Pikkukoti pyörillä

Saksalainen itseoppinut huonekalusuunnittelija Nils Holger Moormann perusti omannimisensä huonekaluyrityksen vuonna 1982, jota tänään pidetään ”uuden Saksan designin” ilmestymänä.

Moormannin design-filosofian voisi yhteenveto kuvailla sanoilla: yksinkertainen, fiksu ja innovatiivinen. Valmistajan viimeisin mielenkiintoinen lanseeraus on asuntoauto, jonka Moormann nosti aivan uudelle tasolle.

 

Asuntoauto itse on Volkswagen T6 bussi, jonka tavanomainen ulkonäkö ei paljasta jännittävää sisältöä. Nils Holgerin syyt asuntoauton suunnitteluun olivat henkilökohtaiset.

 

Suunnittelijan mukaan tärkein prioriteetti hänelle on vapaus ja asuntoauto on yksi sen ilmentymä. Moormann tekee jopa omia työmatkojaan asuntoautossa valiten hotellin sijaan yöpymisen siellä. Nils Holger on käyttänyt asuntoautoja paljon ja hänen mukaansa on niiden suurena puutteena se, että ne ovat joko turhan ylellisiä tai sitten halvan oloisilla keinotekoisilla materiaaleilla viimeisteltyjä.

 

Asuntoauton sisältöä suunnitellessaan Nils Holger poisti kaiken ylimääräisen keskittyen viimeistelymateriaalien sekä yksityiskohtien huolelliseen valintaan. Auton lattia on tammea, jossa on liukumista estävät kumiraidat. Myös katto on paneloitu aidolla tammella.

 

Puukaapin pinnat on laminoitu, jonka silkkinen mattapinta tuntuu koskettaessa samettiselta. Siihen ei tartu sormenjälkiä eikä se naarmuunnu. Kaapinovien vetimillä on kätevä lukitusjärjestelmä, joka estää ovia avautumasta matkan aikana sekä vaimentaa värinää.

 

 

Keittiön pinta on ruostumattomasta teräksestä, johon on syvennetty allas sekä kaksi-aukkoinen kaasuliesi. Työtason reunat ovat kolmelta sivultaan hieman korkeammat estäen nesteiden valumisen pinnalta.

 

Keittiövälineitä varten autosta löytyy neljä säilytyspaikkaa, joista kaksi on vetolaatikoita. Vetolaatikoiden ja kaapinovien reunat ovat kauniina yksityiskohtana tammiviilua.

 

Kahden hengen sohvasta saa helposti sängyn. Sohvan päällyste on 95% merinovillaa. Sohvan alla on kaksi kätevää säilytyspaikkaa.

 

Auton varustukseen kuuluu kahdenhengen peitto sekä kaksi tyynyä liinavaatteineen. Kuvassa vasemmalla näkyy Moormannin suunnittelema Rosi -valaisin.

 

Sohvasängyn vieressä sijaitsee kirjahylly, johon on integroitu tunnelmavalaistus.

 

Kirjahyllyn yläpuolella sijaitsee tekniikan säätöyksikkö.

 

Kuljettajan viereisen istuimen takana on magneettikiinnikkeinen jalkarahi, jossa magnettikiinnitteinen kenkäharja.

 

Asuntoauton yhteen säilytyslaatikkoon mahtuu kivasti kokoontaitettava polkupöyrä, joka ei kuulu auton perusvarustukseen.

 

Lisävarustukseen kuuluu myös suihkuteltta, jonka voi helposti kasata suihkussa käymistä varten auton ulkopuolelle.