Pariisin tunnelmaa Lahdessa

Kaksio pienkerrostalossa Lahden keskustassa johdattaa ajatukset Keski-Eurooppaan. Kodin takorautaiset kaiteet, lohkeilevat kiviportaat, karkeat tiiliseinät ja toisesta kerroksesta avautuva ranskalainen parveke voisivat kuulua pariisilaiseenkin kaupunkikotiin. Pidätkö tämän kaupunkikodin tunnelmasta?

Vaikka Lahteen viitataan yleensä Suomen Chicagona, herättää tämä koti täysin erilaisia mielikuvia. Vuonna 2013 kekseliäästi remontoidussa, 66 neliöisessä kaupunkikodissa on säilytetty rakennukselle ominainen rosoisuus. Siihen on lisätty elementtejä sekä sisustusmaailman moderneista tuulista että Euroopan rappioromanttisista suurkaupungeista.

Kaksikerroksiseen kotiin kuljetaan sisäpihalta. Jykevät tammiovet toivottavat tervetulleeksi alakerran yhtenäiseen olohuone-, keittiö- ja ruokailutilaan. Ovennurkassa seisoo massiivinen, koristeellisesti kaiverrettu antiikkikaappi. Kaapin vetimenä toimii koristetähti ja kaapin päälle on asetettu valkoiseksi maalattuja varpuja hailakan turkoosiin vaasiin.

Alakerran lattia on kauttaaltaan harmaata mikrosementtiä, joka on hiottu kiiltäväksi. Valetun lattian tekstuuri on kuin moderni versio marmorista. Pyöreä ruokapöytä ja kepeäjalkaiset tuolit sen ympärillä sopivat täydellisesti tilaan. Oleskelutilan sohva seisoo myös metallisilla jaloilla. Värikkäät sohvatyynyt ja lasiovinen pieni puulipasto kylpyhuoneen oven vieressä tuovat lämpöä sisustuksen neutraalien värien rinnalle.

Eleetön valkoinen keittiö on upotettu nurkkaukseen yläkertaan vievän portaikon alle. Kompaktista keittiöstä löytyy kaikki tarvittava integroitua astianpesukonetta myöten. Suuri kokovalkoinen Smeg-retrojääkaappi istuu sopivasti modernien pintojen ja Keski-Euroopan tunnelmaa henkivän portaikon väliin.

Alakerran tilavassa kylpyhuoneessa leikittely modernien ja vanhojen elementtien yhdistelyllä jatkuu. Epäsymmetrinen mosaiikkilattia on aitoa kiveä, joka on mukavan lämmin jalan alla lattialämmityksen ansiosta. Seinän hiekanväristen laattojen kuvio taas muistuttaa marmoria. Kaikki kylpyhuonekalusteet ovat modernin tyylikkäitä ja toimivia. Pesuallas on upotettu vaaleapuiseen allaskaappiin ja suihkukaapin ovet ovat savunväristä lasia. Kylpyhuoneeseen mahtuu pesukonekin ja kauniit lasipullot ja koriste-esineet tekevät kylpyhuoneen sisustuksesta viimeistellyn ja harkitun.

Tämän kaupunkikodin herkkupala on yläkerran makuuhuone sekä sinne johtavat portaat. Koristeellinen musta rautakaide voisi yhtä hyvin olla vanhan pariisilaishotellin portaikossa. Askelmilla lepäävät huonekasvit saavat valoa korkeasta ikkunasta.

Yläkerran pinnat henkivät ihastuttavaa rappioromantiikkaa. Leveä lankkulattia on maalattu kiiltäväksi, mutta valkoinen tiiliseinä on jätetty kauniin rosoiseksi. Kaikki putket, betonikaton uurteet ja katonrajan koloset saavat näkyä. Rautasängyn yläpuolella seinää koristaa koko mitaltaan villi viidakkoaiheinen tapetti. Yksityiskohtaisesti kuvatuissa kasveissa, trooppisissa hedelmissä ja eksoottisissa eläimissä riittää silmänruokaa ja tutkiskeltavaa vuosikausiksi. Suuri savulasinen liukuovikaappi huoneen nurkassa heijastelee tapettia ja tuo lisätilan tuntua valoisaan huoneeseen.

Makuuhuoneessa on myös nahkainen divaani, jolla lojua television ääressä. Huoneen nurkkauksessa on sirojalkainen pieni pöytä, joka sopii esimerkiksi läppäriduunarin työpisteeksi. Ikkunan alla seisoo painava valurautapatteri vuosikymmenten takaa. Makuuhuoneen todellinen katseenvangitsija ja tunnelman luoja on tietysti lasisten pariovien takaa avautuva ranskalainen parveke. Aurinkoisena päivänä kaiteeseen nojaillessaan on helppo unohtaa olevansa Lahdessa.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Lahdessa myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

Teksti: toimitus
Kuvat: Bo LKV/Oikotie.fi