Leikki-iloa pihaan ja puutarhaan

Leikki on pienen ihmisen työtä ja kesäisin se siirtyy sisätiloista ulos. Monet meistä ovat lapsuudessa rakentaneet majoja joko isän tai vanhemman kaverinsa kanssa, jotkut kenties täysin itse. Isompien lasten majat rakennettiin ehkä johonkin metsän salaiseen paikkaan tai sitten vanhan tyhjän tontin pihaan – sieltä saattoi löytyä runsaasti hyödyllistä rakennusmateriaalia. Pienempien lasten ”maja” sijaitsi yleensä lähellä kotia.

Nykyajan lapset eivät varmaankaan rakenna sellaisia majoja kuin vanhempansa aikoinaan. Yhteiskunta on siistiytynyt, lapsia valvotaan tiukemmin eikä pääsyä käyttämättömiin maa-alueisiin juurikaan ole. Silti myös nykyajan lapset pitävät majoista tai leikkimökeistä, jotka ovat vain heidän käytössään ja joihin vanhemmilla ei ole asiaa.

Nykyisin on saatavilla laaja valikoima valmisrakenteisia leikkimökkejä. Ne ovat toimivia ratkaisuja etenkin tilanteessa, jossa pihalta ei löydy jo olemassa olevaa vanhaa rakennusta, johon voisi majan perustaa. Lapsilla on hyvä mielikuvitus ja leikkimökin tai majan sisustaminen on hauskaa toimintaa. Jos lapsi ei ole saanut omassa huoneessaan päättää sisustuksestaan, voi hän tehdä niin vapaasti leikkimökissä.

Pienet lapset pitävät kovasti erilaisista roolileikeistä. Leikkimökin voi sisustaa esimerkiksi kaupaksi, kouluksi, lääkäri- tai poliisiasemaksi. Sisustusta ei tarvitse hankkia uutena. Sopivia esineitä leikkimökkiin saattaa löytyä kellarista tai ullakolta – vanhoista pois siirretyistä esineistä voi teettää ”majaan” sopivan sisutuksen, jos niitä hieman soveltaa lasten mittoihin ja maalaa värikkääksi. Vanhoista kankaanpaloista voi ommella verhoja, tyynynpäällisiä, tilkkupeittoja tai lelujakin. Leikkimökissä viihtyäkseen tarvitaan vain mielikuvitusta ja lapsillahan sitä riittää.