vuonna hän perusti myös yrityksensä koska markkinoilla tuntui olevan sopiva rako puuhun rakennettuja taloja varten.

Suunnitellessaan treehouseja pyrkii Andreas ilmaisemaan luonnon sekä arkkitehtuurin välistä dialogia. Hänen mukaansa on puu jo sinänsä inspiroiva ja vahva organismi. Yleensä alkaakin treehousen suunnitteluprosessi ympäristöstä, johon se rakennetaan. Se taas sovitetaan yhteen asiakkaan toiveiden kanssa. Puumajan rakenteet ovat huomattavasti kevyemmät verrattuna tavalliseen rakennukseen. Yleensä Andreaksen suunnittelemat puussa sijaitsevat talot ovat puurakenteisia. Arkkitehdin mukaan on olennaista myös seurata puuta, johon talo rakennetaan. Pitää ottaa huomioon puun mahdollinen kasvu sekä liikkuminen tuulessa. Turvallisuus pitää olla taattu.


Arkkitehti itse haluaa tarkastella omia talojaan vasta jonkin aikaa valmistumisen jälkeen – silloin kun ne ovat rehevien lehtien ympäröimiä ja täysin ympäristöön sulaantuneita.