Pikkumökkejä japanilaiselta Mujilta

Japanilainen valmistaja Muji esitteli hiljattain kolme pientä kesämökkiä, joita yritys aikoo alkaa valmistamaan valmistaloina. Mujin edustajan mukaan projekti on vielä kehitysvaiheessa ja nykyiset mökkimallit ovat prototyyppejä. Voi olla, että lopulliset talomallit tulevat olemaan hieman erilaisia nykyisistä, mutta joka tapauksessa niitä ryhdytään valmistamaan helposti koottavina moduuleina.

Kolme erilaista ja erinimistä mökkiä ovat suunnitelleet kansainvälisesti tunnetut suunnittelijat – Jasper Morisson, Konstantin Grcic ja Naoto Fukasawa. Morrisonin ja Fukasawan pikkutaloon kuuluu myös wc, joka ei sisälly Grcicin suunittelemaan askeettisen taloon.

 

Japanilaisen Naoto Fukasawan suunnittelema pelkistetty harjakattoinen  Wooden Hut-mökki.

 

Naoton mukaan on sanassa ”mökki” tiettyä särmää – se ei ole ihan lomakoti muttei myöskään pelkästään leiripaikka. Suunnittelijan mukaan tuo mökki-sana hänelle mieleen rakennuksen, josta voi hetkessä livahtaa luontoon.

 

Wooden-Hut mökissä on myös perinteinen japanilainen kylpyamme.

 

Saksalaisen Konstantin Grcicin suunnittelema Aluminium Hut-mökki on nimensä mukaisesti viimeistelty ulkoa päin alumiinilla. Mökin mitat ovat juuri niin pienet (3 x 3,3 x 4,5 metria) ettei siihen tarvita Japanissa rakennuslupaa.

 

Mökin seinissä on eristysvaahtoa, joka jää ulkoisen alumiiniviimeistelyn ja vanerisen sisäviimeistelyn väliin.

 

Aluminium Hut-mökki on tyhjä laatikko, johon ei sisälly minkäänlaista kalustusta. Sen minimalistinen muoto mahdollistaa sijoittamisen erilaisiin ympäristöihin ja muuttaa sen sisällön juuri itselleen sopivaksi.

 

Jasper Morrisonin suunnittelema pulpettikattoinen laavumainen Cork Hut-mökki on ulkoa päin viimeistelty korkkilevyillä.

 

KUVA

Sisätiloissa on lattialla tatami ja seinissä puurakenteiden välissä korkkilevyt.

 

Cork Hut-mökissä on kaikki tarvittava: paikka ruuan valmistamiseen, syömiseen, pesemiseen ja nukkumiseen.

 

KUVA

Japanilaisessa mökissä on kiva nähdä suomalaista tuotantoa – seinän vieressä näkyy Nikarin valmistamat December-tuolit, design Jasper Morrison & Wataru Kumano.

 

Teksti:Agneta Land-Koskinen

Kuvat: Muji

 

Lue lisää: 

Sisustusinspiraatio: Akvarellin kesäinen keveys 

Koti esittelyssä: Koti metsälammen rannalla