Geometriasta inspiraationsa saanut puutarhamökki

Virolainen Jaanus Orgusaar on yksi maan tunnetuimpia suunnittelijoita ja jonka geometrian inspiroimat valaisimet sekä huonekalut ovat saavuttaneet kansainvälistäkin suosiota. Viimeinen lanseeraus on moduulirakennus nimeltä Noa, joka soveltuu hyvin puutarha-, leikki- tai vaikkapa kesämökiksi. Noan lähtökohtana, kuten myös monien muiden Orgusaaren suunnittelemien esineiden inspiraationlähteenä, on geometria.

Noa on nopeasti sekä helposti kasattava pieni rakennus, joka soveltuu hyvin erilaisiin ympäristöihin. Rakennuksen pohjapiirros on kennon muotoinen, joka laajenee kahdesta talon julkisivusta mukavaksi terassiksi. Sisätilassa on 16,8 neliötä ja terassipintaa on 8 m2. Rakennuksen seinät koostuvat samanmittaisista vinoneliön muotoisista moduuleista. Talon moduuleita on mahdollista liittää toisiinsa – ikkuna-aukosta tulee tässä tapauksessa oviaukko toiseen moduuliin.

Ensimmäinen Noa-rakennus, joka näkyy kuvista, syntyi suunnittelijan perheen kesämökiksi. Jaanuksen tavoite oli luoda ympäristöystävällinen sekä funktionaalinen, helposti pystytettävä pieni rakennus. Suunnittelijan Noa-talo on täysin itse rakennettu, vain sisäseinien kalkkirappauksessa sekä katon asennuksessa käytettiin apuvoimia. Talo sijaitsee metsän reunassa, vanhojen puiden läheisyydessä. Ulkoterassi toimii leppoisana ruokailutilana. Talossa on hana-allas sekä yksinkertainen lattiakaivo talon alle. Sisätilassa sijaitsee myös takka, joka toimii tehokkaasti – keväällä sekä talvella talon saa lämmitettyä 20 minuutissa. Auringonpaisteessa rakennus lämpenee luonnollisesti myös ikkunoiden kautta. Perhe on käyttänyt mökkiä talvellakin pari kertaa, mutta enimmäkseen Noa on tarkoitettu kuitenkin kesäkäyttöön.

Nykyisin Noa-taloa valmistetaan teollisesti Woodland Homes oy -nimisessä yrityksessä. Kiinnostuneet voivat ostaa sen www.katus.eu -nimisestä arkkitehtuurinettitavaratalosta. Hinta on 12 000 € +alv. Hinta ei sisällä talon kuljetusta eikä asennusta.