Yleisestä saunasta galleriamaiseksi kaupunkikodiksi

Helsingissä meren äärellä sijaitsevasta kodista ei ikinä arvaisi, että se on joskus ollut yleinen sauna. Pukuhuoneet, lauteet ja kiukaat ovat vaihtuneet minimalistiseen sisustukseen, jonka kruunaavat näyttävät taideteokset.

Loft-henkinen asunto Kruununhaassa, vain korttelin päässä merenrannasta, on upea esimerkki kaupungin elävyydestä. 1900-luvun alun jugend-kerrostalon ykköskerroksessa toiminut yleinen sauna muutettiin vuonna 1988 konttoriksi, joka on sittemmin muutettu ainutlaatuiseksi kodiksi. Tilasta on tehty avara, yli 130 neliön koti, joka sopii vaikka pienelle perheelle.

Asunnon yhtenäisessä oleskelu- ja keittiötilassa alkuperäiset arkkitehtoniset elementit ovat näyttävästi esillä. Aikanaan saunan pesuhuoneena toimineessa olohuoneessa jykevä betonipilari, leveät portaat ja niiden ylle kaartuva epäsymmetrinen oviaukko tulevat upeasti esiin, kun kaikki pinnat lattiasta kattoon on maalattu valkoiseksi. Myös katossa kiemurtelevat putket on jätetty rohkeasti esiin silmänruoaksi.

Valkoiset pinnat ja kiiltävä lattia maksimoivat valon määrän asunnossa. Olohuoneen lukunurkkauksessa valoa heijastaa myös kolmiulotteinen, peilipintainen taideteos. Kirjoilla taas on tyylikäs koti seinään upotetussa, jykevässä kirjahyllyssä. Mukavan sohvan lisäksi kirjoja voi lueskella katosta riippuvassa Eero Aarnion kuplatuolia muistuttavassa design-luomuksessa.


Keittiössä valkoiset pinnat saavat rinnalleen mustat alakaapit ja metallinhohtoiset yläkaapit. Metallin kiilto toistuu ruokailutilan seinää koristavassa suuressa muotokuvassa. Mielenkiintoisinta tässä huoneessa ovat tilaa kiertävät, paikalleen valetut penkit, jotka asunnon entisessä elämässä toimittivat saunan pukuhuoneen penkkien virkaa. Nyt ne on pehmustettu istuintyynyin ja viimeistelty värikkäillä koristetyynyillä.

Toisessa asunnon makuuhuoneista yhtä seinistä koristaa mattaharmaa tehostemaali. Säilytystilaa tarjoaa matala kaappirivistö, jonka päällä lepää suuri leijamainen valaisin. Huoneen ikkunat ovat katonrajassa, ja totutusta poiketen myös vanha rautainen lämmityspatteri on ylhäällä seinällä. Valkoiseksi maalattuna se toimii kiehtovana sisustuselementtinä meikkipöydän yläpuolella.

Suuremmassakin makuuhuoneessa katse kiinnittyy ylös, upeaan punatiiliseen holvikattoon. Asunnossa on kauttaaltaan jätetty seinät poikkeuksellisen paljaaksi ja kaivettu alkuperäiset materiaalit esiin. Tässä makuuhuoneessa rosoinen punatiilikatto luo upean kontrastin muuten valkoisen sisustuksen kanssa. Toki huoneesta löytyy muitakin hauskoja väripilkkuja, kuten keltainen vintage-tyylinen potkuauto, klassinen karttapallo sekä omalaatuinen täytetty peuran pää kunniapaikalta sängyn yläpuolelta.

Hauskaa on, ettei asunnossa ole nykyisin saunaa lainkaan, mutta peseytymään kyllä pääsee tyylikkäässä kylpyhuoneessa. Täälläkin on tuotu esiin seinän mitalta vanhaa, särmikästä punatiiltä. Talon satavuotista historiaa kunnioittaa myös kuusikulmainen lattialaatta ja vanhoista ovista rakennettu alakaappi.

Eniten taidegallerian tuntua on asunnon eteisessä. Tavallisten käyttöhuonekalujen, kuten naulakon tai kenkähyllyjen sijaan eteisestä löytyy erikoinen strutsipöytä ja koristekuvioitu piironki. Lintuteema jatkuu, kun strutsipöydällä maljakossa lepää riikinkukon sulka ja ylhäällä lämmitysputkien päällä kököttää täytetty varis. Muuten tila on jätetty hyvin paljaaksi. Todellinen katseenvangitsija on paperiarkeista koostettu valaisin, joka on kuin tehty paikalleen loivan holvikaton alle, kaarevien oviaukkojen keskelle. Tässä kodissa riittää kutkuttavaa silmänruokaa ja erikoisia muotoja, joita ei joka kodissa näe.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Helsingissä myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

Teksti: Toimitus
Kuvat: Oikotie.fi