Historiallinen hirsirakennus uudistui hurmaavaksi kodiksi

Vain korttelin päässä Porvoon Vanhasta kaupungista löytyy toinenkin historiallinen harvinaisuus. Keltaisen hirsitalon ikkunat ovat veikeästi eri tasolla. Älä kuitenkaan anna 1800-luvulla rakennetun hirsitalon ulkomuodon hämätä – sisätilat kätkevät moderneja ja kekseliäitä sisustusratkaisuja.

Vesitorninmäen 200-vuotias talo on vuonna 2003 uudistettu perusteellisesti, mutta suojelumääräyksiä noudattaen. Yksikerroksinen koti henkii lämmintä talonpoikaistunnelmaa. Haastetta remontoijille on tuonut paikoin normaalia matalampi huonekorkeus, mutta katon paksut hirret on hyödynnetty hienosti osana kodin sisustusta.

Keittiö

Keittiöön paljas hirsikatto tuo lämmintä ja kotoisaa tunnelmaa. Tilaan on tehty kekseliäs ja toimiva ratkaisu: yläkaappien sijaan seinälle on asennettu puiset avohyllyt, joissa ruokatarvikkeet ovat somasti esillä lasipurkeissa. Kahvikupit taas roikkuvat teräksisessä kehikossa tiskialtaan yllä. Tummanvihreät alakaapit sopivat loistavasti keittiön muuten punertavaan värimaailmaan. Teräksiset kodinkoneet, valaisimet ja ruokapöydän tuolit taas tuovat tilaan teollista henkeä, joka sopii hyvin yhteen talonpoikaistyylin kanssa.

Kun huonekorkeus on matala, täytyy huonekalutkin suunnitella sen mukaan. Toisessa lastenhuoneessa sänky lepää jalkojen sijaan lavan päällä ja seinään kiinnitettävät hyllyt on asennettu juuri sopivalle korkeudelle. Vanhempien makuuhuoneessakin sänky on tavallista matalampi. Huoneen tummanvihreä tehostetapetti korostaa hauskasti vanhan talon hurmaavia ominaispiirteitä, vinoja ikkunoita ja katonrajaa.

Talon päädyssä tumma hirsi antaa sijaa valkoiseksi maalatulle lautakatolle, joka kohoaa aina talon harjaan asti. Samalla kun huonekorkeus nousee, lattiataso laskee portaittain kohti olohuonetta. Avara valkoisella sisustettu oleskelutila jakautuu kahteen osaan. Keittiön vieressä on takkahuone, jonka upottavalta sohvalta käsin on hyvä katsella takkatulta. Kesäaikana takkaan voi sytyttää tulen sijasta tunnelmallisia kynttilöitä.

Oleskelutilan päätyhuoneen löhösohva kutsuu telkkarin katseluun. Huone saa runsaasti luonnonvaloa kolmesta ikkunasta, joista yksi sijaitsee aivan katonharjassa. Tilan kruunaa sievä parvi, jonne pääsee kipuamaan erikoisia, vihreäksi maalattuja puutikkaita pitkin. Parvella voi lueskella, nautiskellen ylös kantautuvista kodin äänistä.

Samanlaiset tikkaat löytyvät myös talon kolmannesta makuuhuoneesta, jossa yöunet nukutaan parvella harjakaton alla. Parven alla on koko seinän mitalta kaappeja, joihin mahtuu mittavampikin vaatevarasto. Mustat, kevyet huonekalut ja kuviollinen matto antavat napakkaa särmää muuten vaaleaan sisustukseen.

Kodin toinen wc on somistettu upealla mosaiikkilaatoituksella, jolle tuo vastapainoa muiden seinien mattapintainen mikrosementti. Jykevällä puisella tasolla on paljon laskutilaa meikeille ja parranajovälineille, jotka voi käytön jälkeen säilöä tason alle omiin koreihinsa. Hammasharjoilla on paikkansa tyylikkäässä String pocket -hyllyssä.

Talon saunassa vanha hirsiseinä on jätetty upeasti esiin ja seinien puupanelointi sekä lauteet on käsitelty tummaksi. Saunaan luovat tunnelmallista valoa selkänojaan upotetut valaisimet, jotka muistuttavat kynttiläriviä. Lauteilla on helppo kuvitella, kuinka tässä intiimissä saunassa on nautittu löylyistä jo kahden vuosisadan ajan.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Porvoossa myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

Teksti: toimitus
Kuvat: Oikotie.fi