Huonekalusuunnittelija teki talon

Tapio Anttila on Suomen design-piireissä tunnettu nimi. Jokin aika sitten tarjosi Herrala-talot hänelle mahdollisuutta suunnitella valmistalo. Tapio otti mielenkiintoisen tarjouksen vastaan mutta huomasi jossakin vaiheessa, että yksin tehtäessä osoittautui tehtävä liian haasteelliseksi. Hän pyysi projektiin mukaan arkkitehti Hannu Tikan, joka on suunnitellut myös Lahden kuuluisan Sibelius-talon. Kahden miehen yhteistyöstä syntyi valmistalo Koko.

Koko-talo koostuu kolmesta erikokoisesta mallista – S, M ja L. Niitä keskenään yhdisteltäessä voi muodostaa uusia persoonallisia talokokonaisuuksia, joiden pohjaratkaisut ovat helposti muunneltavissa. Koko-talon kaikki osat on suunniteltu yhteensopiviksi ja muodostamaan harmonisen kokonaisuuden. Esimerkiksi asiakas voi valita Koko-taloon keittiön, kylpyhuoneen, portaat sekä takan kolmesta eri hintaryhmästä.

Anttiloiden kotitalo edustaa Kokon suurinta L-koon talomallia. Kokonaispintaa on rakennuksessa 280 m2 ja asuinpintaa 236m2. Tapio Anttilan mukaan oli Koko-talon suunnittelun lähtökohtana loft-tyylinen avara talo. Hänen mukaansa Suomen omakotitalojen tilaratkaisut ovat yleensä suljettuja – monta pientä huonetta yhden katon alla. Koko-talon yksi idea oli tarjota vaihtoehto tavanomaiselle omakotitaloasumiselle. Talon kaikki rakenteet ovat sisätiloissa näkyvillä ja tilaratkaisussa on vältetty käytäviä sekä muuta ”tyhjää tilaa”.

Talo ei valmistunut aluksi Anttiloiden perheelle, mutta mahdollisuus päästä omakotitalon asukkaaksi avautui Koko-talomallin rakennuksen loppuvaiheessa, kun Herrala talot etsi perhettä, joka asuisi talossa ja antaisi palautetta talon toimivuudesta. Näin Anttilat muuttivatkin keskustan asunnostaan Koko-taloon. Sitä voidaan pitää talon laadun merkkinä, kun yksi sen suunnittelijoista itse asuu siinä.

Perheen mukaan on talossa kaikki toiminut ja he eivät muuttaisi mitään. Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat keittiö, olohuone, vanhempien makuuhuone, sauna ja pesutilat. Toisessa kerroksessa on avara työhuone sekä tyttären huone. Ensimmäisessä kerroksessa saunan ja keittiön välistä vie ovi terassille.

 

Talon valaistus on ratkaistu LED-valoilla. Koska LED-lampun valoteho verrattuna muihin lamppuihin on heikko tulee niitä sijoittaa tiloihin runsaasti. Tapion mukaan heidän kodissaan on 130 kiinteää LED-valaisinta. Runsaasta määrästä huolimatta se kannattaa sillä tavalliseen energiansäästölamppuun verrattuna käyttää LED-lamppu vain kymmenesosan energiaa ja sen käyttöikä on 10 kertaa pidempi.

 

Taloa voi pitää ekologisena myös siitä syystä, että se on täysin puusta rakennettu ja tilaratkaisussa ei esiinny epäkäytännöllistä tyhjää tilaa. Rakennusta lämmittää ilmalämpöpumppu ja sen lisäksi lämpöä varaava takka olohuoneessa. Pesu sekä saunatilat, jotka yleensä ovat taloissa ikkunattomia, ovat Koko-talossa valoisia, terassille aukenevia tiloja. Kesäisin riittää kyseisissä tiloissa pelkkä luonnonvalo.

 

Lähes koko sisustus, lukuunottamatta joitakin yksittäisiä esineitä, edustaa Tapion suunnittelua. Sisustus vaihtuu tiheään perheen isän ollessa tuottelias suunnittelija, jonka kynästä syntyy jatkuvasti uusia tuotteita. Viimeistelymateriaalit, joista löytyy innovatiivisia kokeita, ovat peräisin yhteistyökumppaneilta ja tukevat Koko-talon konseptia. Eteisen sekä saunan pukeutumishuoneessa on esimerkiksi käytetty uudenlaista Koskisen seinäpaneelia.

Samoin kehitettiin läpinäkyvä tukipilariton porraskaide Anttiloiden taloa varten, kuten myös Saas Led-valaisinmalli. Sisustustekstiilit valitsi perheenäiti Arja Anttila ja ne ovat peräisin Vallila Interiöristä, jossa hän silloin työskenteli.