Esittelyssä 3 vaihtoehtoa perinteiselle kesämökille

Kesämökki järven rannassa kuuluu monen suomalaisen unelmien kesälomaan, mutta kaikki eivät kaipaa ainaisia pihatalkoita ja mökin remppaamista. Esittelemme kolme vaihtoehtoista kesäasuntoa: upean loma-asunnon Alanyassa, perheen citymökin Helsingissä ja vehreän siirtolapuutarhapalstan.

250 aurinkoista päivää Alanyassa

Helpot lennot, ystävälliset ihmiset ja edullinen hintataso houkuttelivat Matti ja Arja Lammassaaren hankkimaan kesäasunnon Turkin Alanyasta. Pariskunta suuntaa Alanyaan keväisin ja syksyisin, kun lämpötila on mukavan leuto eikä pahin turistikausi ole käynnissä. Lammassaarien lomarutiineja hallitsee urheilu ja lopun aikaa he viettävät herkutellen ja leväten.

”Paljon ollaan reissattu ympäri maailmaa, ja Turkkiin teimme ekat reissut jo 80-luvulla. Innostuimme asuntoasiasta, kun lapsuudenkaveri oli ostanut asunnon Alanyasta. Olimme hänen luonaan vierailulla ja samassa yhtiössä oli asunto myytävänä. Ajauduimme näyttöön ja päädyimmekin ostamaan sen tuttavapariskunnan kanssa, joka oli myös reissussa mukana”, Matti Lammassaari kertoo.

Bektas Hill -taloyhtiö sijaitsee jyrkällä vuorenrinteellä Alanyan yläpuolella. Nähdessään talon ensi kertaa Lammassaaret ihmettelivätkin, kuinka se oikein pysyy paikallaan jyrkässä rinteessä. Vuonna 2007 rakennettuun luhtitaloon saa parkkipaikalta kivuta jalkaisin vielä 77 portaan verran. Isot parvekkeet mukaan lukien asunnon pinta-ala on mukavat 160 neliömetriä.

”Ilmastointi ja kodinkoneet olivat asunnossa jo valmiina, mutta asunnon sisäpinnat maalasimme uusiksi. Huonekalut ja tavarat taas toimme Suomesta merikontissa – 22 laatikon verran taloustarvikkeita, joista jokainen haarukka ja veitsi piti erotella tullia varten. Loma-asunnon toinen osakas on sisustusalan ammattilainen, joten suomalaiseen tavaraan on panostettu”, Matti toteaa.

Asuminen Alanyassa on huoletonta, sillä talonmies pitää huolta koko taloyhtiöstä. Päivisin Matti käy kuntosalilla ja Arja lenkkeilee kauniissa vuoristomaisemissa. Pariskunta syö usein ulkona ja nauttii edullisista palveluista.

Kotosalla Lammassaarten lempipaikka on ehdottomasti olohuoneen iso parveke, johon ei Matin mukaan voi kyllästyä: ”Parveke on 500 metriä merenpinnan yläpuolella ja sieltä näkyy, kuinka Välimeri kaartuu horisontissa. Maisema on upea mihin vuorokauden aikaan tahansa. Iltaisin Alanyan valot ja vanhan kaupungin kukkula näkyvät parvekkeelle hienosti.”

 

Maaseudulta Helsinkiin mökkeilemään

Moni kaupunkilainen lähtee kesällä nauttimaan maaseudun rauhasta, mutta Taru, Heikki ja Marika Perttilä viettävät nyt toista kesää niin sanotulla kaupunkimökillään Helsingin Hernesaaressa. Tuusulassa Heikin kotitilalla asuva perhe nauttii Helsingissä vaivattomasta kaupunkielämästä ja yhdessä olemisesta. Kaupunkikesät ovat toivottua vaihtelua perheen arkeen maaseudulla.

”Sukutilalla meillä on shetlanninponeja ja kanoja – elämme siellä kunnon maalaiselämää. En enää sen lisäksi kaipaa mökkiä, itikoita tai lisää nurmikonleikkuutta”, Taru toteaa.

Viime kesänä Perttilät bongasivat netistä ilmoituksen kesä-heinäkuuksi vuokrattavasta kerrostaloasunnosta Helsingin kantakaupungista, läheltä merenrantaa. Peltotyöt kuitenkin veivät voiton, eivätkä Perttilät ehtineet paikan päälle asuntonäyttöön.

”Isäntä kuitenkin laittoi vuokranantajalle viestiä, että vaimolla on aina ollut unelmana kesämökki Helsingistä. Ja sitten sieltä tulikin ilmoitus, että asunto halutaan vuokrata meille. Viime kesä olikin ihan paras kesä”, Taru muistelee.

Vuokranantaja jättää kesäisin asunnon tyhjilleen Perttilöitä varten. Perheen mökkikalustus onkin kokoelma mukana tuotuja kalusteita, perheeltä ja ystäviltä lainattuja tavaroita sekä Helsingin kirpputoreilta tehtyjä löytöjä. Perttilöiden kotitilan lampaanvillasta tehty nallekarhukin on päässyt kesäksi nauttimaan kaupunkielämästä. Keittiön sininen pöytä on Perttilöille tärkeä osa kesäasuntoa. Vuokranantaja iski ensimmäisenä kesänä siihen silmänsä vieraillessaan Perttilöiden luona ja halusikin ostaa pöydän.

”En olisi raaskinut millään myydä sitä, mutta vuokranantaja vihjasi, että toinenkin kesä Helsingissä voisi olla mahdollinen kaupantekijäisiksi. Siihen oli vain todettava, että pidä pöytä. Nyt me olemme täällä taas ja saimme pöydänkin kesäksi lainaan”, Taru kertoo.

Parasta Perttilöiden mielestä kaupunkimökkeilyssä on yhdessäolo. Maalla kaikki huitelevat helposti omissa tekemisissään, mutta Helsingissä perhe puuhailee enemmän yhdessä. Helsinkiin tullessa perhe ajaa auton pitkäaikaisparkkiin ja vaihtaa polkupyöriin.

”Täällä me fillaroidaan paljon ja tutustutaan Helsinkiin. Tämä on ihan loistava kesäkaupunki. Käydään torikahveilla, ulkona syömässä ystävien kanssa tai matkustetaan vaikka lautalla johonkin Helsingin edustan saarista.”

 

Siirtolapuutarhassa kesä täyttyy kasvien hoitamisesta

Terttu Putila myi kesämökkinsä Lopella kun ainainen korjaaminen, kohentaminen ja laittaminen alkoi tuntua liian rasittavalta. Samana syksynä hän osti siirtolapuutarhamökin Helsingin Pakilasta kotinsa läheltä.

Terttu viettää nyt seitsemättä kesäänsä siirtolapuutarhalla: ”Tykkään kukista ja puutarhasta ja kesällä pitää saada hoitaa niitä. Lyhyen matkan ansiosta voin mennä kotiin, kun siltä tuntuu tai kun sää kääntyy huonoksi. Minulla on sielläkin kukkia parvekkeella, joita täytyy käydä katsomassa.”

Siirtolapuutarhan mökkiä Tertun ei tarvinnut remontoida, mutta alapiha muistutti viidakkoa. Terttu laitatti sen perusteellisesti uusiksi ensimmäisenä siirtolapuutarhakesänään. Alun perin lastenelokuvan rekvisiittana toiminut puukatos ja persoonallinen portti kuitenkin säilytettiin.

Siirtolapuutarhamökillä Terttu nauttii aamiaisensa mökin valoisalla kuistilla. Milli-koirakin tykkää päivystää sieltä käsin, vaikka kuumina päivinä on etsittävä viileämpää paikkaa. Vieraita varten katetaan alaterassin pyöreä pöytä.

”Keväällä istutan kasvit, siirtelen niitä paikasta toiseen ja laitan kukkapenkit kuntoon. Jotkut kasvit ovat saattaneet kuolla ja niiden tilalle hankin uusia. Käyn hirveästi puutarhaliikkeessä”, Terttu kertoo.

Kauniin puutarhapalstan kasvit ovat huolella hoidettuja. Tertun puutarhasta löytyy omenapuita, kirsikka- ja persikkapuita ja jopa viinirypäleköynnös. Kasvimaalla kasvaa kesäkurpitsoja ja mansikkaa. Alppiruusujen ja pionien rinnalle on viimeisimpänä tullut ruusutarha. Palstalla kasvaa lisäksi lukuisia marjoja: metsämansikoita, mustaherukoita, karviaisia ja vadelmia. Siirtolapuutarhan perinteen mukaan vadelmapenkki on koko tontin sivun mittainen.

”Se mitä täällä saa hirveästi tehdä on leikata. Kaikki keväällä leikattu roihahtaa taas juhannuksen jälkeen niin, että on taas pakko leikata. Muuten ei pääse enää kävelemään mistään, kun kaikki kasvaa umpeen”, Terttu nauraa.

Teksti: toimitus
Kuvat: Matti Lammassaari & Veera Siekkeli