Talo kuin taideteos

Skandinaavisessa arkkitehtuurissa hyvää makua edustaa yleensä minimalistinen neliskulmainen funktionaalinen rakennus. Arkkitehdit käsittelevät rakennuksia abstrakteina massoina, joiden muodostamista suhteista sekä valon liikkeistä pitäisi syntyä humaani sekä esteettinen asuinympäristö. Julkisen rakennuksen kohdalla yhteiskunnan veloittama arkkitehtuurialan asiantuntijoiden päätösvalta on talon rakennusluvan sekä estetiikan osalta oikeutettu. Miten on asian laita, jos kyseessä onkin omakotitalo? Jos ihminen haluaa asua omenan-, sienen- tai vaikkapa kukanmuotoisessa talossa, voiko asiantuntija kieltää sitä? Mitä on hyvä maku arkkitehtuurissa ja kuka sen päättää?

Taiteilija Jan-Erik Anderssonin luoma lehdenmuotoinen Life on a Leaf -omakotitalo Turussa haastaa yhteiskunnassa hyväksytyn neliskulmaisen arkkitehtuurin sekä herättää vastakkaisia mielipiteitä arkkitehtuuripiireissä. Life on a Leaf -taloprojekti oli taiteilijan tohtoritutkinnon produktio-osuus Helsingin Kuvataideakatemiassa, jonka yhteydessä Jan-Erik perusteellisesti tutki eri aikakausien arkkitehtuuria, niiden vaikutusta ihmisiin sekä nykyajan hyväksyttyä arkkitehtuuria. Tohtoritutkinnon yhteydessä Jan-Erikillä syntyi myös ”Elämä lehdellä” -niminen kirja, jossa taiteilija kuvaa tarkasti talon syntytarinaa sekä rakennusprosessia.

Yhteistyön tulos

Life on a Leaf -talo on taiteilijan sekä arkkitehti Erkki Pitkärannan yhteistyön tulos. Jan Erik on Pitkärannan kanssa jo aikaisemminkin luonut narratiivisia rakennuksia – Kumina-nimisen ekonavetan Teuvalle sekä Gerbera-nimisen puutarhakoulun Janakkalaan. Jan-Erikin mukaan hyvän yhteistyön avain Pitkärannan kanssa on se, että molemmat inspiroivat toisiaan, uskovat tarinoiden voimaan ja luovat yhdessä arkkitehtuuria ilman kompromisseja, mikä tarjoaa molemmille yllätyksiä. Life on a Leaf -talon pohjaratkaisu on lehden muotoinen ja rakennus muistuttaa edestä katsottuna lauttaa. Talon takaosassa, jonka pohjapiirroksessa näyttää lehdenvarrelta, kulkevat kierreportaat rakennuksen kolmen kerroksen välissä. Katolla on kissankellon muotoinen lasinen kupoli.

Matkalla kotona

Life on a Leaf -talo ei edusta tavallista omakotitaloa, vaan sillä on monella tasolla toimiva kommunikatiivinen ulottuvuus. Rakennuksen kaarevat seinät luovat tilaan tunteen ”matkalla” olemisesta, jolloin kohdataan uusia elämyksiä. Jan-Erik ei halunnut, että talo edustaisi vain hänen omaa näkemystään, vaan Pitkärannan kanssa tehdyn yhteistyön lisäksi rakennuksessa on esillä kahdenkymmenen eri taiteilijan teoksia. Kyseiset tutut taiteilijat saivat vapaat kädet taiteen tekemiseksi taloon rakenteisiin, eikä kuten normaalisti, seinälle ripustettavina teoksina.

Perhe on asunut talossa viisi vuotta, mutta Jan-Erikin mukaan talo herättää silti tunteen jossakin muualla – omassa maailmassaan – olemisesta. Toisaalta Life on a Leaf -talo on täysin käytännöllinen. Perheen mukaan talon ansiosta he ovat päässeet tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä. Vierailijat eivät tule tapaamaan pelkästään Jan-Erikiä sekä perhettä, vaan ensisijaisesti taloa. Arkkitehtuuri on Life on a Leaf -talossa eräänlainen organismi, joka synnyttää omaa elämää vaikuttamalla talossa asuvaan taiteilijaperheeseen ja siellä vieraileviin. Life on a Leaf -taloon järjestetään taiteilijan opastamia kierroksia, lisätietoja: http://www.anderssonart.com/leaf/